GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Şubat 2017 Pazar 09:07

Aliağa’da çevrecilerin karşı durduğu tartışmalı santrale yargı freni!

İzmir’in Aliağa ilçesinde üç yıldır faaliyette bulunan İzmir Demir Çelik AŞ termik santralinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ - Aliağa’da 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren ve çevrecilerin yoğun tepkilerine neden olan İZDEMİR Termik Santrali’nin ÇED raporu İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 7 yıldır devam eden mahkemeden çıkan sonuç çevrecilerde sevinç etkisi yaratırken İZDEMİR’in yakınında faaliyete devem eden ENKA Termik Santrali’nin ÇED raporu da geçtiğimiz ay iptal edilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrali için verdiği “ÇED olumlu” kararı mahkemeye taşınmış, Menemen Belediyesi ve Menemen Ticaret Odası’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum iptal için dava açmıştı. Yargılamanın ilk aşamasında mahkeme davayı reddederken Danıştay kararı bozmuş ve dava yeniden görülmeye başlamıştı. Bu süreçte bilirkişi tarafından yapılan keşifte üretim alanının uygun olmadığı, fabrika atıklarının doğaya salındığına dair görüşlerin aktarılmış ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu fotoğrafı tartışması gündeme gelmişti. Keşif tutanağının hazırlandığı toplantı salonunda İDÇ yetkilileri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu dergilerin yer alması tartışmalara neden olmuştu.

7 yıl süren dava sonucunda mahkeme kararında, öngörülen depolama alanının, Menemen, Foça ve Aliağa’daki Myrina, Aigai, Gryneion, Larissa, Panaztepe, Phokaia, Pitane gibi önemli antik kentlere yakınlığına dikkat çekildi. Ayrıca ÇED raporunda, proje alanındaki turizm yörelerinin dikkate alınmadığı belirtildi. Kül depolama alanının kentsel sit alanında bulunması ve bu bölgede bulunan Kozbeyli köyünün müze kent niteliğinde olduğunu altı çizildi ve ÇED iptal edildi.

EK KAPASİTEYE ONAY VERİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dava süreci devam ederken termik santralin ikinci ünitesi için ‘ÇED olumlu’ kararı vermiş ve o karar da mahkemelik olmuştu. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararın ardından dikkatler şimdi ek kapasite için yapılan davaya çevrildi.

‘DEMİRCİ DÜKKANI BİLE AÇILMAZ’

Dava süreci devam ederken yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi ve ek kapasite artışının onaylanması ile santralin tam kapasite çalıştığını belirten Avukat Arif Ali Cangı, “Bu karar önemli bir hak ve hukuk zaferidir. Geçtiğimiz günlerde Enka Termik Santralı ÇED kararı da iptal edilmişti. Şimdi geriye İZDEMİR'in ikinci ünite eklenmesi projesi ile SOCAR termik santralı projeleri kaldı. Asıl proje iptal edildiğine göre ikinci ünitenin ÇED kararı da iptal edilecektir, önümüzdeki günlerde o davadan da iptal bekliyoruz. SOCAR Termik ÇED kararının iptali davası hukuka aykırı bir şekilde reddedilmişti, şimdi temyizde, onun da bozulacağını ve sonunda iptal edileceğini bekliyoruz. Çünkü Aliağa var olan kirliliği ile kapasitesini doldurmuştur, bilim insanları 'demirci dükkanı bile açılamaz" uyarısı yapıyorlar” dedi.

‘30 GÜN İÇİNDE KAPATILMALI’

Cangı şunları söyledi: “İZDEMİR davasının kazanılmasının anlamı büyük. Dava bitmeden iki yıldır santral tam kapasite ile çalışıyor. Neredeyse tüm Menemen'in davacı olduğu mahkeme kararı derhal uygulanması gerekiyor. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28.maddesine göre bu süre en geç 30 gün. Bu santral mutlaka mühürlenmeli. Çevre Bakanlığı, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süre içinde mahkeme kararını uygulamakla yükümlüler. Santralın kapatılması İzmir'in sağlığı için ve hukuk devleti gereği zorunludur. Belediye başkanları başta olmak üzere tüm İzmirlilerin Konak'tan Gencelli'ye insan zinciri eylemi ile termik santralı durdurduğu günleri unutmuyoruz. 1989-1990 yılında yapılan şimdi de yapılmalı. Sorumluları göreve çağırıyoruz.”