GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Haziran 2018 Salı 20:33

Bakan Özlü’den flaş mesajlar: İzmir biraz muhalif ama…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, önemli mesajlar verdi. Özlü, teknoloji üssünden yerli otomobile kadar birçok konuya değindi. İzmir’deki projeler ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu.  

EGEDESONSÖZ- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, SonSöz TV'nin konuğu oldu.

Bakan Özlü’nün gündeminde İzmir’e kurulacak olan Teknoloji Üssü, yerli otomobil, sanayi sitelerinin kent merkezinden taşınması ile 24 Haziran seçimleri vardı.

ULUSLARARASI YATIRIMDA TEKNOLOJİ ÜSSÜ’NE AR-GE TESİSİ YAPMAK ŞART OLACAK
Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’in Urla ilçesinde kurulacak olan teknoloji üssü için imzayı atmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Özlü, “İzmir’e hayırlı olsun. Sadece Urla’daki bölgeyi değil, İzmir’i büyük teknoloji üssü yapmak istiyoruz. Bu bölgeyi özel olarak modelledik. Bu çalışma 1.5 yıllık çalışmanın sonucu. Proje İzmir’de uluslararası alanda ileri teknoloji üssü olacak. Bir nevi silikon vadisi gibi düşünün. Bu süreçte gerek dünyanın gerek Türkiye’nin potansiyellerini ele aldık. İzmir’de bir çalıştay yaptık. Bu üssün hangi alanlarda hizmet vermesi konusunu ele aldık. Bu üste 5 kalemde çalışma yapılacak. Kimya ve malzeme çalışmaları olacak. Sağlık bilimleri çalışması yapılacak. Elektrik ve elektronik ile bilişim konularında araştırma geliştirme faaliyeti olacak. Bu merkezin dünyada örnekleri var. Türkiye’de  Kocaeli bilişim eksenli bir silikon vadimiz var. İzmir’deki çalışmaya TÜBİTAK’ı da dahil ettik. Bir diğer ortak ise Patent Kurumu ile İzmir İleri teknoloji Enstitüsü (İYTE) ortak. Bu çalışmaya 151 Milyon TL sermaye koyduk ve şirketi kurduk. Önümüzdeki günlerde EBSO ve İZTO gibi kurumlarla görüşüp ortaklık isteyeceğiz. Burası öyle bir merkez olacak ki uluslararası şirketlerin birer AR-GE kısmı burada olacak. Geçtiğimiz günlerde çok tanınan bir uluslararası ilaç firması Türkiye’de yatırım yapmak için harekete geçti. Bizde Urla’daki bu bölgede bir araştırma merkezi kurmayı ön şart koyduk. Önümüzdeki döneminde Türkiye’de üretim yapmak isteyen uluslararası şirketlere bu bölgede AR-GE merkezi kurmalarını şart koyacağız. Klasik bir teknopark değil, uluslararası nitelikte olan yerli firmaların da yer aldıkları bir merkez olacak. Dünya çapında olacak. Bilim, Teknoloji ve Sanayi açısından İzmir’in ciddi bir potansiyeli var. Bu proje gerçekleştiğinde ekonomiye 25 milyar TL katkısı olacak. 40 bin çalışan olacak ve genç nitelikli personel olacak. 800’e yakın şirket bu merkezde yer bulacak. 1,5 milyar TL yatırım yapacağız” dedi.

İzmir’in demografik, sosyolojik ve iklimsel yapısı sebebiyle bu yatırımı İzmir’e yapmak istediklerini söyleyen Özlü, “Türkiye’nin sıçrama yapması lazım. Hamle değil sıçrama. Sıçrama için teknoloji üretmesi gerekiyor. Cari açığımız var, sattığımız, aldığımız belli. Teknoloji üretirsek ne cari açık ne de dış ticaret açığı kalır. Üretmek için nitelik iş gücüne ve odaklı sektörlere yönelmiş ekosisteme ihtiyacımız var. Mesela İstanbul. İstanbul doldu ve orada öyle bir merkezi açmak doğru olmayabilir. İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi, İzmir’in potansiyeli ve demografik yapısı ile eğitimli kesimin yaşayabileceği bir kent olan  İzmir, bu merkez için çok uygun. İzmir’de üniversite ve sanayi potansiyeli var. İzmir çok uygun bir yer. Zorlama yok, doğal olarak uygun. Tarımdan sanayiye, ARGE merkezlerinde üniversitelere kadar potansiyeli var” dedi.

