GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Ekim 2022 Cuma 12:42

Bakanlık askıya çıkarmıştı… 540’lık dönüşüme 730 itiraz!

Karabağlar Mahalleler Birliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanına dair imar planlarına 727 vatandaş ve 3 dernekle itiraz etti. İtiraz sonrası yapılan açıklamada mülkiyet sorunu çözülmeden bölgedeki dönüşüme izin verilmeyeceği belirtilerek ‘Yaşam alanlarımız patates tarlası değildir’ denildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanın yeni imar planları geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmıştı.

Askıya çıkan planlarla birlikte ilk defa Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı, Şerafettin ve Devrim Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan 540 hektarlık “riskli alan”ın yaklaşık 151 hektarlık kısmına ilişkin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarılmış oldu.

DOKUZUNCU KEZ YAYIMLANDI
Yine askıya çıkan planlarla birlikte ve daha önce Karabağlar Mahalleler Birliği, Şehir Plancıları Odası ve Karabağlar Belediyesi tarafından yargıya taşınarak sekiz kez iptal ettirilen ve 1. etap olarak bilinen 101.40 Ha’lık kısmına ilişkin olarak hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına da dokuzuncu kez yayımlanmış oldu.

İLK DEFA ASKIYA ÇIKARILDI
Öte yandan ise yine 540 hektarlık riskli alan içerisinde yer alan ve 2. etap olarak bilinen 73,4 hektarlık alanın Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut mahalleri ile 3. 4. ve 5. etaplara ilişkin ise 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı yayımlanmış oldu. 2. etap olarak bilinen alanın imar planları ise iki kez mahkeme tarafından iptal edildi. Yeni askıya çıkan planlarla birlikte ilk defa 540 hektarlık alanın tamamına ilişkin planlar yayımlanmış oldu.

737 VATANDAŞTAN İTİRAZ
Ancak askıya çıkarılan planlara bölgedeki hak sahipleri tarafından itiraz geldi. Mahalle dernekleri tarafından oluşturulan Karabağlar Mahalleler Birliği’nin çağrısıyla vatandaşlar planlara itirazlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletti. İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Karabağlarlılar askıdaki son gününde olan planlar için 727 vatandaş ve 3 mahalle derneği itiraz dilekçelerini verdi.  

Dilekçeler verildikten sonra Karabağlar Mahalleler Birliği temsilcileri İl Müdürlüğü önünde bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada askıya çıkan planlarda belirsizlikler içerdiği ifade edilerek planların yaşam alanları için tehlike oluşturduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
İzmir İli, Karabağlar ilçesinde yerleşim alanlarımızı da kapsayan 16 mahallemiz-540 hektarlık alanda, bilimsel hiçbir gerekçe olmadan, bizlerle herhangi bir bilgi-belge paylaşılmadan Bakanlar Kurulu Kararıyla, 2012 yılında Riskli Alan ilan edilmişti. Yapılmak istenen idari uygulamalarda bugüne kadar Riskli Alan iptal davamız başta olmak üzere 1. Etap için askıya çıkarılan 8 planın iptali, ayrıca 2. Etap adı altında askıya çıkarılan 2 planın iptali ile 1. Etap için hazırlanan hileli 18 Uygulama Planlarının iptali istemiyle 11 ayrı parselde açtığımız davalar; çeşitli İdare Mahkemeleri, İstinaf Mahkemeleri ve Yüksek Yargı DANIŞTAY kararlarının tümü lehimize sonuçlanmıştır.

Tüm bu sürece rağmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı haklarımızı ve hayatlarımızı yok saymaya devam ediyor. Yine bugün, yaklaşık 316 hektarlık alana (2. 3. 4. ve 5. Etaplara) ilişkin Bakanlığının İl Müdürlüğünde 8 Eylül 2022 tarihinde askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım imar planlarıyla karşı karşıyayız. Buraya toplanmamızın nedeni BELİRSİZLİKLER içeren ve geleceğimizi tehdit eden bu RANT planlarına itirazlarımızı sunmak ve kamuoyunu bilgilendirmektir.

10 yıldan bu yana mahallelerimizde, idareciler tarafından yasal süreçler işletilmediği için tapusunu devralmayan yaklaşık 4500 hak sahibi bulunmaktadır. Mülkiyet sorunu çözülmeden Plan yapılmasına izin vermeyeceğiz.

Yaşam alanlarımız patates tarlası değildir.

-Tapusu olup yapı kayıt belgesi alanlar ne olacak. Alamayanlar ne olacak?

-Ruhsatı olanlar ne olacak? Binasını korumak isteyen ne yapacak?

-Uygulama planı neden bizlerden gizleniyor?

-Esnafın, kiracının durumu ne olacak?

Bu kadar belirsizlikler içinde ne yapılmak isteniyor?

12 maddeden oluşan sorularımızı Milletvekillerine, Bakanlık İl Müdürüne ve Karabağlar Belediye Başkanına sorduk. Tüm sorularımızı yanıtsız bıraktılar.

Belirsizlik; devamında keyfiyet içermesi muhtemel sonuçlar doğuracak olan bu planlar, yaşam alanlarımızı tehdit ediyor.

Haklarımızın görmezden gelinmesine, sorunlarımızın önemsizleştirilmesine izin vermiyoruz. İtiraz ediyoruz.

Alınan idari kararlar sonucunda; Riskli alan kararı gerekçe gösterilerek mahallelerimizde 10 yıldır hiçbir belediyecilik hizmeti verilmiyor. Doğalgaz, Fiber internet gibi günümüz yaşam şartlarının zaruri ihtiyaçları çözülmüyor. Belediye, Bakanlığı; Bakanlık Belediyeyi suçluyor. Ama hiçbir çözüm üretilmiyor.

Haklarımızı Biliyoruz. İdarelerin birbiriyle Suni Çekişme konusu yapmasına izin vermeyeceğiz.

İdareyi; hizmetlerden mahrum kalmamıza neden olan bu Riskli Alan Kararını iptal etmeye davet ediyoruz.