GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Aralık 2023 Çarşamba 13:50

Araştırmacı Yaldız ‘1 yılda büyük değişim var’ dedi... Belediyeler anketinden uyuşturucu ve güvenlik çıktı!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, İzmir Valisi Süleyman Elban’ın asayiş olayları ile ilgili kamuoyuna sunduğu rakamların dehşet verici olduğunu söyleyerek “Birkaç yıl önce belediyeler anketi yaptık. İlçedeki en büyük sorunu sorduk. Konak’ın  70 civarında mahallede uyuşturucuyla ilgili, suçla ilgili, kendini güvende hissetmemeyle ilgili güçlü veriler almıştım. Şu an yaptığımız belediyeler anketlerinin İzmir’in üçte ikisinde bu var. İnsanlar bu kentte yaşarken kendilerini  büyük ölçüde güvende hissetmemeye başladılar. Uyuşturucu sokağa inmiş durumda" dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, Bir TV’de yayınlanan programda kentteki asayiş konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yaldız geçtiğimiz yıl Konak ilçesinde yaptıkları belediye memnuniyeti anket çalışmalarında karşılarına çıkan asayiş sorununun bu yıl kentin 3’te 2’sinde karşılarına çıkmaya başladığını kaydetti.

Yaldız, İzmir Valisi Süleyman Elban’ın son 4 ay içerisinde kentte yapılan suç örgütlerine yönelik operasyonlarla ilgili verdiği raporun kendisini dehşete düşürdüğünü belirtti.

BİR TEK TANK YAKALANMAMIŞ, BELKİ O DA VARDIR
Yaldız açıklamasında “İzmir Valisi görevdeki 4 ayını tamamladı. 4 aylık bir asayiş raporu yayımladı, rakamlar ise korkunç… Uyuşturucu işi dehşet verici bir şey. 4 ayda 10256 uyuşturucu olayı 11650 kişi göz altına alındı. Kim diyor bunu? Gözaltına alınıyorlar, tutuklama da yok. Bunların bir kısmı çoluk çocuktur, bilmem nedir, bir kısmı zaten arka kapıdan salı verilir. Diyor ki sayın vali ‘38 suç örgütü çökertildi, şu an biz konuşurken 39. operasyon yapılıyor. 4 ayda 39 suç örgütü… İzmir gibi huzurun, barışın, demokrasinin başkenti olan bir şehirde olanlar bunlar… Vali bey yakalanaları tek tek saydı. Bir tek tank yakalanmamış, belki o da vardır. Ben isterdim ki İzmir Valisi 4 aylık süreçte İzmir’e geldiğinde yatırım süreçlerini açıklasın. Valiliğin yaptığı bir takım güzel hizmetler ile ilgili veriler paylaşsın. İzmir’in içini açsın. YİKOB üzerinden belediyelerle şunu yaptık, hükümetle şunu yaptık desin isterdim. Şu kadar hap yakaladık, bu kadar silah yakaladık, bu kadar göçmen yakaladık, bu kadar örgüt çökerttik diyorlar. Rakamları gördükçe ben dehşete düşüyorum. Muhtemelen bu rakamlar hep vardı ama biz bunu bilmiyorduk. Daha önce giden valiler suç örgütü raporunu önümüze koymadığı için bunu bilmiyorduk. Sayın valimiz son 4 ayda geçen yılın 4 ayına göre bizim suç oranımız %30 geriledi. 2022’nin son 4 ayıyla 2023’ün son 4 ayını karşılaştırdığımızda 12277 suç bu yıl işlenmiş. Diyor ki ben işi sıkı tuttum, geldim, çalıştım. Emniyeti sıkı tuttum ve %37 lik bir iyileşme yakaladım. Muhtemelen bu toplantıyı da bunun için yaptı. Kuşkusuz işi sıkı tutmuştur. İşi sıkı tutmasa suçlarda azalma değil artış olsa 25000 vaka olacaktı. Yani yaşadığımız  şehrin ne kadar güvenli olduğunu, ne kadar olmadığını daha net görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN ÜÇTE İKİSİNDE ANKETLERDE ÇIKIYOR
Yaptıkları belediye araştırma anketlerinde güvenlik sorunu ile geçtğimiz yıla göre daha fazla karşılaştıklarını söyleyen Araştırmacı Yaldız, “Ben bir araştırma şirketi de yönetiyorum. Bir taraftan böyle bir görevim de var. Son yerel yönetim araştırmalarımızda karşımıza çıkan en dehşet verici sonuçlardan biri güvenlik endişelerinin giderek belediye araştırmalarında bile kendini göstermiş olması… Birkaç yıl önce belediyeler anketi yaptık. İlçedeki en büyük sorunu sorduk. Konak’ın  70 civarında mahallede uyuşturucuyla ilgili, suçla ilgili, kendini güvende hissetmemeyle ilgili güçlü veriler almıştım. Şu an yaptığımız belediyeler anketlerinin İzmir’in üçte ikisinde bu var. İnsanlar bu kentte yaşarken kendilerini  büyük ölçüde güvende hissetmemeye başladılar. Uyuşturucu sokağa inmiş durumda... yaş oranı 15-16 kadar inmiş. Kendimden örnek vermek gerekirse uzun bir süredir kendimi güvende hissetmiyorum. Trafikte biriyle tartışmamaya özen gösteriyorum.  Yolda herhangi biri laf atsa da bir şey olsa da herhangi bir olay olsa da kim haklı, kim haksız, kim elinde silah taşıyor,  kim suç işlemeye meyilli bilmiyoruz. Yani oranlar da bizi doğruluyor. Bu uyuşturucu olayı belki denetimler biraz artırsalar bunun iki-üç katı olacak demek ki… Rakamlar korkunç” dedi.