GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
18 Nisan 2018 Çarşamba 16:27

Bakanlığın ruhsat talebine Karşıyaka'dan ret!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karşıyaka Yalı’ya yapılacak yeni stat projesi için belediyeye yapılan başvuru sonuçlandı. Karşıyaka Belediyesi, bakanlığın ruhsat talebini ret etti. Belediye, resmi yazıda gerekçelerini ise tek tek sıraladı.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- İzmir’de siyasetin de en sıcak tartışmalı konuları arasında yer alan stat projeleriyle ilgili süreç devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Konak Göztepe ve Alsancak Stadı’ndaki inşaatları sürerken Karşıyaka Yalı’ya yapılacak yeni stat projesi belediyeler ile bakanlığı karşı karşıya getirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka’daki projenin yerinin uygun olmadığını, ruhsat alamayacağını dile getirmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaatı yapabilmek için alması gereken ruhsat başvurusu talebi İzmir Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yazısıyla Karşıyaka Belediyesi’ne geçtiğimiz günlerde iletilmişti. Belediye Başkanı Akpınar ve bürokratların teknik ekip oluşturarak üzerinde çalıştıkları başvuru dosyası karara bağlandı. Belediye, bakanlığın ruhsat başvuru talebini ret etti.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Öte yandan Başkan Akpınar daha önceki açıklamalarında ruhsat talebine en yakın sürede yanıt vereceklerini söylemişti.  Belediyenin bu kararı Karşıyaka camiasında da olumlu tepki bulurken gözler bakanlığa çevrildi. Kanun gereği, bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ruhsatı verebilecek.

İŞTE GEREKÇELERİ!
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda talebin reddiyle ilgili gerekçeler tek tek sıralandı.

Stadyum projesinin iki adet parselde uygulanacağı belirtilirken parsellere ait projelerin onaylı yapı yeri uygulama ve kot krokileri, kırmızı kot yazıları, numarataj krokisi ve kurum bünyesinden görevlendirilmiş fenni mesul listesinin bulunmadığı vurgulandı. Yine imar durumunda belirtilen bazı konuların eksik olduğu vurgulanırken stat için plan notlarında yer alan İl Emniyet Müdürlüğü trafik uygunluk görüşünün iletilmediğinin altı çizildi.

-Söz konusu stadyum projesinin üzerinde toplam 15741 kişilik olduğu yazılmıştır. Ancak stadyumlarda oturma düzenlemelerinde bütün seyircilerin kendilerine ayrılmış bir koltuğu olmalıdır. Ayakta seyirci tribünü ayrılması ile kapasite arttırılması sağlıklı değildir.

-15741 kişi kapasitesine göre hazırlanmış projede yoğunluk artışı söz konusudur. 11 parselin vaziyet planı incelendiğinde yapılmak istenen stadyum projesinin birden fazla seyirci giriş-çıkışı, ambulans giriş-çıkışları olduğu görülmüştür. Ancak söz konusu ambulans giriş-çıkış yerleri stadyumun etrafında bulunan yaya yolundan ilişkilendirilmiştir. Yolun genişliği, niteliği ve etrafının konut parsellerinde oluşması nedeniyle yaya yolu? insan ve araç akışının sağlanması için yetersiz kalacaktır. Bu nedenle her hangi bir acil durumda buradan ambulans, itfaiye gibi araçların ve genel trafik akışının sağlanması mümkün değildir.

-Stadyum alanının imar planında çevresinde görülen iki adet bölgesel otoparkın ise kamuya ait otopark olduğu açıktır. Bu otopark alanında sağlanacak olan her türlü giriş-çıkış kamuya ait otopark cebinin özelliğini bozacaktır. Kaldı ki bu otoparklar ancak çevredeki konut parsellerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir.

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esaslarına göre Spor alanlarında her 30 oturma yeri için 1 araç yeri ayrılması gerekmekte olup söz konusu stadyumun kapasitesine göre hesaplanan toplam otopark ihtiyacı 525 araçtır ve her araç için 20m2 den 525 araç için 10.500m2 yer ayrılması gerekir.

-Türkiye Futbol Federasyonu Stadyum ve Güvenlik Komitesi Talimatının 151. ve 153.maddelerine uyulması gerekir. Protokol tribünü mensupları için, protokol tribünü yakınında ve halka açık araç park alanından ayrı, otobüs ve arabalar için yeterli büyüklükte ve mümkün ise, stadyum içinde bir otopark alanı bulunmalıdır.

-Protokol için bu otopark min.30 araçlık olmalıdır. Medya temsilcileri için, medya girişine yakın halka ait araçlardan ayrı bir park alanı bulunmalıdır. Medya için bu otopark min.20 araçlık olmalıdır. Polis araçları için stadyumun içinde ya da stadyumun bitişiğinde ve halka açık araç park alanından ayrı özel otopark alanı bulunmalıdır. Polis araçları için bu otopark min.20 araçlık olmalıdır

- İtfaiye araçları için, acil sahaya çıkış kapısına yakın, stadyumun içinde ya da stadyumun bitişiğinde ve halka açık araç park alanından ayrı otopark alanı bulunmalıdır. İtfaiye araçları için bu otopark min.2 araçlık olmalıdır. Ambulans araçları için ,acil sahaya çıkış kapısına yakın, stadyumun içinde yada stadyumun bitişiğinde ve halka açık araç park alanından ayrı otopark alanı bulunmalıdır. Ambulans araçları için bu otopark min.4 araçlık olmalıdır

-Görüldüğü üzere acil durum giriş çıkışlarının ana yollarla ilişkisinin çözümlenmediği, stadyuma ait otopark ihtiyacının gösterilmediği, yangın tahliye projelerinin tarafımıza gönderilmediği, ruhsata esas yazınızda bahsedilen evrakların sunulmadığı, 12 parselin de bölgeye getireceği yoğunluk göz önüne alınırsa söz konusu parselin de projelerinin ve evraklarının  müracaat ekinde gönderilmediği, İmar planı üzerinde stadyuma ulaşılabilirliğe dair yol bağlantılarının çözümlenmediği görülerek söz konusu parsele ruhsat verilmesi uygun olmadığından talebiniz iade edilmiştir.  

KARŞIYAKA MARKASI İTİBARSIZLAŞTIRILAMAZ
-Sonuç olarak Karşıyaka, Türkiye'de marka değeri tartışılmaz bir camiadır. 15.000 kişilik stadyum kulağa hoş gelse de projede 7223 kişi oturma kapasiteli olduğu açıkça görülmektedir. Futbol takımımız şanssızlık eseri bir alt kümeye düşse de Karşıyaka Markası hiç bir zaman alta inmez ve itibarsızlaştırılamaz.

-Bu stadyum projesi Karşıyaka'nın prestijini koruyamayacağı gibi şehrin daha nefes alamaz bir hale geleceğinin apaçık bir göstergesidir. Alanın spor alanı olarak 7/24 işlevsel olması sağlanmalıdır. Açık tenis kortları, spor salonu, yüzme havuzu ve gençlerin futbol oynayacağı bir tesis olarak hizmete sunulması? alanın daha sağlıklı kullanımını sağlayacaktır.

İŞTE SEYİRCİ SAYILARI

Normal Seyirci: 7223 kişi

Ayakta: 6126 kişi

Misafir: 364 kişi

Protokol: 308 kişi

Loca: 330 kişi

Basın:188 kişi

Masalı Basın: 54 kişi

Toplam:15741 kişi

Net Göremeyen: 122 kişi