GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Temmuz 2022 Salı 09:30

Bakanlık 'künklere' sahip çıktı... Balçova için kritik karar!

Balçova Ilıca Deresi güzergahında bulunan tarihi su künkleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘1. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ ilan edildi.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı Balçova Ilıca Mahallesi’ndeki tarihi kalıntılarla ilgili önemli bir karara imza attı. Ilıca Deresi güzergahında rastlanılan tarihi su künkleri koruma altına alındı.

İzmir 1 Numaralı Koruma Kültür Varlıkları Kurulu, uzmanları tarafından bölgede yapılan incelemeler sonucunda tarihi kalıntılar “ 1.grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak kabul edildi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

İzmir İli, Balçova İlçesi, Ilıca deresi Mahallesinde bulunan; tapunun 198 ada, 6-7-1053 parseller ile 2254 ada, 1 parselinde kayıtlı olan ve 2863 sayılı Yasa'nın 6. Maddesi kapsamında tespit edilen pişmiş toprak su künklerinin; korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, koruma grubunun;"1. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak belirlenmesine, parsellerin tapu kütüğüne; "1.grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" şerhinin konulmasına, su künklerinin bulunduğu alan ve su yolu güzergahına yönelik; gerekli ölçümlerin yapılarak koruma alanı sınırının ve tescil fişinin Kurulumuza iletilmesine, yamaçtaki künk parçalarının bulunduğu bölümlerin; ilgili Müze Müdürlüğü'nün denetiminde Belediye imkanları ile kapatılmasına, karar verildi.

KÜNK NEDİR?
Pişmiş topraktan ya da çimentodan yapılmış, kalın su borusu.