GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
9 Ağustos 2021 Pazartesi 13:23

Asıl zam seneye… Domates tarlada çürüyor!

Torbalı’da 50 bin dönüm alanda domates üreten çiftçi, fiyatı 40 kuruşa kadar düşmesine rağmen alıcı bulamadı. Pek çok üreticinin ürünü, işçi yokluğu, salça fabrikalarının kamyon bulamaması nedeniyle çürüdü.  Tarlada 40 kuruşa bile satamadığı domatesin pazarda en düşük 3 lira, bir kilo salçanın 13 lira olması, üreticiyi küstürdü. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, toplanan ürünün bile satılamadığını söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Manavda, markette, pazarda cep yakan domatesin en ucuz olduğu yer, tarla! Üreticiler, emeklerinin karşılığını alamayınca, ürününü ya tarlada bıraktı, ya da “Madem ben kazanmıyorum, tüccar da kazanmasın” deyip domates tarlasını sürdü. Manavda, markette, pazarda 3 liranın altına düşmeyen domatesi tarla fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesine isyan eden çiftçiler, “Domates her yerde pahalı; ucuz olduğu tek yer, tarla… Domates ektiğimiz için bin pişmanız. Seneye domates ekmeyeceğiz” dedi.

OLGUN: ÜRETİM ALANI ARTTI, REKOLTE DE YÜKSEKTİ
Torbalı’da 50 bin dönüm arazide yapılan domates ekiminde bu yıl dönüm başına 15-16 ton ürün alındığını belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, üreticilerin bu sezon çok büyük sıkıntılar yaşadığına vurgu yaptı. Başkan Olgun, “Bu yıl, geçen yıla göre çok daha fazla alanda üretim yapıldı, rekolte de çok yüksekti. Fakat üretici, tarladaki domatesi toplayacak işçi bulamadı. Bulunan işçi,  çok yüksek ücret talep etti. Buna kızıp tarlasını sürenler oldu. Fabrikalar, domatesin nakliyesi için kamyon bulamadıklarını gerekçe gösterince, üretici bir kez daha yıkıldı. Toplanan ürün satılamadı, topraktaki ürün ise çürümeye terk edildi” diye konuştu.

SENEYE DAHA PAHALIYA TÜKETİLİR
Bir grup üretici, 10 kilo domatesten bir kilo salça, 14 kilodan ise bir kilo kurutulmuş domates çıktığını belirterek, şu sitemlerde bulundular:

“Raflarda bir kilo salçanın fiyatı, en düşük 13 lira. Bir kilo kurutulmuş domates, 5 euroya, yani 50 liraya ihraç ediliyor. Fabrikalar, bizden bir kilo domatesi 40 kuruşa almaya bile tenezzül etmiyor. Kamyon bulamadık, gibi komik gerekçelerle işi yokuşa sürdüler. Bu yıl ürünümüz elde kaldı. Seneye, bugünkü ekim alanının yarısında üretim olmayacak. O zaman domatesi üretici çok daha pahalıya tüketmek zorunda kalacak”