GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Eylül 2024 Pazartesi 08:19

Araştırmacı Yaldız’dan ‘Basmane Çukuru’ benzetmesi: 1 kilo elma ile 1 kilo mango takas edilemez!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, Basmane Çukuru’ndaki hissenin devrine karşılık Konak’taki hizmet binasını inşa ettirme düşüncesi hakkında konuşan İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, “Lidyalılar parayı bulmadan önce takas yöntemini kullanırdı. 1 kilo elma götürürsünüz, 1 kilo arpa alırdınız. Takas yöntemine temelde karşı değilim. Kadim bir yöntem. 1 kilo elma ile 1 kilo mango takas edilemez. Basmane Çukuru mangodur, Konak Meydanı elmadır. İkisi arasındaki fiyat farklı bir sürü soru işaretini beraberinde getirir” dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programı gündeminde ise Basmane Çukuru’ndaki gelişmeler alındı. Araştırmacı Yaldız, Basmane Çukuru’ndaki hissenin devrine karşılık Konak’taki hizmet binasını inşa ettirme düşüncesinin tartışmalı olduğunu kaydetti. Yaldız, ayrıca Tunç Soyer’in Basmane Çukuru konusundaki konumlanışını da yorumladı.

BASMANE ÇUKURU MANGODUR, KONAK MEYDANI ELMADIR
Yaldız açıklamasında “Lidyalılar parayı bulmadan önce takas yöntemini kullanırdı. 1 kilo elma götürürsünüz, 1 kilo arpa alırdınız. Takas yöntemine temelde karşı değilim. Kadim bir yöntem. 1 kilo elma ile 1 kilo mango takas edilemez. Basmane Çukuru mangodur, Konak Meydanı elmadır. İkisi arasındaki fiyat farklı bir sürü soru işaretini beraberinde getirir. Özgür Özel’in ‘sütte leke var onda yok’ dediği tüm varsayımlarını yerle bir eder” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer’in Basmane Çukuru konusundaki açıklamalarını yorumlayan Yaldız, TMSF ile yürütülen mahkeme sürecine dikkat çekti.

“Tunç Soyer neden köşesine çekilmiyor?” sorusuna yanıt veren Yaldız şunları söyledi:

“Aziz Kocaoğlu, ununu elemiş, asmış bir profildi. Belediye başkanı adayı değilim demişti. Siyaseti noktalamıştı. Kendince bir ağabey olarak kalma pozisyonda karar kılmıştı. Burada ise siyaset hakkı gasp edildiğine inanan, kurultaydaki tavrı nedeniyle aday yapılmadığını düşünen ve siyaset yapmaya devam edeceğini söyleyen, Van’da, Ağrı’da, Avrupa’da açıklamalarda bulunan Tunç Soyer var. Soyer devam ediyor. Başarısızlık bir kriter değildi. Kurultay süreci adayı belirledi.

İkinci sebebi ise Kocaoğlu seçimlerde Soyer’e itiraz etse de partili olmanın gereği olarak destek oldu. Soyer ve Tugay arasında en başta var olan birlik olma haline rağmen çatışma ortaya çıktı. İkili arasında soğuk savaş başladı. Hangisi daha fazla suçludur bunları kamuoyu gördü. Soyer hala kurultay delegesi, bir işlem yapılmadı. Disiplin süreci vs yapılmadı. Bu olanları CHP normal karşıladı o zaman.

Soyer, açıklamalarında ben yok sayılıyorum’ diyor. Göreve geldiğinde genel sekreteri iki yıl sonra değiştirdi. Devraldığı kadro ile uzun süre çalıştı. Tugay ise kadro revizyonunda taş taş üstünde bırakmadı. ‘Devam edeceğim’ dedi. Büyükşehir Belediyesi’nde Soyer döneminde bürokratik anlamda izi kalmadı. Türkiye’nin başka yerlerinden bürokrat getirmeye devam ediyor. Bir yere kadar hakkıdır. Bu boyuttaki bir değişim başka bir duygu yaratır. Beni yok sayıyorlar duygusu yaratır”

SOYER’İN AÇIKLAMASININ EN ÇOK BİLGİ VEREN, AYDINLATICI BİR AÇIKLAMA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Tunç Soyer, Basmane Çukuru meselesindeki konumlanışını da yorumlayan Yaldız, “Cemil Tugay’ın Basmane Çukuru hakkında gazete ziyaretleri dışında derli toplu süreci olarak kamuoyunu aydınlatan bir açıklama olmadı, mecliste dahi bir açıklaması olmadı. Eski başkanların hepsi konuştu. Soyer konuşmasın mı? 5 sene Basmane Çukuru ile ilgili bir süreç yürütmüş. Çukurun tamamını kazanmak istemiş belediyenin hissesini satıp kaçmak yerine. Soyer’in açıklamasının en çok bilgi veren, aydınlatıcı bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Konak’ta ikinci çukur tehlikesine dikkat çekiyor. Yangından mal kaçırır gibi takası yapıyorsunuz ama açtığımız davalar var diyor. Büyükşehir’in açtığı dava olduğunu Soyer’in açıklamasından öğreniyoruz. Tapu iptal davaları biterse tekrar kaotik hale gelir, bir de Konak çukurumuz olur diyor.  Son 5 yıldaki adımları, taslak sözleşmeleri, bir sürü detay var. Bazı meslektaşlarımız ‘kral öldü, yaşasın yeni kral’ duygusu içinde. Aday yapılmadığı dönemde Kocaoğlu ile fotoğraf vermeyelim diye kaldırım değiştirenler oldu. O yalnızlığı yaşadı. Bunu bir gün Tugay da yaşayacak. Bu kentin o çukurları konuşulmaya devam edecek” dedi.