GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Temmuz 2022 Cumartesi 11:51

Bakanlık açıkladı... İki ilçede yeni SİT kararları!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çeşme İlçesi’nde Geç Roma-Erken Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar tespit edildiği alanı 3’üncü derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescil ederken, Urla’da ise Arkaik dönemden Osmanlı dönemine kadar tarihlenen ve en yüksek yoğunluğun Roma döneminde yaşandığını gösteren seramiklerin tespit edildiğini duyurdu.

EGEDESONSÖZ - Turizm Bakanlığı, Çeşme ve Urla’da iki alan için arkeolojik sit alanı kararlarını yayımladı.

ÇEŞME’DE YENİ KALINTILAR TESPİT EDİLDİ
Çeşme İlçesi sınırları içerisindeki Germiyan Mahallesi’nde yer alan  özel ve kamu mülkiyetine kayıtlı olan ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı sınırları içerisinde kalan 28 parselde yaptığı incelemeleri sonuçlandırdı.

Mevcut nitelikle 1. ve 3. derece arkeolojik alanı olarak tescillenmiş olan ve yerinde yapılan inceleme neticesinde yapı kalıntıları ile Geç Roma-Erken Bizans ve Osmanlı dönemine ait çatı kiremiti ve seramik parçalarının daha geniş bir alanda gözlemlenmesi sebebiyle yeni incelemeler yaptı.

Yapılan inceleme sonrası 3 adet parselde daha sit kararı alan bakanlık kalıntıların bulunduğu alanı 3’ncü derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tespit ettiğini açıkladı.

URLA’DAN TARİH FIŞKIRDI
Urla ilçesi sınırları içerisinde yer alan Özbek Mahallesi’nde de çalışmalarını sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Roma dönemine ait kalıntılar bulduğunu açıkladı.

Özel mülkiyete ait taşınmazları kapsayan ve karar eki haritada sınırları ve koordinatları belirtilen alanın, Arkaik dönemden Osmanlı dönemine kadar tarihlenen ve en yüksek yoğunluğun Roma döneminde yaşandığını gösteren seramik buluntular ile çatı kiremidi buluntuları içerdiğini tespit etti.

Alan ile ilgili koruma kararı alan Bakanlık yetkilileri, ilgili parsellerin "3.derece arkeolojik sit" olarak tescil edilmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, sit sınırları içinde kalan taşınmaların tapu kaydına "3.derece arkeolojik sit" şerhinin işlenmesine, ilgili idarelerce 3 (üç) yıl içinde koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine, koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar belirlenen geçiş dönemi koruma esasları ve kullanım şartlarının 3 (üç) yıl geçerli olmasına karar verdi.