GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Ocak 2022 Salı 13:30

Bakanlık kararları iptal etmişti… Görüntüler ortaya çıktı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Aliağa Nemrut Limanı’nda bulunan Ege Gübre Şirketi’ne ait liman ve iskele yatırımının bulunduğu alana ilişkin alınan İzmir’deki kurul kararlarını iptal etmesinin yankıları sürüyor. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na da yansıdığı öğrenilen Kyme Antik Kenti’ne yönelik müdahaledeki sondaj görüntüleri de ortaya çıktı. Bölgedeki ilk müdahalenin bundan 19 yıl önce alanın SİT derecesinin 1’den 3’e düşürülmesiyle başladığı öğrenildi.

EGEDESONSÖZ-  Türkiye’nin önemli ihracat limanları arasında yer alan Aliağa Nemrut Limanı’nda bulunan Kyme Antik Kenti’nin bulunduğu alana ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun aldığı kararın ayrıntıları netleşiyor.

BAKANLIKTAN EGE GÜBRE KARARI! ANTİK KENTİN ÜZERİNE Mİ YAPILDI?

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yıllar önce başlayan ve farklı tarihlerde aldığı kararlar sonrası başlayan liman-iskele yatırımlarında sondaj kazıları ve tarihi araştırmaların yapılmadığı tespit edilmişti. Özellikle Ege Gübre A.Ş’ye ait alanda yapılan kazılarda çok sayıda arkeolojik kalıntılar bulundu. Yüksek Kurul’un tüm bölge kararlarını yeniden masaya yatıran üst kararı sonrasında yaşanan tartışma farklı boyuta taşındı.

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na da yansıyan antik kente müdahale ve sonrasındaki betonlama çalışmalarında uzmanların alandaki incelemelerine dair fotoğraflar da yer aldı. Sondaj kazılarında ortaya çıkan kalıntılar, liman ayakları ve Kyme Antik Kenti’nin eski yerleşimine dair yapılar dikkat çekti.  Bilirkişi keşfi sonrasında Aliağa Çakmaklı Mahallesi sınırlarında yer alan tapunun 74 ve 75 parsel ile 58 ada 1 parselde yapılan sondajlarda çıkan tarihi eserler numaralandırılarak korumaya alındı.  Sondaj ve kazı faaliyetlerinin Ege Gübre AŞ tarafından dökülen betonlama alanları delinerek yapılabildiği bilirkişi raporlarına yansırken 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında gereken işlemlerin yapılması talep edildi.

ALANIN SİT DERECESİNİ DEĞİŞTİREN KARAR
Öte yandan, Ege Gübre’ye ait alanı 1. Derece Arkelojik SİT alanından 3. Dereceye düşüren ve yapılaşmanın önünü açan kararın 2003 yılında alındığı ortaya çıktı. Dönemin İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla SİT derecesi düşürülen parsellerin üzerinin betonla kapatıldığı, dere yatağının değiştirildiği ve birçok çalışmanın sondaj yapılmadan uygulandığı ifade edildi. Kurul kararında Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, Prof. Dr. Bozkurt Ersoy ve Aigai (Aiolis) Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer gibi isimlerin imzaları yer alıyor.

İŞTE KAZI SONRASI ORTAYA ÇIKAN TARİHİ KALINTILAR