GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Mart 2018 Cuma 15:30

Av turizmi davasında ilginç gerekçe: Ayıları taşırsak çatışma olur!

Kastamonu’daki 5 boz ayının avlanma ihalesine karşı dava açan İzmirli avukat Senih Özay, mahkemenin ret kararını, ‘Ayılar taşınması halinde agresifleşerek çatışıyorlar’ şeklinde gerekçelendirmesi karşısında, ‘Parayı basan avcılar öldürür’ demek saçmalıktır”dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmirli çevreci avukat Senih Özay, iş insanı Mehmet Refik Soyer ve gazeteci Fevzi Hepşenkal’ın 2016 yılında ayı avı turizmi için açtıkları davanın sonucu mahkeme tarafından açıklandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Artvin, Kastamonu, Sinop ve Giresun'da 15 ayının avlanması için açılan ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru süreçte kabul edilmişti.

BAŞKA ÜLKELERDE OLABİLİR TÜRKİYE’DE OLMASIN
Gelinen noktada mahkeme kararını ‘davanın reddi’ olarak verdi. Avukat Özay Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada süreci özetledi. Ayrıca mahkemenin açıklaması hakkında konuşan Özay, “Bu turizm dünyanın başka ülkelerinde olabilir ama Türkiye’de olmasın” dedi.

MECBUREN 5 AYIYI SAVUNDUM
Özay, “Sinop, Düzce ve Kastamonu’da 5 bin lirayı basan ayıları öldürebilir kararının ardından ben hepsine dava açtım. Usulden düzeltmediler. Ben de mecbur kaldım. Ben de ‘bari sadece Kastamonu’daki 5 ayıya çekileyim de orada avukatlık yapayım’ dedim” açıklamasını yaptı.

KAVGA EDECEKLER DİYE AYILARI ÖLDÜRTMEN Mİ LAZIM
Bakanlığın yaptığı savunmada altını çizdiği gerekçeleri saçma bulduğunu söyleyen Özay, “Bakanlık, ‘bölgede 21 tane ayı var. Bu 21 ayının 4 tanesi fazlalık. Ben bu 4 ayıyı Düzce’ye, Sinop’a başka ormanlara taşırsam teknik olarak zor’ diyerek cevap vermiş. Ayı zararları oluyormuş, şikayetler oluyormuş. Avcılık öldürme parası köy tüzel kişiliğine veriliyormuş. 5 ayı avlanmalı demiş ama 4 ayı avlanmış. Zaten normal yoğunluk popülasyonu 4 ayıymış. Ayıları başka yerlere taşımak mümkün olamamış. Taşırlarsa çatışma olur ve ayılar agresifleşirmiş.  Arı kovanı tahribatı yaparlarmış. Mezar açarak manevi duygulara zarar verilirmiş. Bu kılıflı bir savunmayı benimseyerek davamı reddetmiş oluyorlar. Bir devlet 4 ayıyı Kastamonu’dan başka yere götüremez mi? Kavga edecekler diye öldürtmen mi lazım? ‘Parayı basan avcılar öldürür’ şeklinde saçma şey mi olur? Yapan başka ülke olabilir. Ama Türkiye olmasın” dedi.  

İNSANLARA İDAM CEZASI YOKSA HAYVANLARA DA OLMASIN!
Özay, “İnsanların balık çalanlarını, mezarlıktan ölülerin dişlerini altın diye çalanlarını devlet öldürmeye kalkıyor mu? Hayvanlara niye oluyor? İnsanlara idam cezası yoksa hayvanlara da olmasın.  Böyle bir uygulamanın hayvan haklarına aykırı olduğunu, hayvanları avlamak yerine yaşatmak için çalışmalar ve uygulamalar yapılması gerektiğini, başta sınırlı sayıda popülasyonu kalan boz ayılar olmak üzere yaban hayvanları ile insanların uyum içinde yaşayacağı bir ortam yaratılması gerektiğini ileri sürdük ve sürüyoruz” açıklamasında bulundu.

SÜREÇTE NE OLMUŞTU?
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2014 yılında artan ayı saldırıları nedeniyle 4 kentte ayıların vurulması için kota belirlemişti. Buna göre Artvin'de 6, Kastamonu'da 5, Sinop'ta 3 ve Giresun'da 1 olmak üzere 15 ayının vurulması için 2015 yılında açık artırma usulü ihale yapılmıştı. Her biri KDV hariç 10 bin lira muhammen bedel üzerinden yapılan ihaleyle, 'av turizmi' kapsamında ayıların vurulması kararlaştırılmıştı. Bunun üzerine 2016 yılında İzmirli Özay, Soyer ve Hepşenkal ayı avlama turizmi ihalesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.