GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Mayıs 2021 Salı 15:03

Almanya'dan Zeus Sunağı açıklaması: İade edilmesi için tek tük sesler var!

Bergama’dan Almanya’ya götürülen Zeus Sunağı’nın Türkiye’ye iade edilmesi için görüşmeler devam ederken, tapınağın yer aldığı müze yetkilisi,” Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Bergama Antik Kenti’nden 1871 yılında Almanya’nın Berlin kentine götürülen Zeus Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesi için görüşmeler uzun süredir devam ediyor. Bu süreçte Zeus Sunağı’nın yer aldığı Bergama Müzesi Antik Eserler Koleksiyonu Müdür Yardımcısı Martin Maischberger, DW Türkçe’de yer alan bir röportajda ilginç ifadeler kullandı.

Maischberger, 1879 yılından beri Berlin’deki Bergama Müzesi Antik Eserler koleksiyonunda bulunan Zeus Sunağı’nın Osmanlı Devleti’nin izni ile yapılan kazılar ve yapılan anlaşmalar çerçevesinde objelerin bölüşülerek Berlin’e götürüldüğünü söyledi. Müze yetkilisi, yıllardır Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden tek tük sesler olduğunu ancak hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin eserlerin Almanya’ya getirilmesinde yasalara uygun davranıldığı görüşünde olduğunu belirtti.

Müze yetkilisi Maischberger röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Kazılar, Berlin Müzeleri tarafından Osmanlı Devleti’nin yetkililerinin resmi izni ile yapıldı. Anlaşmalar, belli kriterlere göre seçilmiş objelerin bölüşülmesini ve Berlin’e götürülmesini öngörüyordu.

Bergama Tapınağı, Geç Antik Çağ, Orta Çağ döneminde yıkılmış ve parçaları bir Bizans suru için kullanılmıştı. Kazı ekibi onu o şekilde bulmuş. Paylaşma anlaşması çerçevesinde belli paneller ve mimari parçalar kasalara yüklendi, öküzlerin çektiği arabalar ile 300 metre yükseklikteki dağdan aşağı, oradan da birkaç kilometre uzaklıktaki deniz kenarına götürüldü. Oradan da gemilere yüklendi ve Almanya’ya götürüldü.

Senelerdir Bergama Tapınağı’nın Türkiye’ye iade edilmesini talep eden, bu objenin hukuksuz şekilde alındığını iddia eden tek tük sesler var. Ancak hem Türkiye, hem Almanya’nın görüşü resmi bir anlaşmanın ve bu anlaşmaya göre parçaların bölündüğü ve her şeyin yasalara uygun şekilde gerçekleştiği yönünde. Tabii bunun ne kadar doğru olduğu tartışılabilir. Fakat o zamanın yasaları bunu öngörüyordu. Tapınağın dünya mirası olarak tüm dünyaya açık şekilde Berlin’de sergilenmesi konusunda iki taraf da hemfikir.”