GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Aralık 2016 Cuma 12:00

Alsancak’ı OHAL vurdu: Park yeri krizi!

İzmir’de okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklandı. Özellikle Alsancak’ta otopark sorunu tavan yaparken olayı fırsat bilen değnekçiler sokakları parsellemeye başladı.

Ender Aldanmaz/EGEDESONSÖZ - Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Destek Hizmet Genel Müdürlüğü’nün 22 Temmuz tarihinde aldığı karar ile okullarda otoparkların kullanımı ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanması özellikle park sorunu yaşayan bölgelerde ciddi sorunlara neden oluyor.

Kararın alınmasının ardından birçok okulda otopark faaliyeti durdurulurken bazı okullarda otopark faaliyetlerinin devam etmesi üzerine denetimler sıklaştırıldı. Denetimler sonucunda Alsancak’ta yoğun biçimde kullanılan Atatürk Lisesi ve Cumhuriyet Kız Meslek Lisesi’nin okul bahçeleri otopark uygulamasına kapatıldı. Faaliyete devam eden bazı okul yönetimlerine idari para cezası işlemleri uygulanmaya başlandı.

OKULLARIN İHTİYACI KARŞILANIYORDU
Özellikle Alsancak, Konak gibi otopark sorunun yoğun yaşandığı bölgelerde okullar tarafından uygulanan otopark sistemi önemli bir çözüm noktası olurken diğer yandan da okullara önemli bir gelir kapısı sağlamaktaydı. Yılık 350 TL gibi makul fiyata alınan otopark ücretleri sayesinde Alsancak’ta oturan yurttaşlar, araçlarını bu otoparklara koyarak hem okula destek oluyor hem de araçlarını buraya park edebiliyordu. Diğer yandan okul otoparklarında araçların park öncesi kontrol edilmekteydi. Vatandaşlar ise bu duruma tepki göstererek “sağda solda park eden araçlar ne kadar güvenli? Buradan elde edilen gelir çocukların ihtiyacına değil değnekçilerin ihtiyacına gidiyor” diyor

Uygulamanın ardından Alsancak’ta otopark keşmekeşi başladı. Alsancak’ta oturan ya da iş yeri burada olan yurttaşlar araçlarına yer bulabilmesi imkansız hale geldi. Diğer yandan bu duruma fırsat bilen değnekçiler, sokakları parselleyerek vatandaşlardan zorla otopark ücreti alıyor.