GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Mayıs 2020 Pazar 20:43

AK Parti ve MHP'den Başkan Soyer’e ‘İzmirliler Günü’ tepkisi: İzmirlilerin günü 9 Eylül'dür

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, 3 Mayıs gününün Dünya İzmirliler Günü olarak kutlanacağını açıklamasının üzerine AK Parti ve MHP'den tepki geldi.

EGEDESONSÖZ-  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 3 Mayıs’ı Dünya İzmirliler günü olarak kutlayacaklarını açıklamasının ardından,Soyer’e  AK Parti ve MHP cephesinden tepki geldi.

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli sosyalmedya hesabından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanın Tunç Soyer’in 3 Mayıs’ı ‘İzmirli’ler Günü’ ilan etmesine, "dışı afili içi boş, yersiz bir meşgale" diyerek, beş maddeden oluşan eleştiri oklarını yöneltti.

Başkan sürekli açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

1-Duyduk ki Sayın Soyer; eli boşluktan yeni bir icada soyunmuş! 3 Mayıs’ı ‘İzmirli’ler Günü’ ilan etmiş! Meclise getirilmemiş,İzmir’in dinamiklerinden bir tek görüş alınmamış, STK’lara, odalara, İzmir halkına sorulmamış. Tek dayanak, tarihin trafik plakamıza uygunluğu!

2-Sayın Başkan kendisine yine dışı afili, içi boş, yersiz bir meşgale bulmuştur.En önemlisi de; haksız yere bize yönelttikleri ‘Tek Adam’ eleştirileri ile çelişkiye düşmüştür. Demokrasiyi,dayanışma kültürünü sindirmiş,tarih yazmış bir şehre; bunu dayatmak hak değildir!

3- İzmir’in bir günü vardır. O da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Belkahve’den bu şehre gururla baktığı zafer günüdür. İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül tarihidir. Gündem ve ihtiyaç değilken,neden böyle bir arayışa girdiklerini anlamak zor!

4-Ancak bildiğimiz bir şey var; o da çiçek böcek, aşk meşk, bol coşku, bol neşe ve bol dansla bu geminin yürümeyeceği. Bu ülkenin ve şehrin gerçekleri, hiç olmazsa arada bir ciddiyet ister. Gündem salgınla mücadele; ve üzücü ki onlar, başka dünyadalar.

5-Hadi bu kararın yasal gereğini yerine getirmeyişini bir kenara bırakalım.Tek adammış gibi davranmasını; aynı güne denk gelen diğer anma günlerini de! Biri bize şunu söyleyebilir mi? İzmir’in çöpü, ulaşımı, bitirilmeyi bekleyen projeleri,salgınla mücadele günlüğü ne alemde?

Soyer’e  bir tepki de MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin'den geldi
Şahin, “İzmir 15 Mayıs 1919’da istila edildiğinde ülkemiz kurtuluş savaşına başladı. Halbuki ülkemiz daha önceki işgal edilmiş. İzmir işgal edilince bu ülke kurtuluş savaşı başlattı. İzmir kurtulduğunda da Türkiye kurtuldu. İzmirliler 9 Eylül’ü dünya İzmirliler günü, Türk’ün kurtuluş günü, Türk milletinin düşmanı denize dökme günü olarak zaten kutluyor. Bu tarihle ilgili 100 tane güzellik varken sizin bu tarihi değiştirip alternatif bir şey oluşturmanız biz İzmirlileri kaygılandırıyor. Ne yapmak istiyorsun?” diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya: Soyer, şimdi de İzmir'imizin doğum günü olan 9 Eylül'e alternatif üretmeye kalkışmış

'İzmirliler Günü' eleştirilerine AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da katıldı. Kaya, sosyal medya hesabından Soyer'e "İzmir'in tek günü vardır, o da 9 Eylül'dür" dedi.

Kaya açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Göreve geldiği günden beri, herkesin Belediye Başkanı olmaktan uzak bir şekilde, üslup ve davranışlarında bölücülüğü, ayrımcılığı ve kamplaştırmayı esas alan İzmir Büyükşehir Bld. Bşk. Sn. Tunç Soyer, şimdi de İzmir'imizin doğum günü olan 9 Eylül'e alternatif üretmeye kalkışmış.

