GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Ocak 2024 Perşembe 08:16

Araştırmacı Yaldız, CHP ve Cumhur’un handikaplı ilçelerini saydı ve ekledi: ‘Adaya bakarım partisi’ şu an yüzde 25!

Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, “Adaya bakarım partisi şu an yüzde 25… İnsanlar ideolojik kutuplaşmadan yoruldu. CHP bayrağını taşıyacağız falan… Taşıyacaksın ne olacak? Neye yaradı bugüne kadar? İki dudağın arasında olmadık biri geldi belediye başkanı oldu. Aday ilçeye hizmet edecek mi? Ne yaptı bugüne kadar? Aliağa’da DEM Parti seçmeni bile MHP adayına oy verecek durumda. Menemen’de, Kınık’ta bunu görüyorlar. AK Parti ayrımını bırakmışlar. Merkezi hükümetin desteği var, organize sanayiden, doğalgaza kadar… Belediyenin alması zor olan hizmetleri getiriyorlar” dedi.

EGEDESONSÖZ- Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde 31 Mart Yerel Seçimleri vardı. Programda İzmir’in ilçelerinde Cumhur İttifakı ile CHP ve diğer partilerin durumu masaya yatırıldı.

CUMHUR İTTİFAKI’NDA İKİ İLÇEDE SORUN VAR
Elindeki anket verileri üzerinden Cumhur İttifakı’nın elindeki belediyelerle ilgili değerlendirme yapan Yaldız, Kiraz ve Bayındır ilçelerinde yaptıkları anket çalışmalarında olumlu sinyaller almadıklarının altını çizdi. Yaldız açıklamasında “Cumhur İttifakı’nda iki ilçeyi riskli görüyorum. Bayındır ve Kiraz... Belediye başkanlarının performansının yeterli olduğunu görmüyoruz. Hem MHP kanadının hem AK Parti kanadının kurumsal oyları var. Bayındır ve Kiraz, Cumhur İttifakı’nın zayıf yönleri… Kiraz’da bir seçim önce İYİ Parti adayı olmamış olsaydı seçimi DSP adayının alması muhtemeldi. CHP’liler bir yere gitmedi 2014’te gitti ama... Gittiği yerlerden biri Kiraz’dır. CHP aday adayı olarak başvuran merhum Salim Özkarakaş yüzde 36 oy aldı. İYİ Parti, Millet İttifak’ının oylarını böldü, yoksa çok rahatlıkla DSP adayı bile alabiliyordu. Cumhur İttifakı’nın belediye başkanı nam-ı değer Çemberli Efe Saliha Özçınar Kutlu... Başta ilçenin merkezi olmak üzere araştırmalarda da çok güçlü çıkmıyor. Bayındır da böyle. Büyük oy farkıyla seçildi ama Cumhur İttifakı’na güç katamayacak gibi görünüyorlar. İttifakın buna ihtiyacı var mı? Özkarakaş CHP’den aday olsaydı da çok büyük farkla alabilirdi. Mevcut belediye başkanlarını partiye ve ittifaka güç katacak durumda görmüyorum. İttifakın zaten gücü var. Bu iki belediye başkanını taşımak istiyorsa o onların kararıdır” dedi.

