GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Ekim 2016 Pazar 11:46

Altıok projeyi de gördü, muhalifleri de dinledi: ‘Yeni Kültürpark’ için ne dedi?

Altıok tartışılan Kültürpark Projesi’ni yerinde incelerken, meslek odalarını ve çevre örgütlerini de dinledi. Altıok, “İzmir’in ulaşılabilir ve yaşayan bir kent, bir kültür sanat başkenti olması için şehrin ortasında nefes alınan bir yaşam alanı oluşturuluyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtisas fuarlarını Gaziemir’de yapılan Fuar İzmir’e almasının ardından üniversite öğretim üyeleri, meslek odası temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı ortak akıl toplantılarıyla görüşleri alarak hazırladığı Kültürpark Projesi kentte gündem olmaya devam ediyor.

Projede gözler onay için Koruma Kurulu’nun bölgede yapacağı incelemeye çevrilirken, Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarını sürdürüyor.

CHP’li ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinden tam destek alan proje için bu kez Büyükşehir Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partileri davet gitti. CHP İl Yönetimi bu kapsamda haftanın ilk günü Pakistan Pavyonu’daki sergide brifing alacak.
;
CHP İzmir Örgütü’nden önce CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok sergi alanına giderek projeyi yerince inceledi. Pakistan Pavyonu’nda brifing alan ve inceleme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Altıok ardından projeye itiraz eden Mimarlar Odası’na giderek üyeleri de dinledi.

 Altıok izlenimlerini sosyal medya hesabından paylaşırken, detaylı bir açıklama yaptı. Altıok, “İzmir’in ulaşılabilir ve yaşayan bir kent, bir kültür sanat başkenti olması için şehrin ortasında nefes alınan bir yaşam alanı oluşturuluyor” dedi.

İŞTE O AÇIKLAMA
Altıok şu ifadeleri kullandı: Ülkemiz son 14 yıldır açık açık yağmalanıyor. Dağının, ovasının, kuşunun, böceğinin yaşam alanlarının enerji, maden, ulaştırma sektörüne peşkeş çekildiği, kamu arazilerinin parsel parsel dağıtıldığı bir dönem yaşıyoruz. İzmir özelinde Efemçukuru gibi suyumuzu zehirleyen; Karaburun’da, Çeşme’de, Urla’da, Yamanlar’da RES’lerle ağacımızı kesen; jeotermal santrallerle başta Menderes Ovası olmak üzere toprağımızı, deremizi kirleten yok edici bir anlayışla karşı karşıyayız. Çevre ve yaşam hakkı savunucuları için böylesine zor bir dönemde çevre örgütleri ve meslek odalarının duyarlılıkları son derece önemli.

Kültürpark Projesi merkezli şehirde yürüyen tartışmaları yakından takip ediyorum. Bu çerçevede önce Kültürpark Pakistan Pavyonu’nda sergilenen Kültürpark Projesini’nin detaylarını incelemeye, ardından meslek odaları ve çevre örgütlerini dinlemek üzere Mimarlar Odası’na gittim. Elbette her projede kamuoyunun ve kurumların öneri ve şikayetleri dikkate alınarak bir takım iyileştirmelere gidilebilir. Diyalog kanallarının açık tutulması durumunda, projenin iyi anlatılması ve iyi anlaşılması noktasında eksiklikler giderilerek uzlaşılar sağlanabilir kanaatindeyim.

Kültürpark Projesi bunca yıkımın, yok edişin arasında yıkılmayan, talan edilmeyen, kimseye peşkeş çekilmeyen bir alan olarak önümüzde duruyor. Projede gördüğümüz; Kültürpark AVM, rezidans vb. beton yığınlarına dönüştürülmüyor. Ege Üniversitesi tarafından tek tek envanteri çıkartılmış olan ağaçlar kesilmiyor. Gürültü kirliliğinden arındırılacak olan Kültürpark’ın eski yapıları restore ediliyor, bununla birlikte kente yeni bir kültür, sanat, sergi salonu kazandırılıyor. İzmir’in ulaşılabilir ve yaşayan bir kent, bir kültür sanat başkenti olması için şehrin ortasında nefes alınan bir yaşam alanı oluşturuluyor.