İZMİR’E MEGA ENDÜSTRİ ÜSSÜ İÇİN YER ARIYORUZ
Göreve geldiğinde İzmir için iki hayalinin olduğunu belirten Bakan Özlü, “bunlardan biri teknoloji üssü. İkincisi ise bir mega endüstri bölgesi yapmak. Bölgeyi Çandarlı’ya yapmayı hayal ettim. Ancak mega endüstri üssü için alan bulamadık. Seçtiğimiz yerler yerleşim alanı çıkıyor, zeytin ağaçları, sulak alanlar, sit alanları çıkıyor. Bir mega endüstri bölgesi bulmak için çabalıyoruz. Vazgeçmedik. 35-40 km içeride bir alan bulacak gibiyiz. Tren hattıyla entegre edebiliriz” dedi.

Yerli otomobilin üretim yeri konusunda İzmir’in de değerlendirileceğini söyleyen Özlü, “3.2 milyar Avro yatırım yapacağız. Son 6 ayda yaptığımız teknik ve mali analizler var. Her rakamın ardında bir çalışma var. Bu proje iki fazlı proje. İlk faz tasarım, şirketleşme. İkinci faz üretim. Üretim ve yer seçimi ikinci fazın konusu. 2019’dan 2021’e kadar üretime geçmeyi planladık. Gittiğim her yerde soruyorlar. Benim için gittiği her yerde otomobili o ilde kurulacağını söylüyor. Ben akli melekelerimi yitirmedim. Üretim yeri bu senenin konusu değil. Gelecek yılın konusu. Yer seçimi yerli otomobilin hangi segmentte, hangi modelde araç çalışması olacağı teknik ve mali analizle belirlenecek. Ağırlıklı olarak buna yüklenici firmalar bakacaklar. Onlar, “bir analiz yaptık, x bölgesi uygundur” diyecekler. Biz de görüşümüzü söyleyeceğiz. Yüklenici grubun tercihi önemli. Bir yatırım yaparken limanlara yakınlık, o bölgedeki işçi potansiyeli ve nitelikli çalışan bulabilecek misiniz? Potansiyeli olan her ili değerlendireceğiz. İzmir bu iller arasında niye olmasın? İller arasında değerlendirmede İzmir de olacak” dedi.

YERLİ OTOMOBİL ELEKTRİKLİ OLACAK
Türkiye’nin teknolojik atılımında otomotivin büyük önem taşıyacağını aktaran Bakan Soylu, “Biz sanayimizi 10 yılda kapasitesini ve potansiyelini 2’ye katlamak istiyoruz. Bunun çalışmasını yaptık. Buradan aslında çıkan sonuç Türkiye bir sıçrama yapmak istiyorsa belli sektörlere odaklanmasıdır. Her alanda iyi olamayız. Gücümüz yetmez. Türkiye belli odaklara yüklenecek. Bunların biri otomotiv. Bizim yan sanayimiz en beğenilen firmalara parça üretiyor. Türkiye’nin bir potansiyeli var ve bunu ikiye katlamak istiyoruz. Yerli marka bunun unsurlarından biri olacak. Bu proje sadece otomobil yapma projesi değil. Teknolojik bir dönüşüm yapmak istiyoruz. Dünyada sektör bir dönüşümün başlangınıda. Egzoz emisyonu yapan, elektrikli otomobilleri konuşuyoruz.  Dünyadaki trend elektirikli otomobile gidiyor. Elektrikli otomobilde 320 parça var. İçten yanmalı motorlu araçta 4 bin parça var. Adeta arıza yapmayan bir otomobil konuşuyoruz. 4 bin parçayı 7 işçi bir günde topluyor. Elektrikli otomobili 1 işçi 1 günde topluyor. Yakıt ve maliyet yönünden yüzde 10  oranında düşecek. Yerli arabanını katkısı 50 milyar Euro olacak. Cari açığa 7 milyar Euro, istihdam açısından 20 bin olacak” dedi.