AYDIN PEHLİVAN ŞU ANKİ YEREL YÖNETİMLERDE EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN DİYE BİR LİSTE YAPACAK OLSAK 1 NUMARA ŞU AN
Menemen, Aliağa, Bergama ve Kınık başkanlarının performanslarının olması gereken noktada olduğunu belirten Yaldız, Menemen’e bir parantez açarak “Menemen’de özel çalışmalar yapıyoruz. Sonucu özellikle merak ettiğimiz yerlerden birisi. DEM Parti aday çıkarırsa AK Parti kesin kazanır Pehlivan’la. Çıkarmasa da Aydın Pehlivan ilçenin favorisidir benim nezdimde… Şöyle bir eleştiri var. Birçok arazi sattı. Satıp ne yaptı? yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nde de özelleştirmeler yaptı hükümetler. AK Parti’nin geldiği dönemde, Merhum Kemal Unakıtan’ın Maliye Bakanı olduğu dönemden başlayarak neredeyse kamu malı adına ne bulduysa sattı. Sattığında ne yapmıştı? Otoyol, TOKİ yapmıştı. İlk dönemler, 2007-2009’u hatırlayın. Vatandaş Sümer Bank’ın satılmasına üzüldü ama ilçesine yapılacak çevre yoluna da sevindi. Buradan bakarsak Aydın Pehlivan bu malları satıp ne yaptı? Yedi mi yoksa çarçur mu etti? Yoksa ilçeye mi harcadı? Biz yaptığımız araştırmalarda halkın o satılan malları ilçeye harcadığı yönünde değerlendirmeleri görüyoruz. Battı-çıktı yapıyor. Yollar, parklar, kaldırımlar yapıyor. İlçeye yeni merkezler kazandırıyor. Aydın Pehlivan şu anki yerel yönetimlerde en iyi çıkış yapan diye bir liste yapacak olsak 1 numara şu an” ifadelerini kullandı.

ALİAĞA’DA DEM PARTİ SEÇMENİ BİLE MHP ADAYINA OY VERECEK DURUMDA
Son yapılan araştırmalarda dört seçmenden birinin parti ittifakından önce adaya bakacağını söylediğini dile getiren Yaldız, “İnsanlar ideolojik kutuplaşmadan yoruldu. CHP bayrağını taşıyacağız falan… Taşıyacaksın ne olacak? Neye yaradı bugüne kadar? İki dudağın arasında olmadık biri geldi belediye başkanı oldu. Aday ilçeye hizmet edecek mi? Ne kazandıracak? Ne yaptı bugüne kadar? Aliağa’da DEM Parti seçmeni bile MHP adayına oy verecek durumda. Menemen’de, Kınık’ta bunu görüyorlar. AK Parti ayrımını bırakmışlar. Merkezi hükümetin desteği var, organize sanayiden, doğalgaza kadar… Belediyenin alması zor olan hizmetleri getiriyorlar. Bakırçay bölgesindeki Cumhur İttifakı ilçelerinin başkanlarını favori görüyorum” şeklinde konuştu.

CHP’DE 5 İLÇE HANDİKAPLI!
CHP açısından da riskli ilçeler olduğunu söyleyen Ümit Yaldız, “Kemalpaşa en riskli alandır. İlçenin demografik ve siyasi geçmişi üzerinden doğal olarak... DEM Parti’nin aday çıkaracağı da göz önünde bulundurursak bence Torbalı da öyle… CHP doğru adayı çıkarmış gözükse de Cumhur İttifakı bütünlüğünü koruyor. Belki bunun üzerinden zenginleşecek de. Menderes, Torbalı, Kemalpaşa ilçeleri yeniden Cumhur İttifakı tarafından kazanılabilir. Merkezde Bayraklı, Buca ve Karabağlar’da CHP açısından handikap var. Aday hatasıyla beraber Bornova’da ve Gaziemir’de de zemin kayması yaşayabilir. Bu ilçelerin geçmiş tercihine baktığımızda merkez sağın vücut bulduğu ilçeler buralar. Belli demografik faktörlerin sonuç değiştirdiği yerler. CHP adayını Ankara’nın doğusundan belirler, AK Parti Balkanlardan belirlerse çok büyük farklılıklar yaratır. Aday faktörü birçok ilçede yüzde 25… Seçmen ‘adaya bakarım’ diyor. Sadece CHP seçmeni değil AK Parti seçmeni de diyor. Yüzde 25 bütün siyasi parti seçmenlerinin ortak noktası. Adaya bakarım partisi şu an yüzde 25. İlçe adaylarının bilhassa ince elenip sık dokunması gerekir. Genel Başkan Özgür Özel de bu minvalde konuşmuştu” açıklamasını yaptı.