GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Eylül 2024 Cuma 13:08

Araştırmacı Yaldız'dan Büyükşehir'in yeni genel sekreteri için yorum: İzmir, İstanbul'un 40'ıncı ilçesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine CHP Seçim Koordinasyon Merkezi Yöneticisi iken geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir'e transfer edilerek genel sekreter yardımcılığı görevine getirilen Ramazan Tezcan'ın Ekrem İmamoğlu'na yakınlığına dikkat çeken İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, "İstanbul’dan İzmir'e bürokrat akını geliyor. Bu durum, İzmir’i İstanbul’un 40’ıncı ilçesi yapar. İzmir’i İstanbul'a bağlarsınız" dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın talebi doğrultusunda görevinden istifa edip yerine CHP Seçim Koordinasyon Merkezi Yöneticisi iken geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir'e transfer edilerek genel sekreter yardımcılığı görevine getirilen Ramazan Tezcan yeni genel sekreter yapılması SonSöz TV’nin gündemiydi.

Konuyla ilgili olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan İntegral Araştırma Şirketi Kooordinatörü Ümit Yaldız, Ramazan Tezcan tercihinin “siyasi” bir tercih olduğuna vurgu yaptı. Yaldız, Tezcan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından kurulan Reform Enstitüsü’nün kurucularından birisi olduğunu da belirtti. Yaldız, Ramazan Tezcan’ın İmamoğlu’nun yakın siyasi ekibinin olmasının ötesinde bir ilişkinin olduğunu belirterek “aileden biri” benzetmesini yaptı.

Yaldız, “İstanbul’dan İzmir’e bürokrat akını geliyor. Bu durum, İzmir’i İstanbul’un 40’ıncı ilçesi yapar. İzmir’i İstanbul’a bağlarsınız. Aykut Erdoğdu’ya direnirken ‘Tugay vesayet altına girmek istemiyor’ demiştik. Bu vesayetin kralı olur. İmamoğlu ne derse, belediye başkanımız günün sonunda ona imza atmak zorunda kalır. Belediyenin anahtarı iki numaralı koltuktaki kişinin cebindedir. Genel sekreterlerin idari anlamda önemli sorumlulukları var. Önlem alınmazsa bu iş buraya kadar gider. Kadıköy, Bakırköy, Arnavutköy'den sonra İzmirköy olur” ifadelerini kullandı.

CHP’DE EKREM İMAMOĞLU’NDAN HABERSİZ KUŞ UÇAMAZ

İzmir dışında atama yapılmasını sakıncalı bulduğunu da kaydeden Yaldız şunları söyledi:

Sayın Tugay’ın seçmene verdiği sözler nedir? Bir, liyakat. İki, ‘İzmir’i İzmirlilerle beraber yöneteceğiz’ dedi mi? Dedi. Kayıtlarda var. İstanbul'dan ya da başka şehirlerden ithal bürokratlar, arka plan oyuncuları gelmeye başladı. Sadece Tugay üzerinden değil, sadece bu dönemde değil. 2010'da göreve Kemal Kılıçdaroğlu gelince bir anda Tunceliler, revaç oldu. Düz memur olanlar, müdür yapıldı. Genel başkana yakın olmak istiyor olabilirler siyasi koruma kaygısıyla… Tabanda adayları halk seçmiyor ki, anketlerden çıkmıyor ki. Ön seçimden çıkmıyor ki. Genel başkanlarının iki dudağının arasından çıkıyor. CHP’deki güç merkezinin dengesini oluşturmak açısından yakın isimleri vitrinlere taşıdılar. O dönem bitti. Dersimliler dönemi bitti. Şimdi İstanbullular dönemi başladı. Her ne kadar Manisalı Özgür Özel koltukta görünse de partinin gerçek genel başkanı Ekrem İmamoğlu. Yaptığımız kamuoyu araştırmasında İzmirlilerin gönlünde cumhurbaşkanı adayı Yavaş olabilir ama CHP’de Ekrem İmamoğlu’ndan habersiz kuş uçamaz. Bu yüzden Tugay’ı çok sorgulamıyorum bu konuda. Hep sorguladığım şey şu: İzmir’in kendi ocağından, caddesinden yetişmiş değerleri var. Olmasa alın gelin dışarıdan.

ARKA PLANDA MEHMET ALİ ÇALIŞKAN VAR
Ramazan Tezcan belki 4 sene sonra Tugay’ın rakibi olacak. 1 ayda o koltuğa geliyorsam 4 sene sonra o koltuğa neden oturmayayım diyecek. Ramazan Tezcan kim? CHP’nin seçim koordinasyon kurulundaki bir numaralı görev yapan isim. Ekrem İmamoğlu adına tabii ki. Reform Enstitüsü’nün üç üst düzey isminden biri. Ekonomi direktörü olarak çalışıyor. 2 sene evvel kurulan, kamuoyu çalışma alanlarında faaliyet gösteren bir araştırma ekibi vardı, sonrasında İmamoğlu tarafından enstitü haline getirildi burası. İzmir’in arka plan yöneticilerinden biri olarak konumlandırdığımız Mehmet Ali Çalışkan anket işlerinin başında çalışan isimdi. Çalışkan, Temmuz ayında kamuoyuna duyurulan, İmamoğlu çifti tarafından kurulan enstitünün 7 kurucusundan biri. Yani Ramazan Tezcan direkt İmamoğlu ailesinden birisi aslında. İmamoğlu’nun stratejilerini belirleyen bir kurum bu. İstanbul’dan İzmir’e bürokrat akını geliyor. Bu durum, İzmir’i İstanbul’un 40’ıncı ilçesi yapar. İzmir’i İstanbul’a bağlarsınız. Aykut Erdoğdu’ya direnirken ‘Tugay vesayet altına girmek istemiyor’ demiştik. Bu vesayetin kralı olur. İmamoğlu ne derse, belediye başkanımız günün sonunda ona imza atmak zorunda kalır. Belediyenin anahtarı iki numaralı koltuktaki kişinin cebindedir. Genel sekreterlerin idari anlamda önemli sorumlulukları var. Önlem alınmazsa bu iş buraya kadar gider. Ramazan Tezcan iyi bir ekonomist. Ciddi bir arka planı var. Uluslararası, ulusal ölçekte kariyerine şapka çıkarırım.

HERKES YADIRGADI
1 ay önce geldiği kentte belediye gemisinin kaptan köşküne oturtulmasını ben yadırgadım. Herkes yadırgadı. Belediye koridorlarında, ‘Tugay, yola çıktıklarını yolda bulduklarına değişti’ yorumları yapılıyor. Kendi atadığı isimler üzerinde de ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Kendisine söyleyenler de oldu. 1’ ay önce tanıştığınız kişiyi kaptan köşküne nasıl oturttunuz?’ demişler.

KURUMSAL HAFIZA BIRAKILMADI
Barış Karcı maliye kökenlidir. Kocaoğlu döneminden geldiği, adım adım liyakatle geldiği noktadan azledildi. İstifası alındı. Yanlış yapıldı. Kurumsal hafıza bırakılmadı. Ramazan Tezcan’ın kenti ve kurumu tanımıyor oluşundan dolayı sorunlar çıkabilir. Gündemden düşmemesi, belediye içinde ciddi güven problemlerini oluşturur. Kadro istikrarının sağlanması ve şeffaf bir yönetim tarzının benimsenmesi gerekiyor.