GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Temmuz 2024 Salı 09:26

Araştırmacı Yaldız’dan Tugay’a ‘su zammı’ çağrısı: Mecburiyetini özür dileyerek açıklamalı!

İzmir'de su zammı süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Gazeteci - Yazar ve İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, “Daha 2,5 ay oldu. İnsanlar değil, CHP Genel Başkanı'nın kardeşi isyan ediyor. Haklı mı? Haklı. 'İndirime gideceğiz' demeyeceksiniz o zaman! İzmir halkı sizden hamaset beklemiyor ki. 'İndirim yapmayacağız' dersiniz. 'Devlet elektrik fiyatlarını sabit tuttuğu ölçüde kademli indireceğiz' diyebilirsiniz. Şimdi mikrofon tutulduğunda 'Ben kimseye indirim sözü vermedim, oran vermedim' diyor. Mecbur kalmış olabilir. Bu mecburiyeti özürle kamuoyuna açıklamalı” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de geçmiş dönemden en fazla tartışma konusu olan konuların başında gelen ‘su zammı’ gündemi, geçtiğimiz hafta İZSU’nun olağanüstü Genel Kurulu’nda alınan karar ile yeniden alevlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın seçim döneminde  su faturalarının azalacağını belirterek "2 sene içinde İzmir’in su fiyatı, büyükşehirler arasında en uygunu olacak" ifadelerini kullanmıştı. Tugay’ın ifadeleri sonrası geçtiğimiz ay 0-24 metreküp arasındaki suya indirim kararı alınırken  28 Haziran günü gerçekleşen İZSU’nun olağanüstü Genel Kurulu toplantısı ile 0-4 metreküp su haricinde diğer tarifelere yüzde 45 zam yapılma kararı alınmıştı.

Karar sonrası kentten bir çok tepki yükselirken, en dikkat çekici tepkilerden biri de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kardeşi Barış Özel’den gelmişti. Barış Özel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İzmir'de suya indirim sözü seçim vaadi olarak verilmişken, seçim sonrası elektrik zammından bile yüksek zam yapılıyor. Türkiye'nin en pahalı suyuna katmerli zam resmen. Böyle mi yöneteceksiniz İzmir'i? Yazıktır bu halka!” ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteci - Yazar ve İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız ise yaşanan süreci Sonsöz TV’de değerlendirdi.

DEMEK Kİ BURADA BİR SORUN VAR
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in kardeşi Barış Özel’in geçtiğimiz günlerde İzmir’deki su zammı ile ilgili paylaşım yapması hakkında konuşan Yaldız, “Barış Özel, Özgür Özel'in kardeşinden de öte İzmir'de yaşıyor, kentle ilgili biri. Efemçukuru'nun kente verdiği zararla ilgili... Efemçukuru'nda Çamlı Barajı ile ilgili hükümetin gerekli izinleri vermesi, çevreye siyanür başta olmak üzere sıkıntılar olması, İzmir'in ana içme suyu kaynaklarından Tahtalı Barajı'nın havzasında kalması kenti için önemli meseleler... Ancak bir şekilde Efemçukuru lobisi işini halletti. O günden bugüne 20 yıla yakın süredir faaliyetlerini sürdürüyorlar. Barış Özel, İzmir duyarlılığı olan TMMOB üyesi. Ben Barış Özel'i şöyle haklı buluyorum... Elektriğe yüzde 38 zam yapıldı. Elektrik ile eşit zam yapılması ne kadar doğru? Üretilen 1 metreküp suyun maliyetinde elektrik birebir mi geçerli oluyor? Belediye şöyle görüyor olabilir; Seçimi yeni yaptık, 4,5 yıl seçim yok, dar boğazdan bir şekilde çıkmak zorundayız. İZSU dediğiniz her ay vatandaştan tahsilat yapabildiğiniz, sıcak paraya kavuşabilirsiniz. Oradan zarar etmemeniz lazım. En azından belediye ne yapıyor sorununa İZSU'ya para aktararak çözmek istemiş olabilirsiniz” dedi.

ÜZÜNTÜSÜNÜ TOPLUMLA PAYLAŞMIYOR
Tugay’ın belediyenin mevcut mali yapısını bilmesi gerektiğine vurgu yapan Yaldız, “Barış Özel'in haklı olduğu konu şu; Seçim süresince adaylar sanki uzaydan gelmiş gibi, kentin gerçeklerini bilmiyormuş gibi... Cemil Tugay Karşıyaka Belediye Başkanıydı. Büyükşehir meclis üyesiydi. İzmir belediyesinin ne durumda olduğunu biliyor olması beklenirdi. ESHOT, İZSU Genel Kurullarına meclis üyesi olarak giren birisi. Demek ki burada bir sorun var. Demek ki Tugay, Büyükşehir’e ve bağlı kurumların mali yapıları ile ilgili bilgi sahibi değilmiş. Bilse Hamza Dağ ile su indirimi yarışına girmezdi. İndirim mi bindirim mi tartışması... Cemil Tugay talip olduğu makamın vahametini ya çok geç gördü... Bu tutarsızlık olarak hanesine yazılır. Daha 2,5 ay oldu. İnsanlar değil. CHP Genel Başkanın kardeşi isyan ediyor. Haklı mı? Haklı. 'İndirime gideceğiz' demeyeceksiniz o zaman! İzmir halkı sizden hamaset beklemiyor ki. 'İndirim yapmayacağız' dersiniz. Devlet elektrik fiyatlarını sabit tuttuğu ölçüde kademli indireceğiz diyebilirsiniz. Şimdi mikrofon tutulduğunda 'ben kimseye indirim sözü vermedim, oran vermedim' diyor. Mecbur kalmış olabilir. Bu mecburiyeti özürle kamuoyuna açıklamalı. 'Ben ilk 80 günde indirim sözü verdim ama yapamadım çünkü ‘şu manzara ile karşılaştım’ demeli. Ben bir ilçe belediye başkanının, meclis üyesi sıfatı olduğu bir kurumun her şeyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum.Tugay'ın İZSU'da ESHOT'ta ne oluyor ile ilgili daha net, daha realist fikirlerinin olmasını beklerim.Bu bilgilere kentli olarak ben bile erişebilirim. Herhangi bir vatandaş da erişebilir. Başkanın zam yapmak mecburiyetinde kaldığını görüyorum. Bence başkan da üzgün. Sadece bu üzüntüsünü toplumla paylaşmıyor. Paylaşmayınca Genel Başkanın kardeşi dahil çeşitli alanlardan ciddi eleştiriler ve söylemlere maruz kalacak” diye konuştu.