GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Mayıs 2022 Salı 08:54

AYM'den 'protesto' kararı: Eylemciye 90 bin TL'lik tazminat!

İzmir’de ‘laik, bilimsel ve anadilde’ eğitim talebi ile yapılan eylemde polisin müdahalesi sonucunda yaralandığı iddia edilen Nuray Zencir’le ilgili Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Mahkeme Zencir’in insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye maruz kaldığına hükmetti ve soruşturmanın yenilenmesini istedi.

2015 yılında eğitim sendikalarının, Alevi örgütlerinin ve siyasi partilerin çağrısı gerçekleşen ‘laik, bilimsel ve ana dilde eğitim’ talepli eylem ve okul boykotu düzenlenmişti. Boykot için Basmane Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı’na yürümeye çalışmış, polis ise izin vermeyerek gaz ve tazyikli su ile müdahale etmişti. Aralarında Eğitim-Sen yöneticileri ile avukatların da bulunduğu en az 40 kişi gözaltına alınmıştı.

Müdahaleye maruz kalan isimlerden Nuray Zencir, gözaltıları protesto etmek için alkış çalması nedeni ile darp edildiğini belirterek devlet hastanesinden, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Adli Tıp Kurumu’ndan sağlık raporları aldı. Zencir için devlet hastanesi ‘basit tıbbi müdahale ile giderilebilir’ raporu verirken, adli tıp ‘basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte hafif değildir’ raporu düzenledi.

Zencir raporları ile birlikte 8 Mayıs 2015 tarihinde görevli polislerden ‘işkence’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla şikayetçi oldu. Ancak İzmir başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Zencir’in üst mahkemeye yaptığı başvurular da reddedilince 2018 yılında AYM’ye başvuru yaptı.

Diken’in haberine göre; Zencir’in başvurusunu görüşen AYM heyeti, hak ihlali kararı verdi. Yüksek mahkeme, polisin orantısız güç kullanması sonrası insan onuruyla bağdaşmayan muamele yasağının maddi boyutuyla ihlal edildiğini belirtti. Ayrıca etkili soruşturma yapılmayarak da usul boyutu ile ihlal tespiti yapıldı. Bu durumdan polis ve soruşturma yapmayan savcılık makamı sorumlu tutuldu. 

Mahkeme Zencir için hak ihlali ve soruşturmanın yenilenmesi kararının yeterli olmayacağını ve bu nedenle de 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 

Öte yandan yüksek mahkeme başvuruyu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği yönünden incelemeye ise gerek görmedi. Mahkeme heyetindeki Engin Yıldırım bu karar için karşı oy kullandı. Yıldırım karşı oyunda, “Şiddet içermeyen bir toplantıya güç kullanarak müdahalede bulunmak, anayasal ve demokratik haklarını kullanırken vatandaşların tereddüt yaşamasına ve caydırıcı etkilere maruz kalmasına neden olacaktır” dedi.