GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Nisan 2023 Perşembe 13:37

Araştırmacı Yaldız’dan ‘ortak liste’ yorumu: CHP’ye İzmir’den 1 vekil bile katmaz!

DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti’nin milletvekilliği seçimlerine Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden gireceğini açıklamasını değerlendiren İntegral Araştırma & Danışmanlık Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, İzmir özelindeki süreç için “CHP aday adayları açısından bir handikap ortaya çıkaracaktır. CHP’nin İzmir’deki oy yüzdesi belli. Orada 4 tane vekillik verilirse bu da vekillik sıralarından 4 kontenjan anlamına gelir. Bu da ciddi bir sorun yaratabilir parti içinde. Bu durum, CHP içinde bir küskünlüğü ve kırgınlığı beraberinde de getirebilir” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini açıklamasının ardından siyasi partilerde hareketlilik yaşanmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine kısa bir süre kala cumhurbaşkanlığı için 4 ismin yarışacağı kesinleşmişti. Milletvekilliği için siyasi partiler aday adaylığı hareketliliğinin sona ermesinin ardından kesin listelerde… Kesin adayların belirlenmesi için YSK, 9 Nisan tarihini açıklanırken bugün  Millet İttifakı'nda yer alan DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti’nin CHP ile ortak liste çıkarma kararı oldu.

Karar sonrası özellikle CHP kulislerinde tepkiler gelmeye başlarken, İntegral Araştırma & Danışmanlık Genel Koordinatörü Ümit Yaldız süreci Egedesonsöz'e değerlendirdi.

BU ASLINDA MATEMATİKSEL BİR ZORUNLULUK
Cumhuriyet Halk Partisi açısından sürecin 'küskünlük' ile sonuçlanabileceğini belirten Yaldız yaptığı açıklamada meclis temsiliyetindeki durum açısında zorunluluk oluştuğunu kaydederek "Araştırma sonuçlarında bu 4 partinin ayrı ayrı  varlık göstermesi çok mümkün olmadığı görülüyordu. Bu aslında matematiksel bir zorunluluk... Belki ittifak içinde ittifak yapılsaydı bir nebze sinerji yaratılabilirdi ancak her birinin il veya ilçe barajını aşmasında sorunlar yaşanacağı için meclisteki temsiliyet açısından zorunluluk. Ancak İzmir’de de listelere yansıması durumunda Cumhuriyet Halk Partisi aday adayları açısından bir handikap ortaya çıkaracaktır. CHP’nin İzmir’deki oy yüzdesi belli. Orada 4 tane vekillik verilirse bu da vekillik sıralarından 4 kontenjan anlamına gelir. Bu da ciddi bir sorun yaratabilir parti içinde. Bu durum, CHP içinde bir küskünlüğü ve kırgınlığı beraberinde de getirebilir" diye konuştu.

DİĞER KENTLERE FAYDASI OLABİLİR ANCAK İZMİR’DE FAZLADAN 1 VEKİL KAZANDIRMAZ 
4 partinin CHP'ye artı bir milletvekili kazandırmasının güç olduğunu da vurgulayan Yaldız, "Bizim araştırmalarımızda bu 4 partinin de  CHP’ye fazladan 1 vekil çıkaracak oy potansiyeli İzmir’de yok. Diğer illerde belki vardır ancak İzmir’de yok. Ancak bir sinerji yaratılıp bu listelere yansıtılırsa CHP adına bir kayıp olmaz. Netice itibari ile 4 partinin CHP’nin seçilecek yerlerden kontenjan tanıyacak olursa bu CHP adayları açısından olumsuz bir gelişme olacaktır. Ben 4 partiye de İzmir’den kontenjan ayrılacağını sanmıyorum. Çünkü böyle olması durumunda CHP adayları açısından büyük bir hayal kırıklığı oluşacaktır" dedi.

BENİM FİKRİM 6’LI MASA’NIN TEK BİR LİSTE HALİNDE ÇIKMASIDIR
Millet İttifakı’nın tamamının tek bir liste ile seçime girmesinin daha olumlu sonuçlara yol açabileceğini de belirten Yaldız, "Totale baktığımızda bu 4 siyasi parti kazanan olacaktır parlamentoya girmeleri durumunda. Ancak matematiksel olarak CHP kaybeden olacak. İttifak açısından bakılırsa da o ayrı bir değerlendirme gerekir. Bu birliktelik tüm Türkiye’de mümkün olunsa, ülke genelinde daha fazla sinerji yaratması mümkün olabilir. Benim fikrim 6’lı Masa’nın tek bir liste halinde çıkmasıdır.  İYİ Parti'nin de dahil olması sinerjinin farklı olmasına neden olur. Ancak oy potansiyeli düşük partilerin CHP’ye yük olması dışında İzmir özelinde çok katkısı olacağını sanmıyorum" ifadelerin kullandı.