GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
3 Ocak 2023 Salı 15:12

Bakanlık askıya çıkardı… Kemalpaşa’ya biyogaz tesisi!

Ankara merkezli Esa Grup tarafından Kemalpaşa’da kurulmak istenen biogaz tesisi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planları askıya çıkardı.

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kemalpaşa’da Esa Biogaz Enerji Üretim Şirketi tarafından inşa edilmek istenen biyogaz enerji santralinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nı askıya çıkardı.

Askıya çıkan planlara göre 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Alanı” Halilbeyli Mahallesi 703, 707, 708 ve 709 parsellere santralin dikilmesinin önü açılıyor. Planlar bir ay boyunca askıda kalacak.

Halilbeyli Biyogaz Enerji Santrali projesine yapılacak toplam 9 milyon 805 bin Euro’luk yatırım sonucunda her gün tesiste 675 ton işlenecek ve günde ortalama 22 saat çalışarak elektrik enerjisi üretilecek. 6 MWe gücündeki santralden yılda 42 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor.



Plan açıklama raporunda “Planlanan Biyogaz tesisinin (6 MWe) planlanma amacı ise; tesisin kurulacağı yer olan İzmir Halilbeyli bölgesinde Büyükbaş hayvan tesisi, kesimhane ve yumurta tavuğu işletmeleri ile bulunmakta ve oluşan büyükbaş hayvan dışkısı, yumurta tavuğu dışkısı ve kan atıkları sıkıntılara neden olmaktadır. Bölgede planlanan hayvancılık ihtisas alanı projesinden dolayı kapasitelerinde ciddi artış öngörülmektedir. 580 ton büyükbaş hayvan dışkısı, 65 ton tavuk dışkısı, 10 ton kan ve 20 ton tarımsal kaynaklı bitkisel atıklar olmak üzere toplam 675 ton atık her gün tesiste işlenecek ve günde ortalama 22 saat çalışarak elektrik enerjisi üretilecektir. Üretilen elektriğin tamamı ile birlikte atık ısıda üretecektir (bu atık ısı ihtiyaca göre sıcak su veya buhar olarak kullanılabilecektir). Üretilen katı fermente ürün katı atık depolama alanında geçici bir süre (1 hafta-2 ay) depolandıktan sonra gübre toptancılarına ve çevredeki çiftçilere satılacaktır. Üretilen sıvı fermente ürün ise susuzlaştırmadan sonra 2-3 ay depolama kapasitesine sahip üzeri örtülü lagünde depolandıktan sonra N, P, K desteği olarak bölgedeki tarım köylerinde ve bölgede ki hayvan yemi ekimi (yemlik mısır silajı, fiğ ve mercimek gibi) yapılan tarım arazilerine, uygun araç ve ekipman kullanılarak arazi yüzeyine yüzey altı enjeksiyon sistemi ile uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.