Güzel İzmir'imizde farklı görüş ve düşüncelerden herkesin, İzmirlilik ruhu ve kıvancıyla kutladığı 9 Eylül tarihi, bir milletin yeniden doğuşunu ilan ettiği tarihtir. İzmir'in tek günü vardır, o da 9 Eylül'dür. İzmirlilerin ortak duygu birlikteliğini hiç kimse bölemez.

9 Eylül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman silah arkadaşlarını, Hasan Tahsin'i, Yüzbaşı Şerafettin'i, bu toprakları Kuva-yi Milliye ruhuyla bize vatan yapan tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran, saygı ve rahmetle andığımız gündür. İzmir'in günü 9 Eylül'dür.

KALYONCU: BEN DEMİŞTİM İZMİR KABUSLA UYANACAK DİYE!
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu yaptığı açıklamada ise "İzmir milliyetçidir, bir yönden 3 Mayıs TÜRKCÜLER GÜNÜ yakışır güzel İzmir’imize de en yakışını 9 EYLÜL’DÜR. 23 Nisan’da çavbella ile otobüslerde kendini ordan oraya atandan bunun çıkması normal. Vapura isimde aklına pagos gelenden başka bişey beklenmezdi. Ama Milli ve manevi değerleri dikkate alarak geçen sene 09.09.2019’u İzmir’liler günü ilan etseydin olmazmıydı. Böyle işlerle uğraşacaksan benden sana bir öneri 2019’u kaçırdın, illa rakamlarla oynayacaksan 09.09.2035 yılını dünya İzmir’liler yılı ilan et. Şimdiden hazırlan 09.09.2022’ye Kurtuluşun 100. Yılı. Senin aklına başka şeyler gelir, ben şimdiden uyarayım. 09.09.2022’yi dünya İzmir’liler yılı olarak kutla da İzmir’de bi rahatlasın. Ben demiştim İzmir kabusla uyanacak diye.

İZMİR'İN UYDURUK GÜNLERE UYDURUK GÜNDEMLERE DE İHTİYACI YOK
MHP MYK üyesi ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu'nun hedefinde de Soyer var. Osmanağaoğlu açıklamasında "İzmir BB Bşk. Tunç Soyer lüzumsuz işler peşinde koşmaya devam ediyor.En son bir kamyonun kasasında,sergilediği garip hareketlerle,komünist marşı eşliğinde "yolunu bulmaya" çalışan Soyer bu kez de "kafasına göre",tek başına, 3-5 Mayıs tarihini Dünya İzmirliler Günü ilan etmiş. İzmirlinin günü; 15 Mayıs 1919'da çirkin postallarıyla İzmir'imizi kirletmeye teşebbüs eden Yunan'a namlusundaki kurşun ile cevap veren Hasan Tahsin ruhunun huzura erdiği, İzmir'in de bayramı 9 Eylüldür! İzmir'i, İzmirliyi "boş atıp dolu tutma" stratejisiyle oyalayabileceğini sanan müptezellere en güzel cevabı yine İzmirliler vermektedir ve verecektir. İzmirlinin uyduruk günlere de, uyduruk gündemlere de ihtiyacı yoktur!" dedi.

ÇANKIRI: BU DAHİCE FİKRE 'PES' DİYORUZ
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da sosyal medya hesabı üzerinden Başkan Soyer'e tepki gösterdi. Çankırı açıklamasında "İzmir’in ve İzmirlilerin günü; Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde düşman işgalinden kurtuluşu olan 9 Eylül’dür! Tunç Soyer, İzmir’in plakasını gerekçe sunarak bugünü kendince Dünya İzmirliler Günü ilan etmiş.Bu dahice(!) fikre pes diyor, CHP’lilerin de tepkisini bekliyoruz." dedi.

KIRKPINAR: HOPLAMALI-ZIPLAMALI BİR ŞEYLER SÖYLEMİŞ
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise "İzmir B.B Tunç Soyer, yine hoplamalı-zıplamalı bir şeyler söylemiş. Sayın Soyer şunu iyi bilmelidir ki İzmir’in günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının İzmir’i düşmandan kurtardığı gün olan 9 Eylül’dür. 9 Eylül günü demokrasi ve İzmir ile özdeşleşmiştir" dedi.