GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Haziran 2019 Perşembe 10:38

Ambulanslara 'hayat hattı' 1,5 yıldır Ankara'da beklemede!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Daire Başkanlığı’nda faaliyet gösteren araçları akıllı trafik sistemine dahil ederken aynı uygulamayı ambulanslar için de istedi. Çağrı geldiği takdirde kırmızı ışığa yakalanmayan ve itfaiye aracı yaklaştığında direkt yeşile dönen sisteme ambulansların da dahil edilmesini isteyen Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı’ndan 1 buçuk yıldır cevap bekliyor.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin tüm ana arterlerini 24 saat kontrol, denetim altında tutan ve trafiği yönetebilen ‘Akıllı Trafik Sistemi’nde hayata geçirmeyi planladığı yeni bir uygulama için Sağlık Bakanlığı’ndan 1 buçuk yıldır cevap beklediği aktarıldı.

İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM) adıyla akıllı kavşaklar, trafik izleme kameraları, ölçüm, izleme, ihlal tespit sistemleri, hız koridorları özelliğinin yer aldığı sistem 61 milyon 500 bin TL'ye mal olurken uygulamaya 2018 yılının Ocak ayında start verilmişti.

Daha sonrasındaki süreçte sistemi geliştirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi itfaiyelerin acil durumlarda trafik ışıklarına yakalanmaması ve zaman kaybetmemesi için düğmeye basmıştı.

Kendi bünyesindeki daire başkanlığında faaliyet gösteren itfaiyeleri elektronik sistemin içine dahil eden ve izlemeye yetkisi olan Büyükşehir Belediyesi aynı uygulamayı kentteki ambulanslarda da kullanmak istedi.

Herhangi bir çağrı üzerine harekete geçen itfaiyeler trafik ışıklarına yaklaştığında sinyaller vasıtasıyla sistem direkt olarak yeşile dönüyor. İtfaiyelere yol açan sistemin ambulanslarda da uygulanmak istenmesi üzerine 2018 yılı içinde İl Sağlık Müdürlüğüne izin yazısı gönderildi.

Hastanelerin kontrolü altında çalışan ambulanslar için temasa geçilen Müdürlük ise Büyükşehir Belediyesi’ne muhatabın Bakanlık olduğunu aktardı. Bunun üzerine Büyükşehir bu kez Ankara’ya resmi yazı gönderdi.

Fakat geçen 1 buçuk yıllık sürede İzmir’e herhangi bir olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmediği belirtildi. Sadece Büyükşehir’e, ‘Bu sisteme girdiğimiz takdirde ambulanslarımız izlenir’ minvalinde bir bilgilendirme yapıldığı açıklandı.

Ayrıca bu öncelikli geçiş sisteminin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki otobüslerde de ilerleyen dönemlerde uygulanacağı aktarıldı.