GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Haziran 2024 Perşembe 16:08

AK Partili Dağ’dan Tugay’a İZBAN salvosu: Açıklamalar iyi niyetli değil!

TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında işletim veren İZBAN’dan Büyükşehir belediyesinin ayrılma isteği kent gündeminde tartışılmaya devam ediyor. Belediye Başkanı Cemil Tugay TCDD’nin kendilerine yüksek fatura kesilmesini eleştirerek ortaklığın bitirilmesini istemesine AK Parti cephesinden itirazlar yükseliyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, konuyla ilgili olarak “Ortağınız ile konuşmadan kamuoyuna ayrılalım diyorsunuz. Bu iyi niyetli değil. İZBAN'ın sermaye artışına ihtiyacı var" dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

BAHANE BULMA SANATINA GİRMEYE BAŞLIYORLAR
İZBAN’daki TCDD- İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığının bitirilmesi yönünde Cemil Tugay’ın yaptığı açıklamalar hakkında konuşan Dağ, “İZBAN tartışmasını 2'ye ayırmak lazım. İZBAN'dan ayrılalım çıkışı ve borçlar... İZBAN kurulurken TCDD ve Büyükşehir arasında bir protokol var. Sonrasında TCDD'nin serbestleşmesi süreci var.  Serbestleşme ile rayları herkes kullanıyor ve kullanma bedeli ödüyor. İlk protokolde TCDD'nin ne yapacağı Büyükşehir'in ne yapacağı ortada... Bahsedilen faturanın yüzde 50'si, büyükşehirin ise yüzde 50'si İZBAN’ın. Burada asıl sıkıntı olan biz ve siz gibi olaya bakılması. Yıllarca İzmir bundan kaybetti. TCDD'de bu ülkenin bir kurumu. İzBB'de bu ülkenin bir kurumu. Kentin sömürüldüğü gibi yaklaşım bize kaybettirir. Aziz Abi (Kocaoğlu) bir irade ortaya koymuş ve Türkiye'de örnek gösterilecek bir birliktelik ortaya konmuş. Protokoller ile kimin ne yapacağı ortaya konmuş. Ortağınız ile konuşmadan kamuoyuna ayrılalım diyorsunuz. Bu iyi niyetli değil. Sizden önce kaç bürokrat geldi konuştu, sıkıntılar oldu. İZBAN 136 kilometre yol yapıyor. İZBAN'ın taşıyacağı kişiyi otobüsle taşıyacak olursanız 2 bin 125 sefer yapması lazım. İZBAN dediğinizde suçu tek tarafa atacağınız bir durum değil. Oturup müzakere edilmesi gereken bir konudur. Toplu taşıma kar edilebilen bir şey değil. İZBAN'ı da adam gibi yönetelim... İZBAN'ın sermaye artışına ihtiyacı var. Nasıl ESHOT'u finanse etmek için meclisten karar alıp Büyükşehir'den transferle sübvanse yapıyorsanız buraya da yapmanız lazım. Hatta 30 yeni tren seti almanız lazım. Selçuk’taki 1 saatlik beklemeyi azaltıp treni Ödemiş'e kadar götürmüş olursunuz. Müzakere yapmadan açıklama yapmak iyi niyetli değil. Yarın öbür gün hızlı tren de gelecek. Ne şekilde, hangi saatlerde sefer olacak, bunu müzakere etmeniz lazım. Bahane bulma sanatına girmeye başlıyorlar, bu doğru değil” dedi.