GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Kasım 2018 Cumartesi 13:15

Bakanlık fiyatları açıklayınca başkan çıldırdı: Bunun adı soygun düzeni!

Gaziemir Sarnıç’ta 15 bin kişiyi ilgilendiren karar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazine arazilerinin satış rakamını açıkladı. Başkan Şenol, “Fahiş fiyatları vatandaş ödeyemez. Bunun adı soygun düzenidir. Söz verip yerine getirmeyenlerden halk adına hesap soracağız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesinin ardından kamu arazilerinin kullanım ve tasarrufunu yetkisinde bulunan Milli Emlak Müdürlükleri ve Defterdarlıklar yeni düzenlemeyle birlikte Maliye Bakanlığı’ndan alındı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü bir yandan teşkilatlanma çalışmalarını sürdürürken diğer yandan işlemlerini sürdürüyor.

İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde Bulgaristan göçmeni vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Sarnıç’ta yıllardır beklenen karar çıktı. Bakanlık, yıllar önce buraya yerleşerek ev yapan ve burada yaşayan insanların arazileriyle ilgili bedel tespit çalışmalarını noktaladı. Son düzenlemeye göre, metrekare birim fiyatları belirlenerek vatandaşlara gönderildi. Sarnıç’ta kısım kısım yapılan çalışmaların ilk bölümü eski belediye binasının olduğu yerden başlatıldı. AK Partili eski Belediye Başkanı İsmail Acar’ın evinin de bulunduğu yeri de kapsayan yeni fiyatlandırmalar bölge halkından tepki çekti. Defterdarlık uzmanlarının bölgede belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hiçbir STK’dan görüş sormadan bunu yapması rakamları uçurdu. Sarnıç’ta bir metrekare alan için belirlenen rakam bazı yerlerde 830 TL’ye kadar çıktı. Geçen yıl kaymakamlıkta askıya çıkartılan ve vatandaşın tepkileri nedeniyle durdurulan satış işlemleri için maksimum 600 TL belirlenmişti.  Bu yıl rakamların zamlı gelmesi vatandaşları tedirgin etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun gereği bu işlemi yaparken “tarımsal amaç dışı kullanılan taşınmazlara ait hesaplama tablosu”nu da vatandaşlara gönderdi.  Buna göre kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen bu kanun gereği hesaplama tablosunu tebliğ alanların ilçe mal müdürlüklerine başvurmaları istendi.

BAŞKAN’DAN SERT TEPKİ
Gaziemir’de yaklaşık 15 bin kişiyi ilgilendiren kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşlara gönderilmesinin ardından CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’dan tepki geldi. Başkan Şenol, metrekaresi 830 TL’ye kadar çıkan yerler için “fahiş fiyatlandırma” dedi. Şenol, vatandaşların bölgede yıllardan bu yana yaşadığı evlerin arsalarının yeniden onlara satılmasının doğru olmadığını defalarca yetkili makamlara bildirdiklerini söyledi. Şenol, “Biz, hem iktidar partisinin buradaki temsilcilerine hem de hükümet yetkililerine defalarca anlattık. Bakanlığın, bu arazileri bedelsiz olarak ilçe belediyesine devretme yetkisi var. Bunlar için ‘bize verin, hiç üzerine bir şey koymadan vatandaşlara bunu verelim’ dedik. İlk başta onlara da olumlu geldi ama ne yazık ki gereğini yapmadılar. Biz halen daha aynı noktadayız. Bize tahsis edin, vatandaşlarımıza tapularıyla birlikte arazileri verelim” dedi.

BEN BİLE ÖDEYEMEM!
Başkan Şenol, Sarnıç’ta vatandaşların evlerin büyüklüğünün bahçesiyle birlikte 250-300 metrekare arasında değiştiğini de söylerken rakamların ödenemeyecek boyutta olduğunu dile getirdi. Başkan Şenol, “Çok basit bir şekilde hesaplarsak 300 metrekare bahçeli evi bulunan bir kişi bakanlığın hesaplarına göre 240 bin TL para ödeyecek. Elbette bunda peşin ödemelerde indirim var ama vatandaşlarımız bu yüksek rakamları ödeyemez. Şahsen benim de evim olsa belediye başkanı olarak ben de bu rakamları ödeyemem. İnsanlar yıllardır birikimlerini, kazançlarını bu evlere yatırmış. Kimisi oğlunu, gelinini getirerek üstüne kat çıkmış. Evler şu anda 3-4 katlı hale geldi. Bunlar için ayrıca İmar Barışı Yasası’ndan kaynaklı ayrıca bir ödeme istenecek. Şu anda konuştuğumuz rakamlar sadece arsaların fiyatları. Siz bu arsaları Gaziemir’in merkezindeki imarlı, her şeyi olan arsalarla bir tutamazsınız” diye konuştu.

HESAP SORACAĞIZ!
Başkan Şenol, “Her seçim döneminde ‘sorunu çözüyoruz’ diyenlerin süreci getirdiği noktayı gördük. Seçim malzemesi yapmak yerine bu konuyu halletselerdi gidip kendilerine hemşerilerim adına teşekkür ederdim. Sarnıç’ta yaşayan vatandaşlarımızı kimlik siyaseti yaparak etkilemeye çalışmanın doğru olmadığını ifade ettik. AKP’nin yetkilileri sadece İzmir’den değil başka illerden bile göçmen kimliği taşıyan siyasileri getirerek soydaşlarımızı etkileyeme çalıştılar. Devletin yetkilileri siyasetin baskısına boyun eğerek düğün salonlarında toplantılarda başköşede yer aldılar. Gaziemir halkı adına buradan soruyorum; şimdi ne oldu? Bunu nasıl izah edeceksiniz? Bu yapılan,  ekonomik kriz ortamında vatandaşın cebindeki paraya göz dikmek değil midir? Biz bunun hesabını soracağız. Hemşerilerim de elbette bunun hesabını sandıkta soracaktır. Toplantılarda insanların ağızlarına bir parmak bal çalarak süreci öteleyenlerin gerçek yüzü de ortaya çıkmıştır. Bunun adı soygun düzenidir. Derhal bu karardan vazgeçilmeli, belirlenen bedeller iptal edilmeli, gereken makul düzenleme yapılmalıdır” ifadelerini kulandı.