GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Ocak 2024 Çarşamba 09:05

Araştırmacı Yaldız, İzmir adayı tartışmasını yorumladı: Özel’in sözleri incitici!

İntegral Araştırma Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayının belirlenmesi ile ilgili yaptığı hamleleri yorumladı. Yaldız, "Özel'in ilk çıkışını hatırlayalım. ‘Başarılı kentlerimiz var, adayları belli, geri kalanda anket yapacağız’ dedi. Yani geri kalan başarısız demektir bu. Bu algıyı bizzat CHP Genel Başkanı söylemleri ile yarattı. Günaşırı anket yaptık, yapıyoruz, amiral gemisine kaptan tayin ediyoruz dedi. Bu incitici" dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda 31 Mart Yerel Seçimleri’ne 2,5 aylık bir süre kala CHP’nin İzmir’de belediye başkan adaylarının belirlenmesi ile ilgili süreç  değerlendirildi.

SOYER SİYASİ TASFİYE Mİ YAŞAYACAK?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için genel merkez tarafından yapılan memnuniyet anketi üzerinden yürütülen adaylık tartışmaları ile ilgili değerlendirme yapan Ümit Yaldız “Biz gözümüzü açıyoruz ne olmuş diye bakıyoruz ki Özgür Özel'in İzmir açıklaması olmadığı gün olsun.Tunç Soyer başarısız, beceriksiz,iş yapmayan belediye başkanı değildir. Soyer’in içinde bulunduğu döneme bakılmalı. Ülkemizdeki ekonomik kriz, pandemi, deprem, yangınlar derken İzmir'in başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiş. Buna rağmen Tunç Soyer körfez yatırımlarına, kırsal kalkınmaya, raylı sistem çalışmalarına ya devam ettirmiştir ya da yeniden başlama cesareti göstermiştir. Fakat aday belirleme sürecinin performans ile ilişkisi olmadığını biliyoruz. 2019'da aday yapılmayan Aziz Kocaoğlu başarısız olduğu için mi aday yapılmadı? Dönemin genel başkanı Kılıçdaroğlu her defasında İzmir belediyesinde yapılan işleri övdü. Kocaoğlu'nun yaptığı kırsal kalkınma işlerini, kentsel dönüşüm çalışmalarını öve öve bitiremezdi. Bırakın aday yapmayı, Kocaoğlu'na selam verenlere, sosyal medya hesabındaki gönderileri beğenenleri bile kazımıştır. Parti içi kaygılar üzerinden siyasi tasfiyeler yapmıştır. Kurultayda Kılıçdaroğlu'nu tercih eden Soyer'in de başına aynı şey gelecek mi? Herkesin merak ettiği bu” dedi.

Soyer’in adaylığını toplumsal bir tabana çekmek istediğini söyleyen Yaldız, “Aziz Kocaoğlu için ‘adayımız olsun’ diyen olmadı. Ancak şimdi bakıyorsunuz sendikalar, hemşeri dernekleri ile uluslararası ölçekte Tunç Soyer’in talep edildiğini, Özel'e baskı yapıldığını biliyoruz. Tunç Soyer, Tarkan'dan başlayarak çok çeşitli kesimlerden ünlüler ile ilişkisi de güçlü. Her alandan CHP Genel Merkezi’ne baskı var. Genel Merkez de ‘anket yapacağız, başarılı mı göreceğiz’ diyerek kitleler arasında tartışma açıyor” şeklind ekonuştu.

İZMİRLİNİN İRADESİ İLE SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANINA ATANMIŞ MEMUR GİBİ DAVRANILDI
Özgür Özel’in İzmir ile ilgili aday belirleme sürecini doğru yönetemediğini kaydeden Yaldız,  “Özel'in ilk çıkışını hatırlayalım. ‘Başarılı kentlerimiz var, adayları belli, geri kalanda anket yapacağız’ dedi. Yani geri kalan başarısız demektir bu. Bu algıyı bizzat CHP Genel Başkanı söylemleri ile yarattı. Günaşırı anket yaptık, yapıyoruz, amiral gemisine kaptan tayin ediyoruz dedi. Bu incitici. İzmirlinin iradesi ile seçilmiş belediye başkanına atanmış memur gibi davranıldı. Belediye başkanının halkta karşılığı varsa, halk onu istiyorsa bu iradeye saygıdır, tayin değildir. Geçtiğimiz hafta verdiği bir röportajda Özel, 'İzmirle ilgili çalışıyoruz, önümüzdeki hafta İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu İstanbul adaylarını açıklayacak, bende o toplantıda olacağım' diyor. İstanbul adaylarını İmamoğlu açıklayacak diye bir açıklama yaptı. İstanbul'u Ekrem Bey, Ankara'yı Mansur Bey, İzmir'i de ben çalışıyorum dedi. Bana da İzmir'i verdiler gibi algıladım ben. Sonra kaptan tayin ediyoruz söylemi... Önseçim için namus sözü vermiş genel başkanının belediye başkanı için tayin sözünü kullanması çok incitici” değerlendirmesini yaptı.