GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ağustos 2019 Salı 09:13

Bakan Pakdemirli'den THK uçakları için açıklama: Çoğu arızalı ve yetersiz!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de devam eden büyük yangın sebebiyle kendisine yöneltilen Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının uçmaması ile ilgili eleştirilere yanıt verdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine yayılan orman yangını üçüncü gününde devam ediyor.

Yangının söndürülmesi ile ilgili olarak çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Dün akşam saatlerinden sosyal medya hesabından #izmiryanıyor hastaghi ile çok sayıda siyasetçi ve vatandaş paylaşımlarda bulunarak Türk Hava Kurumu’na bağlı uçakların yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılmamasını eleştirerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yüklenmişti.

- YANGIN YERİNDEN BOMBA İDDİALAR: ARAÇLARIN MAZOTU YOK, KOORDİNASYON HİÇ YOK!

- İZMİR'DEKİ BÜYÜK YANGINDA SON DURUM

Bakan Pakdemirli ise eleştirilere yanıt verdi. Pakdemirli açıklamasında yangın söndürme uçaklarının sayısının ve hareket kabiliyetinin sınırlı olması ile eldeki uçakların arızalı olması sebebiyle uçakların kullanılmasığını bildirdi.

Egedesonsöz’e konuşan Pakdemirli “Uçaklar, helikoptere göre daha fazla su alıyor. Ancak yangın başladığı noktaya yüksek hızla yaklaşıyor ve suyu nokta atışı tam istenen yere bırakamıyor. Oysa, helikopterler yangın noktasına daha yavaş bir hızla yaklaşıyor ve suyu tam istenen noktaya boşalıyor. Bu yüzden helikopter kullanıyoruz. Kaldı ki, Türk Hava Kurumu’nun elindeki uçak sayısı sınırlı. Üstelik, çoğu da arızalı” dedi.

UÇAKLARIN GÜVENLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORLAR
Söndürme çalışmaları sırasında basın mensuplarına konuşan Bekir Pakdemirli, yangında uçak kullanılmamasına yönelik sorular üzerine "Biz bir ağaç daha az yansın diye mücadele ediyoruz. Ancak insan hayatı da bizim için değerli. Bunları kiralama yaptığımız zaman uçakların içinde orman personelleri binmek istemiyor. Çünkü güvenli olduğunu düşünmüyorlar. Binmek isteyenler buyursunlar binsinler. 1960 küsur model, teknik olarak iyi seviyede değil. Yangında illa bir kurumu koruyacağız diye... Personeli de düşünmek gerekiyor. Uçuşların teknik özellikleri son derece kısıtlı ve sınırlı. Ben çocuğuma yedirmeyeceğim yemeği kimseye vermem, kendim binmeyeceğim güvenmediğim hava araçlarına da kimseyi bindirmem. Uçak kullanımıyla ilgili dünyadaki örnekleri araştırıyoruz. Bu arada boş durmuyoruz. 24 helikopterin sayısını 30'a çıkardık. Uçakları konu etmek sadece bir takım siyasi rant olduğunun göstergesidir" dedi.