GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Kasım 2023 Pazar 10:10

Araştırmacı Yaldız'dan 'gölge kabine' yorumu: Toplum CHP'ye kredi verebilir!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in oluşturduğu Gölge Kabine modelini ve yeni MYK'daki İzmir temsiliyetini yorumladı. Yaldız, "CHP, iktidar olmak istemiyor, Türkiye’yi yönetemez yönündeki algılar, gölge kabinedeki isimlerin performansına göre değişir. CHP, böyle bir iddialı çıkış yapıyorsa toplum bunu izler ve bir kredi verir" dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- CHP’de gerçekleştirilen PM toplantısında iktidar politikalarına alternatif bir model olarak "gölge kabine" kurulması kararlaştırılmıştı. Partinin kalesi olarak tabir edilen İzmir'in MYK'da kimler tarafından temsil edileceği konusu da bir süredir kent gündemindeydi. Genel Başkan Özel'in duyurduğu yeni MYK'da İzmir Milletvekili Murat Bakan İçişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olurken İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Parti Sözcülüğü görevine İzmir Milletvekili Deniz Yücel getirildi. Genel Sekreterlik görevine getirilen Selin Sayek Böke, ayrıca gölge kabinede Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na eş değer olarak değerlendirilecek.

CHP’nin oluşturduğu iktidara alternatif modeli ve İzmir’i temsil edecek isimleri İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

ATANAN İSİMLERİN BAŞARISINA BAĞLI
CHP’nin gölge kabine modelinde atanan isimlerin başarısının belirleyici olacağını kaydeden Yaldız, “CHP, uzun süredir, seçmene ve topluma yeni bir şey söylüyor. Bu hamle, aktörler de doğru olduğu takdirde sonuç verebilir. İzmir’e atanan isimleri iyi biliyoruz ancak atanan diğer isimler toplumun pek bildiği isimler değil.Bu dönem tanınacak isimler var. Görevlerini layıkıyla yaparlarsa gölge kabine modeli CHP’nin iktidar olma iddiasını güçlendirir. CHP, iktidar olmak istemiyor, Türkiye’yi yönetemez yönündeki algılar, gölge kabinedeki isimlerin performansına göre değişebilir. Olumsuz algıyı olumluya çevirir” ifadelerini kullandı.

TOPLUM BUNU İZLER VE KREDİ VERİR
CHP’nin yeni bir hedef koyduğunu belirten Yaldız, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kurultay konuşmalarını hatırlatarak, “Kılıçdaroğlu’nu eleştirdiği noktalardan biri de gölge kabine modelinin olmayışıydı. O eleştirileri alternatif model ile ortadan kaldırmış oldu. CHP, böyle bir iddialı çıkış yapıyorsa toplum bunu izler ve bir kredi verir" şeklinde konuştu. 

TEMSİLİYET İZMİR'E YAKIŞIR ŞEKİLDE ARTTI
MYK ve Gölge Kabine'de İzmir temsiliyetini yorumlayan Yaldız, şunları söyledi:

"İzmir’in temsili ne kadar 4 görünse de aslında 2’dir. Kontenjan milletvekillerini yerli siyasetçi saymasak da Murat Bakan ve Deniz Yücel gibi 2 isimin MYK’da olması İzmir’in CHP’deki temsiliyeti açısından önemlidir. Bunda Egeli bir genel başkanın etkili olduğunu düşünüyorum. Temsil sayısının İzmir’e yakışır şekilde artması da sevindirici. Kılıçdaroğlu döneminde bu sayı çoğu zaman 1’di. Öte yandan MYK’da görevlendirilen isimler, yerel seçimlerde adaylık kulislerinde konuşulan isimlerdi. Onların da adaylık kulislerinde olmayacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.