GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
9 Eylül 2021 Perşembe 20:40

Bakan Ersoy projenin detaylarını anlattı… Alsancak’a kültür mabedi geliyor

İzmir'in kalbi Alsancak’ta bulunan eski Tekel Sigara Fabrikası'nın “Kültür ve Sanat Kompleksi”ne dönüştürecek projenin yapımı için düzenlenen  basın açıklamasında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,"Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak kompleksimizi İzmirlilerin hizmetine sunmak. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir'de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Özelleştirme sürecinin ardından Alsancak’ın göbeğinde uzun yıllar atıl durumda bırakılan Tekel Sigara Fabrikası, kültür-sanat hayatının kalbinin atacağı bir alana dönüştürülüyor.

Geçtiğimiz 2019 yerel seçimlerinde AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Nihat Zeybekçi'nin de seçim vaatleri arasında yer alan 'Kültür ve Sanat Kompleksi' için Kültür ve Turizm Bakanlığı düğmeye basma kararı aldı.

Projenin tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir'e gelerek açıklamalarda bulundu. Törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener katıldı.

137 YILLIK TARİHİ İLE İZMİRLİLERİN BENLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTA
Tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir’in kültür turizminde hak ettiği yeri bulması için çabaladıklarını belirtti. 137 yıllık tarihi binanın bu yönde dönüşümü ile İzmir’in kültür sanat alanında diğer ülkelerle rekabet etmesinin önünü açtıklarını belirten Bakan Ersoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tarihi alanlarımızın korunması için çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bunu sadece yurt dışında değil yurt içinde de sürdürüyoruz. Kentimizden kaçırılan eserlerin takibini sürerek birçok önemli eserin ülkemize getirilmesini sağladık. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tarihi yapıları gün yüzüne çıkardık. Arkeolojik alanda da çok önemli çalışmaları gün yüzüne çıkartıyoruz. Uluslararası trendleri de çok yakından takip ediyoruz. Dünya çapında turizm faaliyetleri incelendiğinde bunun yüzde 40'ının tarihi turizmi olduğunu görüyoruz. Biz de bu açıdan çalışmalar yaparak şehrimizi ve ülkemizi dünya ile mücadele edecek hale getiriyoruz. İzmir Türkiye'nin incisi şehirlerimizden biri... İnşallah bu tür  projeler ile İzmir'in dünya kentleri ile yarışmasına katkı sağlayacağız. İzmir bunu hak ediyor. Endüstriyel mirasın gerçekleştirilmesi kentteki toplum hafızasını yaşatmak için çok önemli. Burası da bu konuda çok önemli bir yere sahip olup 137 yıllık tarihi ile İzmirlilerin benliğinde önemli bir yer tutulmaktadır" diye konuştu.

YEŞİL ALAN AĞIRLIKLI BİR KÜLTÜR SANAT KOMPLEKSİ
Kültür merkezinin 2022 tarihinde açılmasını planladıklarını da belirten Bakan Ersoy, projenin detaylarından da bahsetti.  Ersoy açıklamasında "Bu proje ile kentin sanat ile buluşturan bir alan haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir.  Fabrika içindeki yapıların bazıları yok olmuştur. İzmirlilerin belleğinde önemli bir yeri olan Tekel Fabrikası sonradan yapılan eklentilerinden arındırılarak yeşil alan ağırlıklı kültür sanat kompleksine dönüşecektir. 7'den 70'e tüm kentin dahil olduğu mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Tarih boyunca birçok dönemi içinde barındıran ve İzmir'de geçmişten gelen arkeolojik öğelerini harmanlandığı ve dijital teknik anlatım tekniklerini barındıracak bir ortam kuracağız.  Geçtiğimiz sene meydana gelen deprem nedeniyle hasar sonrası İzmir resim heykel müzesi kapatılmıştı. Burada klasik ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği açık ve kapalı alanların yer alacağı yeni bir resim ve heykel müzesi yer alacak. 7'den 70'e herkesin eğitim alabileceği ve 20 bin kapasiteli kitaplık da bu alanda yer alacak. Açık hava sinema ve tiyatro gösterilerinin de yer alacağı bir alan oluşturuyoruz. Burayı çok kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız. Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak İzmirlilerin hizmetine sunmak. Bu projeyi tamamlayıp ilk başta İzmirliler olmak üzere tüm halkımızın hizmetine sunacağız. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir'de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır" ifadelerini kullandı.