GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Eylül 2024 Cuma 21:18

Bakan Kurum’dan Büyükşehir’e yağmur suyu hattı uyarısı: Hukuki süreci başlatırız!

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri hakkında geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önderliğinde İzmir’de Bilim Kurulu toplandı. Toplantıya dair detayları anlatan Kurum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne uyarılarda bulunarak, "Yağmur ve kanalizasyon hatlarının ayrılması gerekiyor. Büyükşehirin sorumluluğu değil mi bunlar? Asli görevi bunlar. Yapmazsa her türlü hukuki süreci başlatırız. Cezai işlem, suç duyurusu dahil" dedi.

EGEDESONSÖZ – İzmir’de geçtiğimiz günlerde körfezde yaşanan kirlilikten dolayı balık ölümleri gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önderliğinde İzmir’de Bilim Kurulu toplandı. Toplantıyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katılmamış olması sebebiyle karşılıklı atışmalar yaşandı.

Bakan Kurum, katıldığı bir televizyon programında İzmir Körfezi’ne dair açıklamalarda bulundu. Körfezde yapılanlara dair açıklamalarda bulunan Kurum, “İzmir'de bundan yaklaşık 20-25 gün önce balık ölümleri gündeme geldi. Ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. TÜBİTAK gemimiz var. Numuneler aldık. Bilim insanlarımızı görevlendirdik. Ekiplerimiz oraya gitti, numuneler aldı. Gerçekten gördüğümüz tablo içler acısı. İzmir Körfezi bitmek üzere. Bu tabloyu görür görmez de hemen açıkçası üzülerek böyle bir toplantı yapma ihtiyacını hissettik. Bilim insanlarımız, STK'lar ve ilgili ilçe belediyelerimizi, büyükşehir belediyemizi davet ettik. 'Burada bilim kurulu oluşturalım, bilimsel anlamda çalışsın, önerileri, fikirlerini, yönetmeliğin, kanunun tarif ettiği şekliyle sorumluluklarını yazalım' dedik. Musilajda ne yaptık? Hatırlayın, bir koordinasyon kuruluyla Marmara'da başarıyla yürüttük” dedi.

‘TUGAY’IN YURTDIŞINDA KÖRFEZ’İN SAĞLIKSIZ OLDUĞUNU MU ANLATTI?’
İzmir’de yapılan toplantıya Başkan Tugay’ın katılmadığını ve Tugay’ın aynı gün yurtdışı ziyaretinde olduğunu hatırlatan Kurum, “Toplantıya büyükşehir belediye başkanı katılmadı. Dünya Sağlıklı Kentler Birliği toplantısına gitmiş. Başkan vekili arkadaş katıldı. İzmir Körfezi ölmek üzere, bitiyor ve İzmir Büyükşehir Başkanı sağlıklı kentler konferansına gidiyor. İzmir'e bakış açısını net bir şekilde anlatıyor bu durum. Eleştirecek olsam 'toplantıya katıl' demem. O da yememiş içmemiş, sağlıklı kentler toplantısına katılmış. CHP Kongresinde boy gösteriyor bugün. Yurt dışında İzmir Körfezi'nin sağlıksız olduğunu, 25 yıl yönettiklerini mi anlattı merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÖRFEZİ FOSEPTİK ÇUKURU GİBİ KULLANMIŞ’
Körfezde kirliliğe dair İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren Kurum, “Denizde incelemeler yaptık. Şu an olması gereken oksijen seviyesi, bir canlının yaşayaması için 4,5 mg/litre. Bizim ölçümlerimize göre iç körfezin liman bölgesinde oksijen sıfır. Canlı yaşamaz. Zaten kokuyor, çamuru da görebiliyorsunuz. Amonyak değeri olması gerekenden 50 kat fazla. İçinde zararlı maddeler var. Dip çamuru Körfezi doldurmuş. Tabiri caizse, İzmir Büyükşehir Belediyesi körfezi foseptik çukuru gibi kullanmış. Şu anda atıksu arıtma kapasitesi 605 bin metreküp. Gelen atıksu 700 binin üzerinde. Kapasite 600. 100-150 bin atıksuyu denize bırakıyorlar. Büyük Kanal Projesi diye anlattıkları projede yağmur suyu ve kanalizasyon hatları beraber yapılmış, doğrudan denize bırakılıyor. Buraya gelen derelerde bir tanesinde Tarım Bakanlığı sorumluluğunda, diğeri büyükşehirde. Islah etmemişler. Burada atıksu kapasite artımı yapmayan, altyapıyı yenilemekten, dereleri ıslah etmekten aciz İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir” dedi.