SANAYİ SİTELERİNİN TAŞINMASI: İZMİR’E ÖZEL ÇALIŞACAĞIZ
Sanayi sitelerinin kent merkezlerinin dışına taşınması için ise, “70li yıllarda bütün kentlerde sanayi siteleri kurudu. Şehir büyüdükçe sanayi şehrin merkezinde kalmış. Çok küçük ve düzensiz. Daha büyük ölçekli yerlere ihtiyaç var. Sanayi sitelerini taşırken esnafımızla mutabakat sağlayalım istiyoruz. Şehir merkezine sahip oldukları yerler değerli. Modern sanayi siteleri kurmak istiyoruz. İlk etapta 135 sanayi sitesinin taşınması ele alındı. 10 ilden talep geldi. İnşallah gelecek dönemde hem İzmir hem de diğer kentlerdeki sanayi sitelerini makul yerlere taşıyacağız. İzmir’de sorun yer bulma sorunu. İzmir’e özel çalışacağız” dedi.

İZMİR BİRAZ MUHALİF GÖZÜKÜYOR
İzmir’den beklentilerinin büyük olduğunu söyleyen Özlü, “Başbakanımız İzmir vekili, İzmir’in başbakanı var. Sayın başbakanımız yatırım ve üretim, proje konusunda çok pratik biri. İzmir’in başbakanımızdan faydalanmasını arzu ederiz. İzmir’in AK Parti’ye daha fazla teveccüh göstermesini isteriz. Türkiye’deki ulusal refah artışından İzmir’in daha fazla pay almasını isteriz. İzmir biraz muhalif gözüküyor, muhalif olunca da refah artışından daha az pay alıyor gibi geliyor bana. İzmir’in Türkiye’deki kalkınmadan ve refah artışından daha fazla pay almasını arzu ediyoruz. AK Parti’yi desteklemesini istiyoruz” dedi.

MUHARREM İNCE DERSİNE İYİ ÇALIŞMAMIŞ
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin seçim vaatlerinde ve söylemlerinde teknolojinin geliştirilmesi yönünde yaptığı açıklamalar ile ilgili konuşan Bakan Özlü, “Muharrem Bey, dersine çok iyi çalışmıyor desem yanlış olmaz ama az çalışıyor. İki partinin seçim beyannamesinde bakıldığında bahsedilen teknolojik terimler kaç kez geçiyor? Bizim seçim beyannamemizde teknoloji kelimesi 241, CHP’ninkinde 72 kez geçiyor. Sanayi kelimesi bizde 140, CHP’de 22 defa geçiyor. Bilim kelimesi bizde 50, CHP’de 22 defa geçiyor. Savunma sanayi bizde 14, CHP’de hiç geçmemiş. Uzay konusu bizde 33 defa kullanılmış, CHP’de 0. Kodlama terimi bizde 5 yerde kullanılmış, CHP’de 0. Uçak konusu bizde 24, CHP’de 1 kez kullanılmış. Patent kelimesi bizde 9, CHP’de 1 yerde kullanılmış. Elektronik kelimesi bizde 50 defa, CHP’de 2 defa kullanılmış. OSB kelimesi bizde 23, CHP’de 5 defa kullanılmış. Yazılım terimi bizde 15 kez, CHP’de 2 defa kullanılmış. Buna göre Muharrem Bey’in dersine iyi çalışmadığı ortaya çıkıyor” dedi.