GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Şubat 2021 Çarşamba 09:15

AYM'nin Berberoğlu kararı gerekçesi yayımlandı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu hakkında daha önce verilen ihlal kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruda da hak ihlali kararı vermişti. O kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Hak ihlali kararının gereklerini yerine getirmeyen ilk derece mahkemesi sert sözlerle eleştirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

YEREL MAHKEMEYE SERT TEPKİ
Gerekçeli kararda, kamu gücünü kullanan organların, mahkemelerin ve bireylerin hukuka uygun davranmadığı bir ülkede hukuk devletinin varlığından söz edilemeyeceği vurgulandı.

''HAK İHLALİ KARARININ UYGULANMAMASI ANAYASAL DÜZENİN İHLALİDİR''
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararlarının her ne sebepten dolayı olursa olsun uygulanmamasının anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali anlamına geldiğinin altı çizildi.

''KARARI UYGULAMAMANIN CEZAİ SORUMLULUĞU VAR''
Hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfi kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemeyeceği vurgulanırken, hak ihlali kararını uygulamamanın cezai, idari ve hukuki sorumluluk doğuracağı belirtildi.