GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Ekim 2022 Pazar 15:24

AK Partili Sürekli'den 'UNESCO' açıklaması: Karşılaştırma yapmak yerine...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO Dünya Mirası 2022 adaylığı için İzmir'in simgelerinden olan Kemeraltı'nı çıkarıp Bursa'nın İznik dosyasını eklemesi üzerine büyük hayal kırıklığı yaşandı. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, yaşanan bu durum için sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. AK Partili Sürekli, "Bakanlığımızın İznik’e öncelik verme nedeni; İzmir’den 6 yıl önce bu girişimde bulunması ve UNESCO’nun yılda bir dosyayı görüşebiliyor olmasıdır. Karşılaştırma yapmak yerine, heyecanı kaybetmeden eksikleri tamamlamak ve süreci hızlandırmak en doğrusu olacaktır” dedi.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Mirası 2022 adaylığı için İzmir’in simgelerinden olan Kemeraltı’nı ve çevresini eleyip Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı İznik dosyasını eklemesi üzerine İzmir’de hayal kırıklığı yaşandı.

‘REVİZYON SORUMLULUĞU BÜYÜKŞEHİR’DE’
Yaşanan bu hayal kırıklığı sonrası AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. AK Partili Sürekli, Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmesi için devrede olduklarını ve bakanlıkla birtakım görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde TARKEM’i eksik dosyaların giderilmesi için bilgilendirdiklerini belirten AK Partili Sürekli, revizyon süreci için sorumluluğun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu belirterek “UNESCO danışmanlığında adaylık temasının belirlenmesi çalışmalarını başlatmaları; analiz kısmında alana ilişkin istisnai özelliklerin belirtilmesi ve bazı kriterlerle ilgili öne çıkan bir revizyon süreci söz konusudur. Bu da; Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır” dedi.

‘KARŞILAŞTIRMA YERİNE SÜRECİ HIZLANDIRALIM’
Sürekli, İznik’in öncelik almasına karşın olarak “Bakanlığımızın İznik’e öncelik verme nedeni; İzmir’den 6 yıl önce bu girişimde bulunması ve UNESCO’nun yılda bir dosyayı görüşebiliyor olmasıdır. Karşılaştırma yapmak yerine, heyecanı kaybetmeden eksikleri tamamlamak ve süreci hızlandırmak en doğrusu olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sürekli'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şu şekilde:
İzmir için köprü olmaya devam ediyoruz… Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM’in yürüttüğü, Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmesiyle ilgili çalışmaların hız kazanması için devredeyiz.

Bu adımı, şehrimizin geleceği için elbette önemsiyoruz ve takipçisiyiz. İzmir’in Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde; UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilmek için dosyadaki eksiklerin tamamlanması ile ilgili TARKEM’i bilgilendirdik.

UNESCO danışmanlığında adaylık temasının belirlenmesi çalışmalarını başlatmaları; analiz kısmında alana ilişkin istisnai özelliklerin belirtilmesi ve bazı kriterlerle ilgili öne çıkan bir revizyon süreci söz konusudur. Bu da; Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır.

Bakanlığımızın İznik’e öncelik verme nedeni; İzmir’den 6 yıl önce bu girişimde bulunması ve UNESCO’nun yılda bir dosyayı görüşebiliyor olmasıdır. Karşılaştırma yapmak yerine, heyecanı kaybetmeden eksikleri tamamlamak ve süreci hızlandırmak en doğrusu olacaktır.