GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Haziran 2022 Çarşamba 17:38

Antik kent sınırları içindeydi... HABAŞ'ın projesine veto!

HABAŞ’ın, Kyme Antik Kenti sınırları içerisinde kalan arkeolojik SİT bölgesinde kurmak istediği soğuk haddehane tesisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'dan veto geldi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi’nin sanayi kuruluşları arasında yer alan Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, Bozköy-Çakmaklı mahallelerinin sınırında yer alan bu bölgedeki işletmesini büyütmek için hakarete geçmiş ve geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kapısını çalmıştı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık kararını açıkladı. Bakanlık ÇED Yönetmeliği' nin 6'ncı maddesi uyarınca şirketin talebini geri çevirdi. 

Bakanlık sitesinde yer alan duyuruda "İzmir İli, Aliağa İlçesi, Çakmaklı Mahallesi, Pınartepe Mevkii, 1288 parselde  HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Soğuk Haddehane Tesisi (1.650.000 ton/yıl Kapasiteli)” projesine esas hazırlanarak Valiliğimize (Müdürlüğümüze) sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci ÇED Yönetmeliği’nin Madde 6. (4) hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır." ifadeleri yer aldı. 

ÇED yönetmeliğinin ilgili maddesinde “Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır” ifadeleri yer alıyor.

Şirket Pınartepe Mevkii’nde yer alan kendisine ait parsele soğuk haddehane tesisi kurmayı planlıyordu.  Tesis 1 milyon 650 bin ton kapasiteli çalışacak, proje 5 adet ana ünite ve 6 adet yardımcı üniteden oluşacaktı.

Tesisin en dikkat çeken özelliği ise yer seçimiydi. Planlanan faaliyet alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda sanayi bölgesi olarak yer alsa da tapuda söz konusu parsel 2’nci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT alanı özelliğine sahip.