GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
18 Şubat 2021 Perşembe 09:48

Aydın'da belediye başkanından JES isyanı: Parası neyse verelim, kapatıp gidin!

JES’ten belediyelere ayrılan zorunlu paya karşı jeotermalcilere rest çeken Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Bize 2.5 milyon lira mı veriyorlar, her tesisiniz için 5 milyon lira vereceğim. Lütfen tesislerinizi kapatıp, gidin. Bizleri zehirlemeyin” dedi.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, ilçedeki jeotermal enerji santrallerinden (JES) belediyelere ayrılan zorunlu payı almak için Aydın Valiliği’ne başvurması ile ilgili son günlerde hakkında çıkan olumsuz haberlere sessiz kalmadı.

Konuya açıklık getiren Başkan Atay, Kuşadası ve Tire belediyelerinde Sayıştay denetçilerinin jeotermal enerji santrallerinden belediyelere ayrılan zorunlu payla ilgili eleştirilerini örnek göstererek “Bu para belediye gelirlerini kapsadığı için bunu istemek zorundasın. İstememekle hizmet kusurunda bulunuyorsun” denildiği için başvurduğu açıkladı.

“VALİLİKTEN İSTİYORUM, JEOTERMALCİLERDEN DEĞİL”
Katıldığı bir televizyon programında konuşan Başkan Atay hakkında çıkan haberler üzerine, “Ne demek yani Fatih Atay koştu, gitti jeotermalcilerden parayı hemen istedi. Bu seviyesiz bir eleştiri olmuş. Bu ne demek ya? Çok ayıp bir şey. Ben jeotermalcilerden para falan istemedim. 5686 sayılı yasadan onların (jeotermalcilerin) yatırım izleme koordinasyon merkezine yatırmaları gereken gayri safi hasıladan yüzde 1’inden 5’te 1’ini vermeleri gerekiyor, onu istiyorum. Valilikten istiyorum, jeotermalcilerden değil. Bu benim hakkım değil, Efeler Belediyesi’nin, Efeler halkının hakkı bu. Benim bu parayı istemem ayrı bir şey senin vahşice üreterek hidrojen sülfür soluyan Efeler halkı ile birlikte sana karşı mücadele etmem ayrı bir şey. Senin o paradan Efeler halkının hakkı olan parayı istememden niye rahatsız oluyorsunuz” dedi.

“SONUNA KADAR KARŞIYIZ”
13 Ocak 2020 tarihinde jeotermal enerji santrallerinden belediyelere ayrılan zorunlu payı almak için Aydın Valiliği’ne başvurduğunu açıklayan Atay, ilçedeki jeotermal firmalarını eleştirerek,  “Tam 13 ay önce yazdım. 13 ay önce aklın neredeydi. 13 aydır eleştirmedin de yeni birileri mi sana bir şey söyledi eleştiriyorsun. Efeler Belediyesi’nin kanun gereğince bu parada payı var. Bize niye ödenmiyor, Efeler halkının suçu ne? Sen yanlış üretirsen havaya hidrojen sülfür zehrini salarsan, bizlerin bunu solumamız gerektiğine inanırsan, sana karşıyız sonuna kadar da karşı olacağız” diye konuştu.

“ZEHİR SOLUTUYORLAR”
Efeler’de ki jeotermal elektrik santrallerinin 75 günlük hava ölçüm raporlarını açıklayan Atay, “Ölçümlerde maksimum değer 20’nin üzerinde olmayacak. Ölçümlerde maksimum değerin üzerinde Zehir solutuyorlar bize. Bunun parti ile ilgisi yok. Jeotermalciler bize zehir solutuyor. Hidrojen sülfür solutuyorlar. Efeler Belediyesi Başkanı olarak seçimden önce verdiğim sözün arkasındayım. Jeotermalcilerin vahşice zehirlemesine karşıydım. Hala daha karşıyım. Beni itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Bu payı istemek zorunda mıydım? Evet zorundaydım. Neden zorundaydım? Kuşadası Belediyesi’nin 2017’deki Sayıştay denetçisinin eleştirisinde ‘Bu para belediye gelirlerini kapsadığı için bunu istemek zorundasın. İstememekle hizmet kusurunda bulunuyorsun.’  deniliyor. Tuzla Belediyesi de aynı şekilde. Bu belediyenin geliri, benim değil. Efeler Belediyesi’nin geliri olacak ki Efeler halkına hizmet yapalım” ifadelerini kullandı.

“HİÇ BİRİNİZDEN KORKMUYORUM”
Jeotermal enerji santrallerinden belediyelere ayrılan zorunlu paya karşı jeotermalcilere rest çeken Atay, “Sözümün de arkasındayım. Bize 2.5 milyon lira mı veriyorlar, her tesisiniz için 5 milyon lira vereceğim. Lütfen tesislerinizi kapatıp, gidin. Bizleri zehirlemeyin. Ya zehirden öleceğiz, ya da size karşı direnerek öleceğiz. Hiç birinizden korkmuyorum. Beni itibarsızlaştıramayacaksınız. Halkımın temiz bir ortamda yaşam hakkını savunmak için Efeler halkı ile beraber sonuna kadar sizinle mücadele edeceğim. Hiç sizden korkmuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.