GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Mayıs 2016 Cuma 06:47

Akpınar’dan eleştirilere toplu yanıt: Sarayı yapan stadı da yapar!

Karşıyaka Belediye Başkanı gündemi değerlendirirken ilçede protestolara ve takımın küme düşmesine sebep gösterilmeye kadar uzanan eleştirilere neden olan stat konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akpınar, Danıştay kararına rağmen inşa vurgusu yaparak “Saray’ı yapan stadı da yapar” dedi.

EGEDESONSÖZ – Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar Kanal 35’te yayınlanan Farklı Açı programında Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar ile Gazeteci Çağdaş Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

İlçede ve kentte büyük krize neden olan stat ve çöp konusunda detaylı açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ardından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için belediye tarafından hazırlanan afişlerinin tartışmalara neden olmasını da değerlendirdi.

Sözü sporla açan Başkan Akpınar, belediye önünde yapılan protestolar ve Karşıyaka’nın PTT 1.Lig’den stat yapılmadığını için düştüğüne kadar varan eleştirileri yanıtladı.

Karşıyaka Belediyesi olarak amatör sporun her dalına büyük destek verdiklerini ve branş sayısını da 17’ye çıkardıklarını ifade ederek, “Profesyonel spor kulüplerine bir desteğin belediye kaynaklarından verilemeyeceğini herkes biliyor. Yasayı yapan ben değilim. Biz geldiğimizde 3 branş vardı şimdi 17 branş var. Dünya şampiyonasını kazanan okçuluk var. Bu başarıları mutlulukla karşılıyoruz. Amatör sporu destekliyoruz. Karşıyaka bir spor kentidir” dedi. 

DERS ALINMAMIŞ! 
Akpınar, “Karşıyaka Spor Kulübü sadece Karşıyaka adına değil İzmir ve Türkiye açısından önemli bir kulüptür. 104 yıllık bir geçmişi vardır ve Atatürk’ün talimatıyla armasına ay-yıldız konulan bir kulüptür. Böylesine bir külünün küme düşmesi Karşıyakalılığı küme düşürmez. Sadece o branş küme düşmüştür. Karşıyakalılık kendini korur. Böyle bir özelliği vardır. Biz her alanda kulübümüzü destekledik. Dışında kaldı diyenler varsa ben spor yöneticiliği yapmıyorum. Ama destekleriz. Burada bir transfer politikası izlenmiş. 46 futbolcu alınmış 5-6 antrenör değişmiş. Böyle bir politikayla başarı beklenmiş. Geçmiş dönemlerden ders alınmamış. Alt yapıyı öteleyip büyük meblağlarla yapılan değerli futbolcularla böyle bir acı tablo ortaya çıkmış” diye konuştu.



SARAYI YAPAN STADI DA YAPAR!
Karşıyaka Belediye Başkanı eleştirilere, “Cehaletin önlemi yoktur. Her şeyi söyler, konuşuruz. Sonunda kendi de inanmaz. Ne alaka! Karşıyaka yıllardan beri Yalı’da mı maç yapıyordu, ligde kalıyordu ya da şampiyon oluyordu da şimdi orada oynamayıp mı küme düştü? Bu cehalettir!” sözleriyle çıkıştı. Başkan Akpınar, “Akhisar kendi sahasında mı oynuyor da sportif başarı elde ediyor? 46 futbolcuya harcanan parayla stadyum yapardık. Stat parasını transfere harcamışlar. Herkes kendi payına düşeni mutlaka almıştır. Ama o dönemi planlayan arkadaşların düşünmesi lazım! Benim bu konuda bir sorumluluğum yok… Otobüs, mazot, salon ne istedilerse vermişim. Daha ne yapayım? ‘Stat yapayım’ dedim. ‘Butik stat yapalım’ dedik. Örnekköy’deki alan tam bir spor kompleksi… Örnekköy dediğiniz alan neresi? Sanki uzaya gidiyoruz. İzmir sporuyla alay edercesine bir durum var! Diğer yerlerde şehir dışında stat yapıyorsunuz bu konu İzmir’de tartışılıyor. Niye Afyon’da yapmadınız bu tartışmayı? Resmen zamandan çalındı. ‘Yalı’ya stat yapılsın’ diyenlerin çoğu özelde gelip yapılmamasının doğru olduğunu söylüyor. Protestoyu bana niye yapıyorsun? Gidin hükümete yapın. Büyükşehir belediyesinin açtığı dava var ve haklı... Siz Danıştay’ı dinlemeden Atatürk Orman Çiftliği’ne saray yaptınız buraya stat mı yapmayacaksınız? Saray yapanlar stadı da yapar! Onu yapanlar gelse burayı görse, ‘Buraya stat mı yapılır kardeşim?’ der. Cumhurbaşkanı da belediye başkanlığı yapmış biri…” dedi.



