GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Şubat 2019 Cumartesi 18:28

Bakan Soylu açıkladı: Ölü sayısı 18'e yükseldi!

İçişleri Bakanı Soylu, Kartal'da çöken bina enkazında bir kişiyle temas kurulduğunu söyledi. Bakanı Soylu, çöken binanın enkazında bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını, olayda ölenlerin sayısının 18'e yükseldiğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise çöken bina ile ilgili bilgi verdi ve binanın yapımında deniz kumunun kullanıldığını belirtti. Bakan Kurum vatandaşlara da çağrı yaparak "Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken bina ile ilgili son bilgileri vermek üzere kameralar karşısına geçti. Basın toplantısında ilk açıklamayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Bakan Soylu şunları söyledi:

"Yaklaşık 74 saattir, 32 vatandaşımızı çıkardık. Bunların 14'ünü sağ olarak, maalesef 18'ini de vefat halinde çıkardık. Son çıkardığımız vatandaşın henüz kimliği belli değil. Onun kimliği belli olunca da onu da kamuoyumuzla paylaşacağız. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor.

Buraya gelirken bir vatandaşımıza daha ulaşıldığı bilgisi arkadaşlarımız tarafından iletildi. Yani yeni tespit edildi. Herhalde bir yarım saat 1 saat onun çıkarılması konusunda bir zaman dilimi oluşur düşüncesindeyiz."

BAKAN KURUM: BİNA DENİZ KUMUYLA YAPILMIŞ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz aldı. Bakan Kurum, yıkılan binanın deniz kumuyla yapıldığını aktardı ve şunları söyledi:

"Yıkılan binamız kırmızı ile işaretli binamız. Bu alanda 131 bağımsız bölüm var. Mevcut binamızda da 14 konut, 3 ticari ünitemiz var. Bu adada mevcutta mevcutta imar planına göre yapılaşma alanı 8390 metrekare iken fiili inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu detayları bina bina vereceğiz. Ruhsatın haricinde katlar mevcut.

Etraftaki 10 binayı boşalttık. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde süreci yürütüyoruz. Yıkılan binamızı inceleyecek olursak; aldığımız numuneler sonucunda bu binamız normalde zemin artı 5 kat ruhsatlı projesi. Ancak yerinde zemin artı 7 kat olarak yapılmış. Kullanılan beton; C3 - C10 arasında beton kalitesi çıkıyor.

Şu an bu binanın yeniden yapımındaki betonun C30 olması gerekiyor. Ve aldığımız; gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde; deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü demirin kullanılmadığı bir statik durumu söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik-çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: BAKANLIĞIMIZA BAŞVURUN
Şuradan sizin aracılığınızla şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak. Bu riskli binaların tespitinin yapılmasına müteakip de burada kentsel dönüşüm anlamında yapılması gereken projeyi de ilgili bakanlıklarımız hep birlikte bu süreci yöneteceğiz. Artık mühendislik, mimarlık hizmeti almış sağlam binalarda oturmamız gerektiğini de hepimizin bilmesi gerekiyor."