GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ağustos 2023 Pazar 10:32

Arkeolog feryat etti... Ege'nin cenneti tuvalet taşına kurban gitmesin!

Kuvars ocakları tehdidi altındaki Madran Dağı ile ilgili açıklamalarda bulunan Arkeolog ve çevre hakları savunucusu Selahattin Aydın “Madran, Latmos gibi içinde birçok mirası barındırır ve jeolojik olarak aynı özelliktedir. Madran yağmaya açılmaya çalışılıyor, şayet başlarsa tuvalet ve lavabo taşı için katledilecek” dedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Batı Anadolu’nun en güzel coğrafyası içinde yer alan Madran Dağları, Latmos (Beşparmak) dağlarıyla birlikte, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından da adeta bir açık hava müzesini andırıyor. 

Eşsiz doğası ve jeolojik oluşumları arasında binlerce yıllık geçmiş uygarlıkların izlerini saklayan Madran Dağı’ndaki ocaklar ise tehdit oluşturuyor.  Peş peşe verilen ÇED kararları bölgenin ekolojisinin yanı sıra, jeolojik ve arkeolojik yapısını da zarar veriyor. 

TÜMÜLÜSE KOMŞU OCAK
Bölgede incelemelerde bulunan Arkeolog ve çevre hakları savunucusu Selahattin Aydın, gözlemlerini anlattı. Son olarak açılmak istenen bir kuvarsa ocağının yanı başında bir tümülüs olduğunu ifade eden Aydın “
Madran Dağları Latmos gibi maden yağması tehdidi altında. Burada da kuvars maden tehdidi var. Kuvars madeni 2 bin 500 yıllık bir tümülüsün etrafına kurulmaya çalışılıyor. Alana tırmanırken gördüğümüz kadarıyla şimdiden ağaçları kesmişler. Sanırım 5-10 keserek ileride para ödememek için bunu yapmışlar. Yaşlı ağaçların neredeyse tümünü kesmişler. Aşağıya bir eleme tesisi kurmaya başlamışlar. Bu gördüğünüz mezarsa Murtad Tümülüs dediğimiz hem Lidya, hem Pers hem de Karya uygarlıklarının kültürünün etkisi ile yapılmış bir mezar çeşidi. Çok önemli. Sadece bu değil bunun etrafında birçok mezarlar var.” dedi. 



‘KAYA RESİMLERİ YOK EDİLEBİLİR’

Madran Dağı’nda da pek çok kültürel varlığın henüz gün yüzüne çıkarılmadığını dile getiren Aydın “Tıpkı Latmos dağları gibi gnays kayalardan oluşmakta ve içinde 8 bin yıllık kaya resimleri var. Hala tarih öncesi kaya resimleri gün yüzünü çıkarılmadı, üzerine çalışma yapılmadı, bilinmiyor. Bu madenler bizim bilmediğimiz birçok kaya resmini yok edebilir. Bu madenin durdurulması için hukuksal süreci başlatmak için bugün buradayız. Madran yağmaya açılmaya çalışılıyor, şayet başlarsa tuvalet ve lavabo taşı için tüm bu alanlar katledilecek. Daha fecaat bir durumsa, Madran'ın çok çok değerli ve lezzetli kaynak suyu. Yok ediyorlar, gözlerimle gördüm acımadan yok ediyorlar.” diye konuştu. 



MADRAN DAĞI HAKKINDA

Aydın'ın Çine ve Bozdoğan ilçeleri arasında kalan Madran Dağı'nda tarih öncesinden kalma kaya resimleri bulundu. İlk kez Söke'ye bağlı Latmos (Beş Parmak) dağlarında bulunan kaya resimlerinin benzerlerine Madran Dağı'nda da rastlanmıştı. Ana kayaya çizilmiş kaya resimlerinin boya rengi ve figür açısından Latmos resimleriyle benzerlik gösterdiği belirlenmişti. Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve adeta açık hava müzesi olan Aydın'da bulunan Madran Dağı, doğal peyzaj alanları ve tarihi yapıları ile harika görüntüler oluşturuyor. Madran Dağı’nda kale izleri, kaya mezarları, kiliseleri, freskleri ve tapınakları ile bir açık hava müzesi.