GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Eylül 2024 Perşembe 09:01

Araştırmacı Yaldız ziyareti yorumladı: İmamoğlu, İzmir’e gelmeden kenti çözmüş!

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) tartışmalı açılış süreci hakkında konuşan İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Gazeteci Yazar Ümit Yaldız, açılış için kente gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İZTO Başkanı Mahmut Özgener’i ziyaret etmesine dikkat çekti. Yaldız, “İmamoğlu, İzmir'e gelmeden kenti çözmüş.  Aldığım bilgiler beni yanıltmıyorsa birebir görüşme talebiymiş kurumsal ziyarete dönüştürmüş Özgener. Aynı günde Binali Yıldırım da İzmir'deydi ve ona eşlik etti. Diğer fotoğrafı vermeseydi Özgener için denge sorunu olabilirdi” dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Gazeteci Yazar Ümit Yaldız Sonsöz TV’nın konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, tartışmalara yol açan iki ayrı İEF açılışı ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

AÇILIŞ CHP KONGRESİ GİBİ OLDU
Özgür Özel’in talebi doğrultusunda İEF açılışının tarihinin 30 Ağustos olarak değiştirilmesinin hata olduğunu belirten Yaldız, “Özgür Özel'in işi var diye açılış programı değiştirilemezdi. Değiştirilince ne oldu? CHP'nin kendi parti içindeki toplantısı haline döndü. CHP kongresi gibi oldu. Ben 25 senedir İzmir'deyim ve fuar açılışı çok önemlidir. Bir kere açılır fuar. Devlet ciddiyeti denilen bir şey var. 3 ay önceden ilan edildi, parti başkanları ona göre davet edildi. Özgür Özel ikna edilebilirdi. İYİ Parti Genel Başkanı ‘ben ona göre program yapmıştım’ diyor. CHP'nin körler sağırlar birbirini ağırlar modundaki toplantısına döndü koskoca 93 yıllık İEF.  İçeriğini doğru doldurmak tanımlamak ve fuara yeni kimlik kazandırmak lazım… Bunu yaparken fuarı sadece CHP'lilerin katıldığı bir kimlik olarak küçültürseniz zor tanımlanır bu kimlik” diye konuştu.

AYNI GÜN BİNALİ YILDIRIM İLE DE POZ VERDİ
İEF’in onur konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun fuar ziyaretini değerlendiren Yaldız, “Ekrem İmamoğlu, Türk siyasetinin önemli yapı taşlarından biri. CHP genel başkanıyla gelmeliydi, belki İmamoğlu'na 31’inde açılacak dendi, o da programını öyle yaptı. ‘Özel ve İmamoğlu arasında soğuk savaş var, aynı güne denk gelmek istemediler’ diyenler de var. Bunun doğruluk payı da olabilir. İzmir'e geldi, kentte kendi gövde gösterisini yaptı, ardından Mahmut Özgener'i ziyaret etti. İmamoğlu, İzmir'e gelmeden kenti çözmüş. Ona göre ziyaret programını yapmış. Özgener İZTO Başkanı ama uluslararası kalibrasyonu yüksek bir isim. Aldığım bilgiler beni yanıltmıyorsa birebir görüşme talebi gelmiş ancak Ender Yorgancılar'ın yönetim kurulu üyelerinin de içinde olduğu kurumsal ziyarete dönüştürmüş Özgener. Aynı günde Binali Yıldırım da İzmir'deydi ve ona eşlik ederek Özgener dengeyi oldukça sağlamış görünüyor. İmamoğlu ile görüşüp diğer fotoğrafı vermeseydi Özgener açısından denge sorunu olabilirdi” dedi.

YASAK İMAMOĞLU’NU BÜYÜTÜR
İmamoğlu’na siyasi yasak talebini değerlendiren Yaldız, “Yasaklayarak İmamoğlu ile mücadele edemezsiniz. İmamoğlu gibi İstanbul'u 2 kez üst üste kazanmış, Anadolu’da karşılığı olan biriyle mücadele etmenin yolu yasaktan geçmiyor. Yasak onu büyütür. Nasıl Recep Tayyip Erdoğan'ı geçmişteki yasaklamalar büyütmüşse İmamoğlu'na karşı yasaklamalar da onu büyütür. Türk siyasetinde iktidar ve muhalefetin yetersizliği, adam yokluğu noktasındayız. Uzun süredir aktör yokluğu var. Mevcut aktörler hem fiziksel hem söylemsel olarak çok yaşlandılar. Mevcut aktörlerin söylemleri 35 yaş altına ulaşmıyor. Z kuşağı ilgilenmiyor, dinlemiyor. Gençliğimiz var diyerek yola çıkan  İmamoğlu'nun adam yokluğunun, aktör boşluğunun olduğu bu dönemde ülkenin önünde çok fazla seçenek yok. İmamoğlu’na açılan davanın toplumda karşılığı olmaz. İmamoğlu olası bir siyasi yasaklama girişiminden 3-5 kat büyüyerek çıkacaktır” ifadelerini kullandı.