GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Ocak 2022 Perşembe 14:04

AK Partili Kırkpınar anlattı: Vatandaşlar en çok neden şikayetçi?

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Biz sürekli dolaşıyoruz. Vatandaş elektrik, doğalgaz faturalarından şikayetçi. Markette ve pazarda ürün fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor. Bize gelenler bunlar. Vatandaş, Cumhurbaşkanımıza ve AK Parti'ye güveniyoruz, diyorlar. Bu durumu düzeltecek olanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu biliyorlar" dedi

EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Kırkpınar, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İktidar partisi milletvekili olarak vatandaşların kendisine en çok hangi konuda şikayetlerini ilettiği noktasında yöneltilen soruya da yanıt veren Kırkpınar, 'fatura' ve 'market fiyatları'na dikkat çekti. Kırkpınar, şunları söyledi;

"Yaklaşık 1 haftadan beri vatandaşları dinliyoruz. Biz araçlardan iniyoruz. Buraya gelirken, gözlükçüye kolay gelsin, işler nasıl, diyoruz; marketten bir şey alırken soruyoruz. Biz sürekli dolaşıyoruz. Vatandaş elektrik doğalgaz faturalarından şikayetçi. Markette ve pazarda ürün fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor vatandaş. Bize gelenler bunlar. Vatandaş, biz Cumhurbaşkanımıza ve AK Parti'ye güveniyoruz, diyorlar. Bu durumu düzeltecek olanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu biliyorlar. Teşekkür de var. Asgari ücretteki artış için teşekkür de ediyorlar. Market fiyatları doğalgaz elektrik fiyatları ile ilgili de eleştirisini bize belirtiyor. Biz de vatandaşa diyoruz ki; dünyadaki enerji fiyatları malum. Doğalgaz ve petrol ülkemizde çıkmıyor. Avrupa'da bunları ücretleri 4 kat arttı.

Biz ne yaptık? Devlet, iki yıldan beri hem doğalgaz hem elektrik fiyatlarının bir kısmını Hazine’den ödedi. Avrupa ülkeleri bunu karşılayamadı. Biz iki yıl yaptık ancak sürdürülebilir olmadığını gördük. Bir kısım desteği kaldırdık. Ancak hepsini kaldırmadık. Biz faturalarda devletin karşıladığı miktar da yazsın dedik.  Cumhurbaşkanımız ifade etti. Ücretler konusunda değişim olursa, yıl ortasında bir güncelleme yapılacak diye.  Dolar Euro bazında en düşük doğalgazı Türkiye kullanıyor. Elektriğe baktığımızda bizim altımızda sadece Ukrayna var. En ucuz kullanan Türkiye. Çünkü Hazineden sübvanse ediyor. Yeni çıkardığımız yasada da dar gelirliye 150 KW kadar olan kısımda vatandaşa bir iyileştirme yapıyoruz. Soğuk bölgelerde, daha fazla ısınma ihtiyacı olduğu için oradaki kullanıcılara iyileştirme getiriyoruz.  Kömür yardımı alan vatandaşlara isterlerse yardımı doğalgaz olarak da yapacağız."

HÜKÜMETİMİZ BU FİYATLARI TAKİP EDİYOR
Vatandaşların kendilerine yönelttiği en büyük şikayetler arasında yer alan 'fahiş fiyat' konusunda da Ticaret Bakanlığı'nın harekete geçtiğini belirten Kırkpınar, şu ifadeleri kullandı:

"Ticaret Bakanlığımız fahiş fiyat uygulayanlar için harekete geçti. Devletimiz çok iyi fiyat tutuyor. Üç harfli mağaza dediğimiz firmaların 3-4 ay önceki mal edişleriyle şimdiki rakamları çok iyi biliyor bunlarla ilgili denetimler sürüyor. Bunlar devam edecek. Hükümetimiz bu fiyatları takip ediyor. Pazardan alışverişi ben yapıyorum. Fiyatları biliyorum. Kemalpaşa'da yaşayan vatandaşlar biliyor beni. Pazarda yakalayanlar, patates diyelim ki 3,5 TL, soğan 1,9 TL… Yiyecek fiyatları şu an pazarlarda makul. Mevsimler çok önemli, bu fiyatlarda. Pazar fiyatları yüzde 70-80 oranındaki normal. Pazar anlamında bunlar normal. Pazarlarda da bize söylenenler fatura ve market fiyatlarındaki yükseklik."

VATANDAŞIN GÜNDEMİNDE SANDIK, SEÇİM YOK
Muhalefet partisi üyelerinin 'halk sandık istiyor' sözlerine kendilerine böyle bir talep gelmediği yönündeki görüşlerle yanıt veren Kırkpınar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vatandaşımız ile birlikteyiz. Vatandaşın gündeminde olanları ifade ettim. Ekonomik sıkıntıları yok demek yanlış olur. Var ancak bunu AK Parti'nin çözeceğini biliyor vatandaş. Vatandaş bunlardan Reisin haberi yok mu diyor? Bu sorunu çözecek olan partinin AK Parti olduğunu, liderin de Recep Tayyip Erdoğan olduğunu biliyor vatandaş. Vatandaşın sandık gündemi yok. Bu muhalefete bile gelmiyordur. Muhalefet kendisi böyle bir sıkıştırma ile bizim üzerimize gelmeye çalışıyor. Ben onların iddialarında bulunmuyorum. Onlar da vatandaşı geziyorlardır. Vatandaşın gündeminde sandık, seçim yok. Vatandaşın gündeminde sıkıntılarının çözülmesi yönünde talep var bunu bizim çözmemizi istiyorlar ve bizim çözebileceğimizi biliyorlar. Türkiye; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine, güçlü bir iradeye alıştı. Karşı, erken seçim istiyor ancak adayları yok. Hadi halk karar verdi, muhalefete oy verecek, ancak kime oy verecek? Adayları yok. Muhalefetin böyle bir hazırlığı yok."

