GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
23 Ekim 2021 Cumartesi 10:55

Akansu'nun gözünden ilginç zeytin ağaçları

16’ncı Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasadı Festivali’nde Akansu'nun insan uzuvları ve çeşitli hayvanlara benzeyen ölümsüz zeytin ağaçları sergilenecek.
Bereket, adalet ve barışın simgesi, yüzlerce yıldır Ege, Akdeniz ve Ortadoğu coğrafyasında var olmayı başaran zeytin ağaçları, İzmirli gazeteci Ahmet Aydın Akansu'nun objektifinde ölümsüzleşiyor. Akansu, yaşları 500 ile 2 bini aşan zeytin ağaçlarını fotoğraflayıp gelecek nesillere aktarıyor.

Çeşitli gazetelerde çevre yazıları yazan ve yıllardır dağcılık sporu yapan Ahmet Aydın Akansu, zeytin ağaçlarının gövdelerinde fark ettiği insan uzuvları ve çeşitli hayvanlara benzeyen şekillerini fotoğraflayıp kutsal ağacın önemine dikkat çekiyor.

Zeytin ağacının tüm kutsal kitaplarda yer aldığını belirten Akansu, “Tevrat ve İncil'de zeytin sözcüğü 140 kez geçiyor. Kuran’ı Kerim'de ise 6 sure zeytin ve nimetlerinden bahseder. Nuh Peygamber, tufanın şiddeti azalınca hayatın başlayıp başlamadığını öğrenmek için gemisinden güvercinini salar. Güvercin gemiye ağzında zeytin dalı ile dönünce Nuh Peygamber bu işaretten tufanın bittiğini anlar. Bunun sonucunda zeytin dalı günümüze kadar barışın simgesi olarak bilinip gelir” dedi.

Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan 16’ncı  Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, bu sene 28-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, ATO Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. ve Ayvalık Ziraat Odası işbirliğiyle yola çıkılarak daha da güçlenen festivalle ilgili etkinlikler, Cunda, Küçükköy, Altınova'nın yanı sıra Ayvalık Büyük Park’ta düzenlenecek.