GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Mart 2024 Çarşamba 08:46

Araştırmacı Yaldız yorumladı: CHP’yi İzmir’de ayakta tutan kadınlardır!

İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, “İzmir’in CHP ile farklı bir tercih sebebi var. Daha ziyade CHP’ye gönüllü, koşa koşa oy vermektense, CHP’yi ülke siyasetine mesaj vermek için tercih eden İzmirli seçmen grubu var. Ağırlıklı olan ise kadınlar. CHP’yi İzmir’de iktidarda tutan kadınlardır. İzmir’in kadınları ikna edilebilmiş olsaydı, İzmir’deki yerel iktidar bundan önceki seçimlerde de el değiştirirdi. İzmirli kadınlar CHP’yi tercih ediyorlar. İzmirli kadınlar, daha özgürlükçü bir yapıdalar” dedi.

EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, Sonsöz’de 31 Mart Yerel Seçimleri’ni değerlendirdi.

Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız,  kadın seçmenlerin aldığı tutumun İzmir’de seçim sonuçlarını etkileyebileceğini belirtti.

Yaldız yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“CHP’ye 25 yıldır aralıksız iktidar sunan, CHP’nin adaylarını sorgulamayan, kimi dönemde rekor oylarla seçimin kazandığı bir İzmir’den söz ediyoruz.  İzmir, CHP’nin tercih ettiği isimleri çok da sorgulayan bir kent değil. İzmir’in CHP ile farklı bir tercih sebebi var. Daha ziyade CHP’ye gönüllü, koşa koşa oy vermektense, CHP’yi ülke siyasetine mesaj vermek için tercih eden İzmirli seçmen grubu var. Ağırlıklı olan ise kadınlar. CHP’yi İzmir’de iktidarda tutan kadınlardır. İzmir’in kadınları ikna edilebilmiş olsaydı, İzmir’deki yerel iktidar bundan önceki seçimlerde de el değiştirirdi. İzmirli kadınlar CHP’yi tercih ediyorlar. İzmirli kadınlar, daha özgürlükçü bir yapıdalar. Bu özgürlükleriyle ilgili sorun yaşayacaklarına dair soru işaretleri oluştu geçtiğimiz yıllarda. Cumhurbaşkanının açıklamaları, AK Partililerin kontrolsüz söylemleri nedeniyle soru işaretleri meydana geldi. İzmir’e bir kez ziyarete gelmiş AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Cuma İçten dahil, herkes negatif değerlendirmelerde bulundular. İzmirli kadınlar o söylemleri ideolojik olarak satın aldılar ve unutmadılar.

İzmirli 50-55 yaş grubundaki kutuplaşmış seçmen ve İzmirli kadınlar CHP’ye oy veriyor. 50 yaşa kadar İzmirli seçmende AK Parti- CHP rekabeti çok daha rasyonel. Cinsiyet bazlı analize girildiğinde CHP’ye olması gerekenin üzerinde oy taşıyor. Kadınlar, CHP liderini veya adayları çok beğendikleri için değil, oy vermek istemedikleri bir siyasi partiye karşı bir çeşit direnç merkezi olarak görüyorlar CHP’yi. 55 yaş üstünde cepheler zaten belli. Başka cepheye oradan oy taşımak mümkün değil.

Gençler ise farklı davranıyor. Mesela Hamza Dağ’ın gençlerden aldığı oy, azımsanmayacak kadar yüksek. Hamza Dağ’ın genç olması bunda etkili olabilir. 35 yaş altı apolitik kesim kutuplaşmayı kabul etmiyor. Onların dünyasında ötekileştirme yok. Liderlerin mesajlarına da kapalılar”