ŞEHİR HASTANESİ BU YIL İÇERİSİNDE HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK
İzmir'de açılış süreci birkaç kez ertelenen Şehir Hastanesi için 2022 yılında kesin olarak biteceğini belirten Kırkpınar, "Bu yıl artık son. Bu yıl içinde tamamlanacak. 2022 yılında hizmet vermeye başlayacak. Cihazlar aşamasına geldi, kaynaklar aktarıldı, finansman sıkıntısı çözüldü hastanenin. Bu yıl içerisinde hastanemiz hizmet vermeye başlayacaktır" dedi. Şehir hastanesinin yapım sürecine başlanmasının ardından ortaya atılan 'müşteri garantisi için bazı hastaneler yıkılacak' iddialarını da kesin bir dille yalanlayan Kırkpınar, şu açıklamalarda bulundu:

"20 yıldan beri sağlıkta çağ atlamış, hükümet olarak bizler buna müsaade etmeyeceğimizi söylemiştik. Ancak ne olur? Çeşitli hastaneler var, bunlar yine sağlığa hizmet eder ancak daha uzmanlaşmış alanlarda hizmet verir. Ancak İzmirliler daha rahat doktora ulaşacak ve daha hızlı şifa bulacaklar. Hastanelerden biri çocuk hastalıkları veya göğüs hastalıkları ile ilgili. Sağlık Bakanlığı, elindeki verilere göre düzenleyecek. Ancak kapatılması gibi bir şey mümkün olabilir mi? Türkiye sağlıkta geldiği noktadan geriye gitmez. Bizim en başarılı olduğumuz alanlardan biridir, sağlık. Sağlık turizmi için İzmir, merkez seçilmiş durumda. Sağlık, gerçekten çok önemli. Ne kadar yatırım yaparsanız yapın karşılığını buluyor. Şehir hastanesi hizmete açıldığında yoğun ilgi görecek. Özel hastanelere bakın, sürekli yenileri açılıyor ve hizmet veriyor. Demek ki talep var. İzmir'de bizim düşündüğümüz bir sağlık turizmi ile ilgili düşüncemiz var. Plastik cerrahi ile ilgili, termal sağlıkla ilgili teşvik konusunda görüşmeler var. Sağlık turizminin ne iyi noktasında olabilmesi için İzmir seçiliyor. Çünkü ulaşımı konusunda en iyi nokta İzmir olacaktır."

BAŞIMIZA NE GELDİYSE BİRİKTİRME DÜŞÜNCESİNDEN GELDİ
Türkiye'de uygulanan 'sıcak para' politikasının yanlış olduğunu dile getiren Kırkpınar, yeni sistem ile orta vadede cari açığın kapatılacağını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

 "Ben ve milletvekili arkadaşlarımız da hep gerçekler üzerinden siyaset yaptık. 20 yıldan beri hala halkın içindeyiz. Dünyada bir pandemi yaşandı. Kıyamet koptu, ekonomiler durdu, çarklar durdu, üretim zincirleri bozuldu. İklim krizi yaşanıyor bir yandan. Bütün bunlar Türkiye'de de yaşandı. Ekonomi ile ilgili bütün düzenler altüst oldu. Pandeminin sonuna yaklaşırken ciddi bir talep var, enerji maliyetlerinde artış var.  Türkiye bir fırsat yakaladı. Bu fırsatı değerlendirmek zorunda. Bizim ihracatımız 225 milyar doları geçti. Çin'le birlikte tek pozitif yönde büyüyen ülke, Türkiye. Türkiye Avrupa'nın çok önünde. Çünkü fabrikalar üretiyor ve ihraç ediyorlar. Bütün bunlara baktığımızda ekonomi ile ilgili Türkiye'de böyle bir kapasite sorunu var. Kapasitelerimiz yüzde 80-90 dolu.  Bunun için ne yapmak lazım? Yatırım yapmak lazım! Bizim asıl ekonomik modelimiz yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme. Bunu neden Türkiye şimdi yaptı? Geçmişte sıcak para ile ilgili sorunlar söz konusuydu. Tüm bunları toparladığınızda Türkiye uluslararası ticarette büyük fırsat yakaladı. Türkiye ihraç eden bir ülke ancak ithalata bağlı ihracat yapıyor. Biz ithal ürünleri Türkiye'de çok üretmedik. Bundan sonraki ekonomik modelimizin temel ayağına geldi sıra. 920 ürün belirledik. Bunların Türkiye'de üretilmesi için ciddi bir teşvik vereceğiz. Bunlarla ilgili sıfır faizli, sıfıra yakın oranda krediler vereceğiz. Türkiye, orta vadede  bunları üreterek cari açığını kapatmış ve büyümesini geliştirmiş olacak. Türkiye artık sıcak para istemiyor. Başımıza ne geldiyse biriktirme düşüncesinden geldi. "