GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Eylül 2022 Pazartesi 12:52

Asbestli gemi tam yol geri!

Taşıdığı asbest miktarı kent gündeminde tartışmalara neden olan İzmir’e doğru ilerleyen Nae Sao Paulo isimli gemi rotasını değiştirdiği görüldü. Gemi için henüz yeni bir varış noktası belirlenmedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan asbest yüklü Nae Sao Paulo isimli alan uçak gemisinin İzmir'in Aliağa ilçesindeki Gemi Söküm Tesisleri’nde sökülmesi için geçtiğimiz haftalarda izin vermişti. 

Ancak Aliağa’da söküm işlemlerinin yapılması beklenen ve başta İzmir Büyükşehir olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkıtığı dev savaş gemisi ile dün yeni bir gelişme yaşanmış ve kamuoyunda tartışmalara neden olan gemiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklama yayımlamıştı.

İZNİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Bakan Kurum, Brezilya’dan yola çıkan ve Atlantik’te ilerleyen geminin şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verildiğini duyurmuştu. Türk kara sularına girilmesine izin verilmeyecek olan geminin tekrar istenen 'Tehlikeli Madde Envanter Raporunun’ verilmemesi gösterilmişti.

CEBELİTARIK’A GİRİŞİ ENGELLENMİŞTİ
Son olarak İngiltere’nin, asbest ve başka tehlikeli kimyasal atıklar bulunan eski uçak gemisi São Paulo'nun Cebelitarık Boğazı’na girişini engellediği açıklanmıştı.



YÖN DEĞİŞTİ!
Geçtiğimiz günlerde rotasından İzmir’i kaldıran Atlantik Okyanusu’ndaki geminin yönünü değiştirdiği görüldü. Gemi için henüz yeni rota oluşturulmamış durumda.