GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Eylül 2024 Pazartesi 13:09

Aliağa'daki dikkat çeken plan değişikliği… Ege Gaz krizi Ankara'da!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantı gündeminde yer alan en önemli konular arasında bulunan Aliağa'daki  Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali'nin bulunduğu alana yönelik imar planı değişikliği kararı Ankara'ya taşındı. Büyükşehir'in önce ret edip sonra kabul ettiği değeri milyarları bulan onay CHP Genel Merkezi'nin gündemine geldi. Parti yönetimin süreci yakından takip ettiği öğrenildi. 

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayı olağan meclis gündeminde yer alan Aliağa'deki  Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali plan değişikliği tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce "oy birliği" ile ret ettiği planlama kararı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın katıldığı son toplantıda komisyonlara iade edilirken bu kez İmar ve Bayındırlık Komisyonu  teklifi "oy birliği" ile kabul etti. 

Tükiye'nin önemli enerji yatırımı yapan şirketleri arasında bulunan Çolakoğlu Holding'e ait Ege Gaz'ın Aliağa'da genişleme sınırlarında yapılan değişiklik başka bir tartışmaya daha neden oldu. Özel güvenlik bölgesi olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkili olduğu alanda yapılan plan tadilatının Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması gerekiyordu. Plan hiyerarşisine göre ihmal edilen durum nedeniyle ayrıca çekinceler ifade edildi. 

Planlama sınırı yaklaşık 400 dönüm olan sanayi bölgesinde Aliağa Belediyesi ile birlikte özel şahıslara ait bazı mülkiyetler de bulunuyor. Belediyenin 60 dönümlük alanının belediye hizmet alanı olarak planlanması konusunu da içeren teklifin,  Başkan Tugay'ın Aliağa ziyaretinde MHP'li Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından özel olarak rica edildiği kamuoyuna yansımıştı. 

ANKARA'NIN GÜNDEMİNE GELDİ
Teklifin, Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde kabul edilmesi halinde milyarları bulan değer artışı CHP Genel Merkezi'ne taşındı. Konunun kamuoyunda tartışılmaya başlanması üzerine parti yöneticilerinin durumu mercek altına aldığı öğrenildi. Parti yönetimi plan teklifi ve sonrasında oluşacak durumla ilgili bilgi alırken konuyu yakından takip etmeye başladı. Alınacak kararlara göre yeniden durum değerlendirmesi yapılacağı ve konunun Genel Başkan Özgür Özel'e doğrudan rapor olarak ayrıntılı sunulacağı dile getirildi.  

İlgili gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi:

Aliağa Belediye Meclisinin 05/12/2023 tarihli ve 193 sayılı Kararı ile uygun görülen; 1378 ada, 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan bölgede; "Enerji Üretim Alanı, Genel Otopark Alanı, Ağaçlandırılacak Alan, Belediye Hizmet Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi ile aynı yazı ekinde iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.