GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Eylül 2019 Çarşamba 17:35

AK Partili eski belediye başkanı dava açtı: Kadro vetosu!

Selçuk Belediyesi eski Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı üniversitedeki öğretim görevlisi kadrosuna dönme başvurusu kabul edilmeyince Dokuz Eylül Üniversitesi aleyhine dava açtı. Bakıcı’nın randevu talebinin Üniversite Rektörü AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafından kabul edilmediği ifade edildi.

EGEDESONSÖZ-  İzmir’in Selçuk İlçesi’nde 2014-2019 yılları arasında AK Parti’den belediye başkanlığı yapan Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yıllardır eğitim verdiği Dokuz Eylül Üniversitesi’ne dönmek için hukuk mücadelesi başlattı. Başkan Bakıcı, talebi üniversite yönetimi tarafından kabul edilmeyince dava açtı.

Bakıcı, 2019 yerel seçimleri öncesinde AK Parti’den aday gösterilmeyince görev süresinin bitimi sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu’na müracaat etti. Bakıcı, başkanlık görevinin bittiğini, tekrar üniversiteye geri dönmek istediğini bildirdi. Bunun için 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddelerini de gerekçe gösterdi. Kanuna göre, başkanlık görevinin bitimi sonrasında tekrar üniversiteye dönme hakkı olduğunu bildiren Bakıcı, re’sen atanma talebinde bulundu. Bakıcı’nın başvurusunu değerlendiren yüksek okulun yönetim kurulu müdür ve yönetim kurulu kararıyla talebi uygun buldu. Onaylanmak üzere de üniversite rektörlüğüne gönderdi. Fakat aradan geçen zaman diliminde Bakıcı’nın talebi uygun bulunmadı. Başvurusu ise değerlendirilmeye alınmadı.

REKTÖR GÖRÜŞMEDİ İDDİASI
Uzun yıllar AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve İzmir Milletvekilliği görevinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a ulaşmak isteyen Bakıcı’nın mücadelesi de sonuçsuz kaldı. Bakıcı, rektörlük makamına giderek durumu yüz yüze konuşmak istedi.  Yaklaşık 1,5 saat kapıda beklediği öğrenilen Bakıcı’nın görüşme talebinin kabul edilmediği belirtildi.

Üniversitedeki görevine tekrar dönmek ve öğrencileriyle buluşmak için çabalayan Bakıcı, talebini birlikte görev yaptığı belediye başkanlarına ve bazı milletvekillerine anlatarak yardımcı olmalarını istedi. Konuyu genel merkeze de taşıyan Bakıcı, bir sonuç alamayınca üniversite aleyhine idare mahkemesine dava açtı.

KANUN NE DİYOR?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre üniversiteden ayrılan bir öğretim görevlisi talepte bulunması halinde tekrar görevine atanmak zorunda. Öğretim görevlilerinin ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanmaları mümkün bulunuyor. Bunun yanında kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak da istihdam edilebiliyor. Keza Yükseköğretim kurumlarından mahkeme veya disiplin kararlan ile çıkarılanlar hariç olmak üzere herhangi bir nedenle kendi isteği ile ayrılan öğretim üyeleri müracaatları üzerine 2547 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde kadro koşulu aranmaksızın tekrar ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına dönebiliyor. 2547 sayılı Kanundaki atama hükümlerinden görüleceği üzere akademik personel için yeniden atamada görevden ayrılış sebebine bağlı olarak herhangi bir bekleme süresi öngörülmüyor.