GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Eylül 2024 Cuma 13:08

Bakan Tunç'tan 'yeni anayasa' açıklaması!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bizim darbecilerin yazdığı bir anayasa değil de milletin temsilcilerinin mecliste uzlaşarak bir toplumsal sözleşme hüviyetinde yeni bir anayasayı yapmak milletimize olan borcumuz. İnşallah 28'inci dönem parlamentosu bu borcu yerine getirerek Türkiye yüzyılının başlangıcında cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasayla yolumuza devam ederiz" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tekirdağ'da, 'AK Parti Türkiye Buluşmaları' programına katıldı. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'ndeki programa Bakan Tunç'un yanı sıra eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile milletvekilleri, belediye başkanları ve partililerin katıldı. Türkiye Buluşmaları programının Tekirdağ'dan başladığını söyleyen Bakan Tunç, ilçelerde değişik illerden gelen milletvekillerinin, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geleceğini ve onları dinleyeceğini belirtti.

AK Parti'nin kurulduğundan bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlatan Tunç, "Tabii ki hedefimiz yeni bir anayasa. Bu anayasanın yapılması da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde partilerimizin uzlaşmasıyla inşallah mümkün olacak. Burada uzlaşmaya yanaşanlara milletimiz evet takdir edecektir ama uzlaşmaya yanaşmayanlarla ilgili olarak da önüne gelen ilk sandıkta cevabını verecektir. Bizim temennimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir uzlaşmanın sağlanması. Türkiye'nin demokratik, yeni, sivil, katılımcı bir anayasaya, bir toplum sözleşmesine sahip olması. Anayasamız bizim bir toplum sözleşmesi değil. Bir darbe sonrası, darbeciler tarafından yazdırılan bir anayasa. Sadece darbeciler tarafından yazdırılmış olması bile değişmesi için tek sebep, yeter sebep. Bu anayasada biraz önce bahsettiğim o reform sayılan değişikliklere rağmen, vesayetçi ruh tamamen ortadan kalktı mı? Bunu söylemek mümkün değil. 184 kez değişikliğe uğrayan ki 177 maddesi var, madde sayısından fazla değişikliğe uğrayan bir anayasayla yolumuza devam ediyoruz. Tabii bu çok sayıdaki değişiklik 2010'da yaptığımız, 2017'de yaptığımız değişiklikler, 1982'de kurgulanan bir anayasaya sonradan monte edilen yapılar, reformlar elbette ki maddeler arasındaki yeknesaklığı da bozmuş durumda. O nedenle bizim darbecilerin yazdığı bir anayasa değil de milletin temsilcilerinin mecliste uzlaşarak bir toplumsal sözleşme hüviyetinde yeni bir anayasayı yapmak milletimize olan borcumuz. İnşallah 28'inci dönem parlamentosu bu borcu yerine getirerek Türkiye yüzyılının başlangıcında cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasayla yolumuza devam ederiz" dedi. (DHA)