GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Şubat 2023 Perşembe 08:33

Bakan Nebati'den 'iki ayrı İktisat Kongresi' için yorum: Rekabet güzel bir şey ama...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 100'ncü yıl vesilesi ile düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de ayrı bir kongre toplaması hakkında değerlendirme yapan Bakan Nebati, "Rekabet güzel bir şey; ama bir ülke ekonomisini yöneten merkezi hükümettir, yani Ankara’dır. Bu bir ulusal program, rekabetten ziyade burada birlikte hareket edilebilirdi" dedi.

Bakan Nebati, haber ajansları ve gazetelerin Ankara temsilcileri ve ekonomi muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Nebati, 17 Şubat'taki İzmir İktisat Kongresi'nin 1923’teki ilk toplantısının gerçekleştirildiği binada yapılacağını söyledi. Bakan Nebati, söz konusu binanın 1979’da CHP’li belediye tarafından yıktırılarak otoparka dönüştürüldüğüne dikkat çekerek, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimleriyle binanın aslına uygun olarak yeniden inşa ettirildiğini belirtti.

Binanın kısa sürede yetiştirilmesi için Vali Köşger ile iletişime geçtiklerini vurgulayan Bakan Nebati, "Şu anda inşaat devam ediyor. 17 Şubat’ta hem Kongre’nin hem de yeniden inşa edilen binanın açılışını yapacağız. Kongrenin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız ile yapacağız. Aslına uygun bir şekilde 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk döneminde nasılsa aynısına uygun olarak başlatacağız. Cumartesi, pazar günleri 30’un üzerinde oturum ile genel bir değerlendirme yapacağız. Kalan günlerde de 4 Mart’a kadar her gün programlar yapılacak. 21'nci yüzyılın Türkiye Yüzyılı olduğuna ilişkin projeksiyona uygun bir yol haritası çizilecek. Her ilden sanayi, ticaret, tarım ile ilgili temsilciler, kadın temsilciler, akademisyenler, işçi temsilcilerinin de olduğu 750 kişilik bir salonda bu Kongre'yi başlatacağız" dedi.

'BİR ÜLKE EKONOMİSİNİ YÖNETEN MERKEZİ HÜKÜMETTİR'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının da bir İzmir İktisat Kongresi organize ettiğini belirten Nebati, "Rekabet güzel bir şey; ama bir ülke ekonomisini yöneten merkezi hükümettir, yani Ankara’dır. Bu bir ulusal program, rekabetten ziyade burada birlikte hareket edilebilirdi. Bunun artısı şu; oteller dolacak, İzmir’in tanıtımı yapılacak, İzmir konuşulacak. Böylesi bir ortamda biz İzmir’i desteklemiş olacağız; ama tabii ki hedefimiz Türkiye ekonomisi" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Nebati, Kongre’de Türkiye Ekonomi Modeli’nin de ele alınacağını kaydetti. (DHA)