GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Ocak 2016 Perşembe 15:19

Altının düşüşü ‘Çarşı’ya umut oldu!

Gram fiyatlarındaki düşüş esnafı sevindirdi. Kuyumcular Odası Başkanı Baransel, düşüşün vatandaşın alım gücünün az olması nedeniyle esnafa yarar sağlayacağını savundu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ocak ayı başında Kuzey Kore’nin nükleer test yapması, Ortadoğu’da artan gerilim ve Çin ekonomisine yönelik endişelerin neden olduğu altın fiyatlarındaki artış, ay sonunda düşüşe geçti. Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımını sabit tutması piyasadaki tansiyonu düşürdü.

Bugüne 108,59 liradan başlayan altının gram fiyatı, dolar/TL'deki düşüşle 107,17 lira seviyelerine geriledi. Altın ons fiyatı ise şu dakikalarda 1.117 dolar seviyelerinden alıcı buldu.

İZMİR EMEKLİ KENTİNE DÖNDÜ
İzmir’de ise iş yapamayan kuyumcular, fiyatların düşüşe geçmesini olumlu karşıladı. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, İzmir’de alım gücünün düşmesinden dolayı esnafın iş yapamadığını, borcunu ödeyemediğini açıkladı.

Egedesonsöz’e konuşan Baransel,  “Esnafın durumu çok kötü. İzmir’in ekonomik gücü giderek düşüyor. Üretim azaldı, sanayi zayıfladı.  Emekli şehrine döndü. Bütün esnaf borç içinde… Bu durumda altın fiyatların düşmesi iyi bir gelişme. Vatandaşın altına alabilecek gücü yok. İnsanlar ancak kendileri zor geçiniyorlar. Dolayısıyla fiyatlar düştüğü zaman vatandaşın alım gücü oluyor” ifadelerini kullandı.

İNTERNET ALTIN SATMIYOR 
Baransel,  aynı zamanda vatandaşın bilgi internetteki bilgilere güvenerek esnafa gitmesinin esnafı zor duruma soktuğunu dile getirdi.  Baransel, “Esnafın öncelikli sorunlarından biri olarak da internet ve televizyonda yazan altın fiyatlarının gerçeği yansıtmaması olduğunu açıklayan Baransel,  “İnternetteki beyanlar esnafı zor durumda bırakıyor. İnternette yasal olan olmayan her şeyi yazıyorlar. Osamanlı Reşatı’nın fiyatını bile yazıyorlar. Geçerliliği yok ki.   İnternet satmıyor esnaf satıyor.  Vatandaş fiyatı esnafa gittiğinde karşılığı olmadığını görünce şaşırıyor. İnternetten altın teklifi alınmaz. İnternette 86 TL olan altın esnafta 90 TL olunca vatandaş vazgeçiyor. İzmir’de esnafın bir standardı var. Aradaki 4 TL zaten esnafın kârı oluyor.    İnternetten alınmıyor ama fiyatı alınıyor” diye konuştu.