GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ekim 2016 Pazartesi 09:10

Ankaralı şirkete İzmir'in 3 ilçesinde jeotermal izni

Çimentaş’ın sahibi olan İtalyan Cementir Holding ile ortak Manisa Kula’da endüstriyel atık tesisi kuran Ankaralı Serdar Enerji’nin sahibi Eyüp Kaya’ya Yarımada Bölgesi’nde üç ilçede jeotermal arama izni verildi. Serdar Enerji, Güzelbahçe, Urla ve Seferihisar’da sıcak suyu enerjiye dönüştürek.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in sıcak su rezervi en yüksek bölgesi olan Yarımada’da Ankaralı Serdar Enerji Üretim Jeotermal Turizm Şirketi jeotermal aramak için çalışmalara başladı. Seferihisar, Urla, Güzelbahçe ilçelerinde çalışacak olan şirket ilk olarak,  birbirine bitişik 5 adet “Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Arama Ruhsatı” bulunan sahada işlem yapacak. Ruhsat sahasında 29 adet lokasyondan uygun olanlarda jeotermal kaynak arama sondaj çalışması yapılması planlanırken mülkiyet sorunu olmayan alanlarda işletme ruhsatı aşamasına geçebilmek amacıyla, jeotermal kaynak bulunana kadar arama sondajı yapılacak. Sondaj noktasında 100 metre derinliğe kadar çalışmalar yapılacak. İlk 100 metrede ilk olarak su olup olmadığına, su var ise suyun sıcaklığına bakılacak. Bu verilerin sağlanması durumunda ortalama 300-500 metrelerde jeotermal kaynak bulunacağı öngörülüyor.

Yarımada’nın Güzelbahçe’den itibaren Yelki, Bademler, Urla merkez, Ulamış, Seferihisar ve Sığacık’a kadar uzanan büyük bölümünde sondaj arama ruhsatı alan ve çalışmalara başlayan Ankaralı Serdar Enerji’nin birçok alanda faaliyeti bulunuyor. İzmir merkezli Çimentaş’ın yüzde 98’ini satın almasıyla dikkat çeken İtalyan Cementer Holding ile Manisa Kula’da endüstriyel atık geri dönüşüm tesisi kuran Serdar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaya yaptığı açıklamalarla dikkat çekmişti.  2010 yılında 20 milyon Euro para harcayarak tesis kuran Kaya’nın ayrıca Serhat Atık  ve Semih Yenilenebilir enerji isimli şirketleri de bulunuyor.  

Yarımada'da üç ilçede jeotermal kaynak arama izni alan şirketin çıkartacağı suyu enerji üretimi, konut ısınma ve otellerde kullanması bekleniyor. Ayrıca bölgede, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu Jeotermal A.Ş'nin rezerv alanları bulunuyor. Seferihisar Belediyesi'nin ise yine kendi sınırları içinde jeotermal projeleri yer alıyor.