ULU ÖNDERİN SÖZLERİNİ REHBER EDİNDİK 
Akpınar tesislerine verilen isimler ve tartışma yaratan afişler hakkında da konuştu. Özel bir neden yada ima olmadığının altını çizen Akpınar, “Cumhuriyetin kuruluş felsefesine inanmış yöneticilerin yapması gereken en doğal işler! Biz Ulu Önderimizin sözlerini rehber edinerek yerel yöneticilik yapıyoruz. Bugünkü afiş gençliğe hitabeden alınmıştır. Eğer bugün iktidar sahipleri hıyanet içindelerse o zaman bu gençliğe bir görev düşüyor. 19 Mayıs gibi çok önemli bir bayrama ‘jimnastik bayramı’ dediler. Kızların kıyafetlerini müstehcen buldular. Sanatçının giydiği kıyafete müdahale edip balet ve balerini çıkarmayanlar oldu” dedi. 

BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE ARENA YOK! 
Karşıyaka Belediye Başkanı şöyle devam etti: Türkiye çağdaş bir ülkeden yasakçı bir ülkeye doğru gidiyor. Türkiye’nin fabrika ayarına geri dönmesi gerekiyor. 1923 ruhunun yeniden yaşatılması gerekiyor. Son dönemlerde spor salonlarının, stadyumlarının isimlerinin değiştirildiğine şahit olduk. Cumhurbaşkanı Beşiktaş İnönü Stadı’nı açarken ‘Söylerken zorlanıyorum, neydi? Vodafone Arena Stadı’nın açılışı hayırlı olsun’ dedi. Ben temenni ederdim ki Sayın Cumhurbaşkanı bu kadar zorlanıyorsa, ‘Dolmabahçe Stadı’nın açılışında bulunmaktan mutluluk duyuyorum, İnönü Stadı Beşiktaşlılara hayırlı olsun’ diyebilirdi. Sponsor destek oluyor, para veriyor olabilir ama bunların isimleri statlara verilmeyebilir.  2002’den bu yana yapılan spor salonlarından, stadyumlardan Atatürk isimleri kalktı başlarına firma isimleri eklenerek arena kondu. Bizim kültürümüzde arena yok! Arena alan demektir. İspanya’da boğa güreşleri olur. Roma’da da gladyatörlerin dövüştüğü yerdir. Kan ve vahşet! Bir yerde insan hakları bir yanda hayvan haklarının olmadığı bir yer. Canlıya şiddet uygulanıyor. Biz sahalarımızda şiddet uygulamıyoruz ki… Atatürk ne diyor? ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ diyor. Ama ne yazık ki bir furyayla arena geldi geçti.  Mavişehir’de kapalı spor salonumuz var. Başkan olduktan sonra iki yer açtım. Örnekköy’de Kadızade Zühtü Işıl’ın ismini verdim. Girne’de Karşıyakalı dünya şampiyonu güreşçimiz Muharrem Candaş’ın ismini verdim. Mavişehir Arena açılışını gerçekleştirirken bir anda aklıma geldi bir yanda bunu yapıyorsun bir yanda bu var dedim. Bir şey yapalım. İtirazımı orada gerçekleştirdim… Nisan ayında oturumda onun adını da Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu olarak değiştirme kararı çıktı. Ege Bölgesinde tüm genç arkadaşlarımı 18 Mayıs saat 20:00’de isim verme törenine Şebnem Ferah’la ‘sil-baştan’ demeye davet ediyorum.

