GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
23 Mayıs 2022 Pazartesi 12:51

Bakanlık o planlarda revizyona gitti... Konut yapımının önüne geçildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir-Manisa yüz binlik planlarında yaptığı plan notu değişikliği ile birlikte eko-turizm alanlarının amaçları dışında kullanılmasına engel oldu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Covid-19 pandemisiyle birlikte yapılaşma baskısının arttığı ekolojik turizm alanları ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli bir karara imza attı. İzmir-Manisa 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın plan notlarında yapılan değişiklikle turizm alanlarında konut yapımının önüne geçildi. Eko turizm alanlarında yapılabilecek yapılar arasında olan konutlar (çiftlik evi, dağ evi vb.) plandan çıkarıldı.

Bakanlığın sitesinde yer alan duyuruya göre plan değişikliğinin gerekçesi olarak; bu alanlarda turizm amacı dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmalarına olanak tanınması ve şahısların talepleri doğrultusunda idareler tarafından bu doğrultuda alt ölçekli planların onaylanması gösterildi. Plan değişikliğinin hukuki dayanağı ise 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun eko-turizm bölgelerinde turizm amacı dışında uygulamalara izin vermeyen ilgili maddesi oldu.

Bakanlığın plan değişikliği gerekçesi şu şekilde:

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın “8.4.9. Eko-Turizm Alanları” başlığı altında yer alan “8.4.9.1. Alt ölçekli planlarda belirlenebilecek olan bu alanlarda; Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olan, turizme dönük, ekolojik yapı ile bütünleşik butik oteller, pansiyonlar, konutlar (çiftlik evi, dağ evi vb.), günübirlik tesisler, sağlıklı yaşam tesisleri, spor tesisleri, satış üniteleri ve gerekli sosyal donatı alanları yer alabilir.” ifadesinin gelişen ulaşım bağlantıları ile erişim olanaklarının da artmasıyla özellikle Covid-19 Pandemisi sonrasında turizm amacı dışında münferit veya site şeklinde konut yapılaşmalarına olanak tanıdığı ve şahısların talepleri doğrultusunda ilgili idareler tarafından bu doğrultuda alt ölçekli planların onaylandığı, ayrıca 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na eklenen “(Ek fıkra:18/7/2021-7334/4 md.) “…Bakanlığın belirlediği kriterlere uygun yapılmayan ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almayan tesisler işletmeye açılamaz. Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alınmasını müteakip, başka bir işleme gerek kalmaksızın onbeş gün içinde bu tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir. Bu fıkra kapsamında sözleşmelerine aykırı olarak Bakanlığın belirlediği kriterlere uygun yapılmayan tesislerin kira sözleşmeleri feshedilir ve taşınmazın tahliyesi sağlanır.” maddesi ile turizm işletmeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında hiçbir idare tarafından belge düzenlenemeyeceğinin hüküm altına alındığı belirlenmiş olup bu kapsamda İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın “8.4.9. Eko-Turizm Alanları” başlığı altında yer alan plan hükümlerinin turizm amacı dışında uygulamalara izin vermeyecek şekilde ve uygulamalarda, yetkili Bakanlık olan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile eşgüdümü sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.