GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Şubat 2016 Cuma 12:48

Alsancak'ta yeni plana dava sinyali!

Büyükşehir, Konak Alsancak-Kahramanlar Planı’na yapılan itirazları reddetti. Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları dahil birçok kişinin de karşı çıktığı plan meclisten geçerken dava sinyali geldi. Mimarlar Odası Başkanı Topal, “Plan yaparken kimse görüş bile sormadı” dedi.

Yeşim YAVUZER / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin üç yıl önce onaylayarak ortaya koyduğu  “İzmir Konak 1. Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı” ile ilgili tartışmalı süreç devam ediyor. Plan onaylandıktan sonra görüşe açılan süreçte birçok kurum ve kuruluş değerlendirmelerde bulunmuştu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi başta olmak üzere Yaşar Grubu ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar da itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda incelenen tüm itirazlar toplu halde ret edildi.

KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEMELER
Odaların ve şahısların itirazlarını kabul etmeyen belediye planı olduğu şekliyle kabul ederken dava sinyali geldi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, “Bizim bu planda çekincelerimiz vardı. Rapor halinde ilettik. Yeni düzenlemede ve son halinde ise belirtiğimiz durumların ortadan kalmadığını gördük. Örnek olarak İzmir’in merkezinde Kıbrıs Şehitleri, Dominik Caddesi gibi ‘Sevgi Yolu’ tabir edilen kapalı sokak ve caddelerin arttırılması gerekiyor. Bunlar olması gerekirken aksine belediyenin yaptığı planda Konak’ta kitapçıların bulunduğu Sevgi Yolu’nun karayolu haline getirilmesi kararı var. Biz bu konuya da itiraz ettik. Orası araç geçiş yeri olmasın istiyoruz.  Ayrıca bazı özel parsellere göre planlar yapılmış. Özel düzenlemelere karşıyız. Yine Konak’ta Kale Arkası diye bilinen bölgede yüksek yapıların önü açılmış. Buraya imar planına göre yoğunluk artışı geliyor. İtirazlarımız ret edildiği için dava açıp açmama konusu yönetim kurulumuza getirip kesin kararı vereceğiz. Gerekirse dava açarız” diye konuştu.