‘SAĞLIKLI KENTLER KONFERANSI’NDA SAĞLIKLI OLMAYAN KENTİ ANLATIYOR’
Başkan Tugay’ın toplantıya katılmayıp Sağlıklı Kentler Konferansı’na gitmesini eleştiren Kurum, “Seçim meydanlarında 'Biz İzmir Körfezi'ni temizleyeceğiz, kulaç atacağız' diye vaat veriyor. 'Bu balıklar gemiden getirdiler' diyenler de onlar. Bakan gelmiş, bakan yardımcıları gelmiş, bir sürü bilim insanı gelmiş. Üniversitelerden gelmişler. Sen yoksun. Neredesin? Sağlıklı Kentler Konferansı'nda sağlıklı olmayan kenti anlatıyor” dedi.

‘BİLİM İNSANLARI 10 YIL ÖNCE ÖNERİ SUNMUŞ, HİÇBİR ADIM ATILMAMIŞ’
Bu süreçte bilim insanları ile çalışacaklarını belirten Kurum, “Biz bilim insanlarımızla çalışacağız. Bilim insanlarımız neyin doğru olduğunu söylüyorsa. 10 sene önce proje yapılmış. Navigasyon ve sirkülasyon kanalı yapalım demişler, hiçbir adım atılmamış. O günkü şartlarda proje doğru imiş, kısmen yararlıymış. Şimdi tartışıyoruz. Bilim insanlarımız Eylül'ün sonuna kadar acil eylem planı, Ekim'in sonunda kalıcı çözümü ortaya koyacaklar. Atıksu arıtma tesisinin kapasitesi artırılacak, derelerin ıslahı yapılacak” ifadelerini kullandı.

'BÜYÜKŞEHİR ASLİ GÖREVİNİ YAPMAZSA HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIRIZ'
Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı sorumluluğunun olduğunu ve sorumluluk yerine getirilmezse hukuki süreci başlatacaklarını belirten Kurum, “Yağmur ve kanalizasyon hatlarının ayrılması gerekiyor. Büyükşehirin sorumluluğu değil mi bunlar? Asli görevi bunlar. Yapmazsa her türlü hukuki süreci başlatırız. Cezai işlem, suç duyurusu dahil. Orada canlılar ölecek, insan sağlığı hiçe sayılacak. Biz de izleyeceğiz, yok öyle. Ben izleyeceğim, denetleyeceğim, yol göstereceğim, takip edeceğim, evsel atıklardan dolayı kirliliğinin takibini yapacağım. Kanunun emrettiği şekilde sorumluluğumuz varsa elimizi taşımızın altına koyacağız. Bilim insanlarımız bize neyi önerecekse onu herkes üstüne vazife edinecek” dedi.

‘2010’da PROJE TASARLAMIŞLAR, ADIM ATMAMIŞLAR’
Geçmiş dönemde İzmir Körfezi’ne dair proje tasarlandığının altını çizen Kurum, “Türkiye'nin en büyük çevre projesini başlattık. İzmit Körfezi'ndeki dip çamurunu alıyoruz. Deniz suyunu süzüyoruz. Dip çamurunu bertaraf tesislerine yolluyoruz. Türkiye'nin en büyük çevre projesi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile yapıyoruz. İlk etabı bitti. 2028'e kadar inşallah bitirmeyi hedefliyoruz. 2010'da tasarladıkları buna benzer projeymiş, ancak adım atılmamış” ifadelerini kullandı.

‘ENGELLİYORUZ DİYE BİR ŞEY YOK’
Son olarak hükümetin ‘İzmir’e yatırım yapmıyor, engelliyorlar’ eleştirilerine yanıt veren Kurum, şunları söyledi:

İzmir'de yağmur suyu kanalıyla yakın İlbank üzerinden 300 milyona yakın destek oluyoruz. Engelliyoruz diye bir şey yok. Kocaeli Büyükşehir'e verdiğimiz desteği kat be kat fazlasını verdik. İzmir'de deprem oldu. Bayraklı'nın bütün sokaklarını gezmiş insanım. Söz verdik ve gerçekleştirdik. Körfez temizlenecek. Burası Mavi Vatanımızın en kritik noktası. Milli mücadelemizin başlangıç noktası. Konsere para bulacaksınız, Körfeze para bulamayacaksınız, olmaz. İzmir'de sokağı dinleyin, vatandaşlarımızın ciddi rahatsız olduğunu görüyoruz. Bu insanlar bunu hak etmiyor. Yazık değil mi? Acil eylem 1 ay içinde çıkar çıkmaz herkes sorumluluğunu yerine getirecek. Biz de bunu izleyeceğiz, takip edeceğiz, uyaracağız.