BU DA STAT GİBİ OLUR! 
Akpınar, ‘ev sahibi’ olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun son Ankara ziyaretinde ÇED sorununun çözümü adına mutabakat sağlanan ve Yamanlar’a yapılması planlanan katı atı bertaraf tesisi hakkında ise, “Çöp ekonomiye kazandırılmalı. İsveç’te çöp ithalatı yapılırken biz hala geri dönüşüme sağlayamıyoruz. ‘Harmandalı’yı depo alanı olarak mı kullanmalıyız yoksa çöpü değerlendirmeli miyiz?’ onu tartışmalıyız. Belki Ege’nin tüm çöpünü getirip burada değerlendirebiliriz. Yoksa bu da stat tartışması gibi olur” ifadelerini kullandı.

BAŞIMIN ÜSTÜNDE YERİ VAR AMA… 
Merkezi idarenin denetimleri konusunda zaman zaman sert çıkışlarıyla gündeme gelen Akpınar, ‘müfettiş krizi’ üzerine de açıklamalarda bulundu. Karşıyaka Belediye Başkanı, “Müfettişlerimiz tabi gelecek. Başımın üstünde yeri var. Bunu engelleme ve siyasi bir baskı aracı olarak görmüyorum. Rutin gelmiştir, görevini yapacaktır. Ben biat kültürü içinde buralara gelmedim. Siyasette biat yoktur. Dinde vardır. Siyasette ikna vardır. Hiç kimseye biat etmem. Yaptığım her işin farkındayım. Yaptıklarım kişinin haklarına bir tecavüz değildir. Ben Karşıyaka halkı nasıl bir yönetici istiyorsa onu yapıyorum. Bir CHP’li belediye başkanı olarak davranmam gerektiği gibi davranıyorum. Ben bir rozetle seçildim. Yerel yönetimde sosyal demokrasinin önemli olduğunu ortaya koyuyorum. Yüzde 72 ile seçildim ama yüzde 100’ü kucaklıyorum. Kimin ne olduğu benim için önemli değil. Rahatsız olanlar varsa rahatsızlık vermeye devam edeceğim. Atatürk’ün adının silinmesine, devrimlerinin tartışılır hale gelmesine izin vermeyeceğim. Benim meclisin tartışmalı değil” dedi.

KÜLLİYEN YALANDI, GİTTİK, ANLATTIK
Karşıyaka’daki Zübeyde Ana Anıt Mezarı’nın yakınına tuvalet inşa edilmesi ilçede bir süre büyük eleştirilere neden olmuştu. Bu konuya da açıklık getiren Akpınar, “Bizim hiçbir sorumluluğumuz yok. İyi niyetli eleştiri olarak görmüyorum. Kabirle yer arasında 40 metrelik bir alan var. Hiçbir alakası yok. Burası sit alanı kendi kafamıza göre bir iş yapmamız mümkün değil! Cami cemaati suçu bizden bildi, külliyen yalandı, gittik, doğruyu anlattık” diye konuştu.

TAMAMEN DUYGUSAL BULUYORUM
Akpınar son olarak Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile Karşıyaka Belediyesi Eski Başkanı Cevat Durak’ın Genel Merkez’den İzmir’deki ilçe örgütlerine uzanan ‘testi turu’nu değerlendirdi. Akpınar Durak’ın ‘yüzde 80’ çıkışına da yanıt verdi. 

Tur için “Gayet doğaldır” diyen Akpınar, “Siyaset yaşam biçimidir. Genel başkan görev vermiş. ‘Partide bir sevgi eksikliği var. Sevgiyi pekiştirin. Bir muhalefet olmasın’ demiş. Ağabeylik görevi yapıyorlar. AKP’li belediyelere de girdiler. Hangi mantıkla yüzde 80 dedi bilemiyorum. Kamuoyu takdiri ortadadır. Ben başarılı olduğumu düşünüyorum. Şu an partimizin oyu daha yüksektir. Öyle ifade edildiği gibi yüzde 50’lerde değildir. Karşıyaka Türkiye’nin yıldızı ve incisidir. İki seçimde birinci çıkıyor. Bu yerel yönetimle iç içe geçmiş başarının sırrıdır. ‘CHP’nin Karşıyaka’da oyu ben varken yüzde 80’idi aday değişikliğiyle yüzde 70’e indi’ açıklamasını tamamen duygusal buluyorum” ifadelerini kullandı.