GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Şubat 2017 Cuma 17:35

Ankara’dan ‘İzmir’in çöpü’ için kritik karar!

Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar Dağı eteklerine yapmasını planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak Ankara’da yapılan İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK)’nda başlatılan ÇED süreci ile ilgili olarak flaş bir karar verdi. İDK, ÇED sürecini belirsiz bir tarihe erteledi.

Ender Aldanmaz/EGEDESONSÖZ - İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı’na yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzun bir zamandır başkentte Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü kulis çalışmaları neticesinde 8 Şubat tarihinde İnceleme Değerlendirme Toplantısı’nda (İDK) bertaraf tesisinin geleceği değerlendirildi.

Karşıyaka Çevre Platformu üyeleri, mahkeme sürecinin devam ettiği tesis ile ilgili alınan toplantı kararından 15 kurumun olumlu rapor verdiği ÇED kararının yürütmesini durdurarak belirsiz bir tarihe ertelendiğini kendilerine iletildiğini belirtti.

YILDIRIM DEVREYE GİRMİŞTİ
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin devam eden tesisle ilgili 14 kurumun olumlu görüş verirken Orman ve Su İşleri Bakanlığı olumsuz görüş bildirmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun girişimleri ve Ankara'da dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'yla yaptığı görüşmeler sonucunda Orman Genel Müdürlüğü de 15. ve son olumlu görüşü bildirmişti. Bakan Eroğlu, İzmir'de Kocaoğlu'na olumlu görüş müjdesini kendisi vermişti.

Müjdenin verilmesinin hemen ardından ise İzmir Bölge İdare Mahkemesi ve İzmir 5. İdare Mahkemesi, tesisle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurmuş, Büyükşehir Belediyesi ise Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etmişti. Mahkemenin alacağı nihai karar Büyükşehir lehine olduğu takdirde ÇED süreci sil baştan başlayacak.

‘HAKLILIĞIMIZ KANITLANDI’
Karşıyaka Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada ‘tüm bilimsel raporlara ve İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin aldığı karar ile davamızın haklılığı kanıtlanmıştır. Yamanlar Dağı’nda çöp tesisinin yapılmasını kesinlikle istemiyoruz’ denildi.